Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022 09:04

Κοίλο του θεάτρου αποκάλυψε η ανασκαφή στην Αρχαία Θουρία 

Γράφτηκε από την
Κοίλο του θεάτρου αποκάλυψε η ανασκαφή στην Αρχαία Θουρία 

 

Μέρος του κοίλου του θεάτρου αποκάλυψαν οι φετινές ανασκαφικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θουρίας (στην περιοχή της Ανθειας), που διήρκεσαν 2 μήνες και ολοκληρώνονται.

Τα εντυπωσιακά αυτά ευρήματα είδε από κοντά την περασμένη Παρασκευή, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και ξεναγήθηκε από την επικεφαλής της ανασκαφής δρ. αρχαιολόγο Ξένη Αραπογιάννη.

Κοίλον,σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, ονομάζεται ο αμφιθεατρικός χώρος, με τα εδώλια, τις σκάλες και τα διαζώματα, γύρω από την ορχήστρα όπου κάθονταν οι θεατές, που χρονολογείται στους ελληνιστικούς χρόνους.

Να σημειωθεί ότι η Θουρία, την οποίας η κατοίκηση ανάγεται στην 3η χιλιετία π.Χ., ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Μεσσηνίας μέχρι το 369 π.Χ. που ιδρύθηκε η Αρχαία Μεσσήνη. Οι πρώτες συστηματικές ανασκαφικές έρευνες ξεκίνησαν το 2009 υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, υπό τη διεύθυνση της δρος Ξ. Αραπογιάννη και συνεχίζονται έως σήμερα.

“Ήταν μια ιδιαίτερα κοπιώδης και πολύ - πολύ δύσκολη προσπάθεια, η οποία ήρθε σε πέρας χάρη στο εργατικό και επιστημονικό προσωπικό που έχω δίπλα μου. Έτσι πήγαν όλα πάρα πολύ καλά και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά”, ανέφερε η κ. Αραπογιάννη και σημείωσε με ικανοποίηση: “Ας σκεφτεί κανείς ότι το κοίλον ήταν το πιο δύσκολο εγχείρημα αυτής της ανασκαφής του θεάτρου, καταλαβαίνει την ικανοποίησή μας για το φετινό αποτέλεσμα. Αν δούμε λίγο το κοίλον μπορούμε να σκεφτούμε πώς θα είναι όταν ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια. Θα είναι ένα τρομερά εντυπωσιακό θέαμα”.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος παρατήρησε πως “είναι πολύ σημαντικό ότι μόνο 10 λεπτά από την πόλη της Καλαμάτας βρίσκεται ο αρχαιολογικός θησαυρός της Θουρίας. Εδώ γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από την κ. Ξένη Αραπογιάννη και τους συνεργάτες της, με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας που είναι πάντα εδώ και στηρίζει, με όλους αυτούς που προσπαθούν και αναδεικνύουν κάθε μέρα και κάτι καινούργιο. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η διαφορά του αρχαιολογικού χώρου από πέρυσι μετά την αποκάλυψη τόσων πραγμάτων”. 

Ευχαριστώντας τον δήμαρχο, η κ. Αραπογιάννη παρατήρησε: “Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον δήμαρχο Καλαμάτας για τη συμπαράστασή του, την ηθική και οικονομική μέσω της προγραμματικής σύμβασης που έχουμε υπογράψει. Αλλά και για την ηθική του συμπαράσταση, γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο θέατρο, έχει έρθει 2 και 3 φορές κι αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που μας βοηθούν, το εργατικό και επιστημονικό προσωπικό, τον Γιάννη Κακούρο που είναι αρχαιολόγος συνεργάτης μου, τον Γιώργο Νίνο που είναι αρχιτέκτων, τον Βασίλη Πάνου τοπογράφο. Μιλώ για τους βασικούς συνεργάτες μου αλλά και όλους αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά δούλεψαν υπεράνθρωπα για να βγουν αυτά τα αποτελέσματα”.

Να αναφερθεί ότι μέσω τριετούς προγραμματικής σύμβασης ο Δήμος Καλαμάτας χρηματοδοτεί την ανασκαφή με 30.000 ευρώ τον χρόνο.


NEWSLETTER