Σάββατο, 01 Νοεμβρίου 2014 10:15

Σαν σήμερα... 1η Νοεμβρίου

Γράφτηκε από την
Σαν σήμερα... 1η Νοεμβρίου

Σαν σήμερα... 1η Νοεμβρίου

451.... Ολοκληρώνεται η Οικουμενική Σύνοδος της Χαλκηδόνας. Καθορίζει το ορθόδοξο δόγμα σχετικά με τις δύο φύσεις του Χριστού και καταδικάζει το Μονοφυσιτισμό.

1512.... Εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό η οροφή της Καπέλα Σιστίνα, που έχει φιλοτεχνηθεί από τον Μιχαήλ Άγγελο.

1520.... Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγγελάνος περνάει για πρώτη φορά από το πέρασμα που συνδέει τον Ειρηνικό Ωκεανό με τον Ατλαντικό, που θα ονομαστεί αργότερα Στενό του Μαγγελάνου.

1530.... Από πλημμύρες στην Ολλανδία, χάνουν τη ζωή τους περίπου 400.000 άτομα.

1604.... Παρουσιάζεται για πρώτη φορά ενώπιον κοινού του Λονδίνου η τραγωδία του Σαίξπηρ "Οθέλλος".

1755.... Ισοπεδώνεται η Λισαβόνα από σφοδρό σεισμό μεγέθους 8,7 της κλίμακας Ρίχτερ. Ακολουθούν πελώρια παλιρροϊκά κύματα και πυρκαγιές. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 100.000, αριθμός που αντιστοιχεί στο μισό πληθυσμό της πορτογαλικής πρωτεύουσας.

1800.... Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Άνταμς και η σύζυγός του Αμπιγκέιλ γίνονται οι πρώτοι ένοικοι του Λευκού Οίκου.

       .... Την ίδια μέρα, οι αντιπρόσωποι της Γερουσίας των Νησιών του Ιονίου, Αντώνιος-Μαρία Καποδίστριας και Νικόλαος Σίγουρος, γίνονται δεκτοί στη Κωνσταντινούπολη και παραλαμβάνουν από το Μέγα Βεζίρη το Σύνταγμα, το οποίο αναγνωρίζει την αυτονομία της Επτανήσου. Τη σημαία του νέου κράτους ευλογεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε μεγαλόπρεπη τελετή στο Πατριαρχείο.

1834.... Γίνεται η πρώτη γραπτή αναφορά στο πόκερ, που περιγράφεται ως παιχνίδι και παίζεται στα ποταμόπλοια του Μισισιπή για να περάσει η ώρα.

1843.... Ο Όθων συγκαλεί Εθνοσυνέλευση για την κατάρτιση Συντάγματος, ως απόρροια του κινήματος της 3ης Σεπτεμβρίου.

1870.... Το Γραφείο Μετεωρολογίας των ΗΠΑ, που αργότερα θα μετονομαστεί σε Εθνική Υπηρεσία Μετεωρολογίας, κάνει την πρώτη του μετεωρολογική πρόβλεψη.

1879.... Πατεντάρεται από τον Τόμας Έντισον η ηλεκτρική λάμπα.

1884....Υιοθετείται σε όλο τον κόσμο ο Μέσος Χρόνος Γκρίνουιτς (GMT) στη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για τους Μεσημβρινούς στην Ουάσινγκτον.

1894.... Στη Ρωσία, ανεβαίνει στο θρόνο ο τσάρος Νικόλαος Β', ο τελευταίος των Ρομανόφ, μετά το θάνατο του πατέρα του, Τσάρου Αλέξανδρου Γ'.

1897.... Μία ομάδα μαθητών από το λύκειο Ντ' Αντζέλιο του Τορίνο ιδρύει μία ομάδα ποδοσφαίρου, την οποία ονομάζει Γιουβέντους.

1912.... Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη Σαμοθράκη.

1920.... Θρίαμβος των αντιβενιζελικών κομμάτων στις ελληνικές εκλογές. Ο Βενιζέλος δεν εκλέγεται ούτε ο ίδιος βουλευτής και αναχωρεί για το εξωτερικό.

       .... Την ίδια μέρα, πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέγεται ο Ρεπουμπλικάνος, Ουόρεν Χάρντινγκ, την ημέρα των 55ων γενεθλίων του.

1922.... Το Τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: Με απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Αγκυρα καταργείται το καθεστώς της μοναρχίας. Στις 17 Νοεμβρίου θα εκθρονιστεί επίσημα ο τελευταίος Σουλτάνος, Μεχμέτ ΣΤ'.

1936.... Ο ιταλός πρωθυπουργός Μπενίτο Μουσολίνι ανακοινώνει την υπογραφή συμφώνου με το Ράιχ, με το όνομα "Άξονας Βερολίνου-Ρώμης", και καλεί τη Βρετανία και τη Γαλλία να πράξουν το ίδιο.

1937.... Ιδρύεται ο ΟΕΔΒ (Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων).

1939.... Ένα κουνέλι είναι το πρώτο ζώο, που συλλαμβάνεται με τεχνητή γονιμοποίηση στις ΗΠΑ.

1940.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, προσπαθώντας να ανακαταλάβει ύψωμα, πίπτει επί του πεδίου της μάχης. Είναι ο πρώτος νεκρός Ελληνας αξιωματικός του ελληνοϊταλικού πολέμου.

       .... Την ίδια μέρα, ανακαλύπτεται το προϊστορικό σπήλαιο του Λασκό, στη Γαλλία.

1945.... Ορκίζεται κυβέρνηση στην Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

1948.... Εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης ο Αθηναγόρας.

1950.... Παραιτείται η κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου, εξαιτίας οικονομικού σκανδάλου (κατάχρηση 7,5 δισ. δρχ. στον ΟΛΠ).

1962.... Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει πύραυλο στον Άρη.

1963.... Στο Νότιο Βιετνάμ, μετά από πραξικόπημα, που διαρκεί δυο ημέρες, η κυβέρνηση του Νγκο Ντιν Ντίεμ καταρρέει και ο ίδιος εκτελείται. Η νέα κυβέρνηση αναγνωρίζεται αμέσως από ΗΠΑ και Βρετανία.

     .... Την ίδια μέρα, εγκαινιάζεται στο Πουέρτο Ρίκο το Αστεροσκοπείο του Αρεσίμπο, με το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

1974.... Εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ψήφισμα για το Κυπριακό. Ζητά την επιστροφή των προσφύγων και την διασφάλιση του βασικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.

1981.... Η Αντίγκουα και τα Μπαρμπέιντος ανεξαρτητοποιούνται από τη Βρετανία.

1984.... Στην Ινδία, μετά τη δολοφονία της Ίντιρα Γκάντι, νέος πρωθυπουργός ορκίζεται ο γιος της Ρατζίβ, σε ηλικία 48 ετών.

1988.... Τρίτη δίωξη κατά του προέδρου του Ολυμπιακού, Γιώργου Κοσκωτά, για πλαστογραφία. Επικυρώνεται η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.

1990.... Εγκαινιάζεται η τηλεοπτική σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου (ΡΙΚ).

1993.... Αρχίζει να ισχύει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα μετονομάζεται σε ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση). Τα κράτη - μέλη που την αποτελούν ανέρχονται στα 12.

1998.... Ιδρύεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

2002.... Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ εγκρίνει το διορισμό του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στην πρωθυπουργία, με 72-28.

2003.... Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ από τη Γαλλία αναλαμβάνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

2006.... Την άρση της ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου αποφασίζει η Βουλή. Κατηγορείται για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Σαν σήμερα το 1968 πέθανε ο πολιτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γεώργιος Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος και «Γέρος της Δημοκρατίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER