Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 19:17

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (μέρος 322o)

Του Ηλία Μπιτσάνη

Το συνέδριο συνεχίζει τις εργασίες του. Ο Δρακόπουλος, αντιπρόσωπος του χωριού Βάρνα τονίζει ότι δεν είνε δίκαιο και τίμιο να βρίσκονται οι σύνεδροι στη φυλακή και να συνεδριάζουν. Γι’ αυτό πρότεινε τη διακοπή των εργασιών του συνεδρίου. Το συνέδριο δέχτηκε με χειροκροτήματα την πρόταση. Υστερα όμως από πρόταση του βουλευτή Γόντικα και του προέδρου του συνεδρίου αποφασίστηκε να γίνουν καινούργια διαβήματα και το συνέδριο να συνεχίσει στο μεταξύ τις εργασίες του.

Επειτα παίρνει το λόγο ο αντιπρόσωπος Μπουλαλάς που μιλά πάνω στο ζήτημα της σταφίδας και λέγει ότι η βεβαίωση του κράτους ότι θα εξασφαλίσει τις περσινές τιμές δεν ανταποκρίνεται στα πορίσματα της 15μελούς σταφιδικής επιτροπής, αλλά πλησιάζει προς την ικανοποίηση των σταφιδοπαραγωγών. Τελειώνοντας ο Μπουλαλάς πρότεινε να συζητήσει το συνέδριο την εφαρμογή των αποφάσεων της 15μελούς επιτροπής (χειροκροτήματα).

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης οι χαφιέδες που είχαν πλημμυρίσει την αίθουσα επιχείρησαν να συλλάβουν τον Εχτελεστικό του Σταφιδοπαραγωγικού Συνεδρίου των Γαργαλιάνων Κουλαμπά. Ολοι οι σύνεδροι όμως εξεγέρθηκαν και για μια στιγμή απειλήθηκε λυντσάρισμα των χαφιέδων. Μπρος στη γενική αυτή εξέγερση οι χαφιέδες εξαναγκάστηκαν να φύγουν.

Επειτα μέσα σε θύελλα χειροκτοτημάτων παίρνει το λόγο ο σ. Κουλαμπάς. Χαιρετίζει πρώτα το συνέδριο εκ μέρους του Σταφιδοπαραγωγικού Συνεδρίου Γαργαλιάνων και τονίζει ότι αν το σταφιδικό ζήτημα έφτασε σ’ αυτό το σημείο δεν φταίνε οι παραγωγοί αλλά οι εκμεταλλευτές τους, που δεν σκέπτονται παρά μόνο πώς να γεμίσουν τις κάσες τους με το χρυσάφι των σταφιδοπαραγωγών.

Το Συνέδριο των Γαργαλιάνων –λέει συνεχίζοντας– έριξε αρκετό φως στο σταφιδικό ζήτημα. Γι’ αυτό ακριβώς ο κόσμος των εκμεταλλευτών που εγκληματεί σε βάρος μας, λύσσαξε και με διωγμούς, εξορίες και φυλακίσεις προσπάθησαν να πνίξουν τη φωνή των σταφιδοπαραγωγών. Το θράσος τους έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να κάνουν επιτροπή με επικεφαλής τον εκμεταλλευτή των σταφιδοπαραγωγών και μεγαλοκαρχαρία Βουρλούμη. Η επιτροπή αυτή συνεδρίαζε μες στα ίδια τα γραφεία του ΑΣΟ για να… λύσει το ζήτημα της σταφίδας. Η επιτροπή αυτή δηλαδή δίκαζε μέσα στο Γιλντίζ των Σουλτάνων της σταφίδας τον σταφιδοπαραγωγό ερήμην (χειροκροτήματα).

Συνεχίζοντας ο σ. Κουλαμπάς καταγγέλλει ότι ορισμένες συνεταιριστικές οργανώσεις προδίδουν τον αγώνα των σταφιδοπαραγωγών γιατί πληρώθηκαν. Ο πρόεδρος του συνεδρίου διακόπτοντας εδώ, τονίζει ότι κάνει εντύπωση ότι στο συνέδριο αυτό όπως και στο προηγούμενο δεν παραβρέθηκαν οι Ενώσεις της Ηλείας και της Αμαλιάδας. Ο αντιπρόσωπος της Κορίνθου λέει ότι η Ενωση Συνεταιρισμών Κορίνθου πίεζε τους συνεταιρισμούς Κορίνθου να μην έλθουν στο συνέδριο.

Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν την αγανάχτηση των συνέδρων. Ολόκληρο το συνέδριο αγαναχτισμένο φώναζε “αίσχος”, “κάτω οι πουλημένοι στον ΑΣΟ και τις τράπεζες”. Υστερα απ’ αυτό ο πρόεδρος του συνεδρίου κάνει πρόταση να εκφραστεί μομφή ενάντια σ’ όλους αυτούς που τορπιλίζουν και μποϋκοτάρουν τον αγώνα των σταφιδοπαραγωγών. Η πρόταση γίνεται δεχτή με αλαλαγμούς.

Επειτα ο σ. Κουλαμπάς συνεχίζει το λόγο του. Αναπτύσσει το σταφιδικό ζήτημα και προτείνει να αξιώσει το συνέδριο 3.500 δραχμές το χιλιόλιτρο, αποζημίωση στους χαλαζόπληκτους, περονοσπορόπληκτους και παγετόπληκτους, χρεωστάσιο για 5 χρόνια, κατάργηση του σταφιδικού και συναλλαγματικού παρακρατήματος, κατάργηση της εγγείου φορολογίας, ελάττωση των δασμών στα είδη πρώτης ανάγκης (θυελλώδικα χειροκροτήματα).

Συνεχίζοντας ο σ. Κουλαμπάς εξηγά στο συνέδριο ότι σύμφωνα με το πόρισμα της 15μελούς επιτροπής, η κυβέρνηση μπορεί να δώσει 3.500 δραχμές στο χιλιόλιτρο, διαπιστώνοντας ότι με την καταστροφή της σταφίδας, η παραγωγή ελαττώθηκε κατά 40.000.000 χιλιόλιτρα, ενώ η 15μελής επιτροπή είχε υπολογίσει με βάση 300.000.000 χιλιόλιτρα παραγωγή. Αναφέρει ότι η σταφίδα πληρώνει 36 σελλίνια ναύλα τον τόννο μεταφορικά, ενώ όλα τα άλλα προϊόντα πληρώνουν μόνον 14 σελίνια. Κι’ αυτό για να κλέβουν οι καρχαρίες εφοπλιστές τους σταφιδοπαραγωγούς. Ετσι κάθε χρόνο κλέβουνται από τους σταφιδοπαραγωγούς 40.000.000 δραχμές. Συνεχίζοντας ο σ. Κουλαμπάς ζητά την εξίσωση των ναύλων της σταφίδας με τα ναύλα των άλλων προϊόντων. Ζητά ακόμη να οριστεί εξαγωγική εισφορά 1.500 δραχμές για την εξαγορά πλεονασμάτων και προτείνει να βγει μεγάλη επιτροπή από το συνέδριο η οποία να διαβιβάσει τις αποφάσεις του συνεδρίου, να επαγρυπνήσει για την εφαρμογή τους, να οργανώσει τον αγώνα των σταφιδοπαραγωγών και να καλέσει το νέο συνέδριο.

Το τέλος του λόγου του σ. Κουλαμπά καλύπτεται από θύελλα χειροκροτημάτων. Στο σημείο αυτό διακόπτεται η πρωινή συνεδρίαση.

Πριν φύγουν οι σύνεδροι απ’ την αίθουσα ανακοινώθηκε ότι έξω περιμένει πλήθος χαφιέδων να συλλάβουν τον Κουλαμπά. Ολοι οι σύνεδροι προσφέρονται να τον περιφρουρήσουν. Ο βουλευτής Γόντικας τον κάλεσε στο σπίτι του. Ο σ. Κουλαμπάς βγαίνοντας έξω ακολουθείται από 200 συνέδρους. Προχωρώντας προς την πλατεία συνάντησαν εκεί ισχυρές δυνάμεις χωροφυλάκων που σχημάτιζαν ζώνη. Δύο χωροφύλακες πλησίασαν και δήλωσαν ότι θα συλλάβουν τον Κουλαμπά γιατί υπάρχει ένταλμα συλλήψεως ενάντιά του. Ταυτόχρονα ο επί κεφαλής ανθυπομοίραρχος καλεί τους συνέδρους να σταματήσουν γιατί αλλοιώτικα θα διατάξει πυρ. Το πλήθος επιμένει να ακολουθήσει και να μη αφήσει να συλληφθεί ο Κουλαμπάς. Στο μεταξύ όμως χωροφύλακες άρπαξαν τον Κουλαμπά και τον απομάκρυναν. Με την επέμβαση όμως του Γόντικα, του προέδρου του συνεδρίου αλλά και άλλων, το πλήθος σταμάτησε προς στιγμήν. Αμέσως κατόπιν το πλήθος όρμησε και έσπασε τη ζώνη των χωροφυλάκων και ξεχύνεται προς την πλατεία. Εφτασε μπρος στο αστυνομικό τμήμα όπου στο μεταξύ είχαν προλάβει να κλείσουν τον Κουλαμπά.

Το πλήθος περίμενε την επιστροφή του Γόντικα που πήγε να κάνει διάβημα. Οταν ο Γόντικας γύρισε μόνος του, το πλήθος άρχισε να τον αποδοκιμάζει και να φωνάζει: “Συ τον παράδοσες! Ωραία φιλοξενία του έκανες!”. Η αγανάχτηση του πλήθους φτάνει στο κατακόρυφο. Μόνο χάρη στην επέμβαση μερικών, αποφεύγεται η αιματοχυσία.

Στην αρχή της απογευματινής συνεδρίασης διαβάζεται γράμμα των κρατουμένων στην φυλακή, που διαμαρτύρονται άδικα για τη σύλληψή τους. Στο γράμμα τους δηλώνουν ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας κηρύσσουν απεργία πείνας. Οι συλληφθέντες είνε: Δ. Παπαπέτρου, Ελ. Ματζουράτος, Παυλόπουλος, Αγγελος Ασημακόπουλος ανταποκριτής του “Ριζοσπάστη” στον Πύργο, Κορμάς, Κουλαμπάς, Κουτσούλης και Π. Δαμασκόπουλος.

Το συνέδριο έκφρασε την αγανάχτησή του για την τρομοκρατία και ζήτησε να εκφραστεί η συμπάθειά του για τους αγωνιστές του λαού.