Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2014 13:16

Ιστορίες Αντίστασης στη γερμανική Κατοχή: Το μεγαλείο της ψυχής μέσα από ένα γράμμα

Γράφτηκε από τον
Ιστορίες Αντίστασης στη γερμανική Κατοχή: Το μεγαλείο της ψυχής μέσα από ένα γράμμα

 

Γιορτές και παρελάσεις πριν από λίγες ημέρες, αλλά πίσω από τη "λαμπρότητα" των εκδηλώσεων κατά τη συνήθη έκφραση αμηχανίας, κρύβονται ηρωικές πράξεις, ανθρώπινα δράματα, λεβέντικη αντιμετώπιση του θανάτου και συγκινητικές ευαισθησίες απλών ανθρώπων. Ολα αυτά συμπυκνώνονται σε ένα μικρό γράμμα τυπικά "αγράμματου" πατριώτη, του Παναγιώτη Φιλιππόπουλου από την Τρύπη, που εκτελέστηκε το Μάρτη του 1944 στο Μονοδένδρι Λακωνίας.

 

Στις 11 Μαρτίου του 1944 αντάρτες του ΕΛΑΣ χτυπούν γερμανική φάλαγγα στο Αλεποχώρι Αρκαδίας. Ο Γερμανός φρούραρχος Πελοποννήσου ανακοινώνει ότι οι ταγματασφαλίτες του Βρεττάκου θα εκτελέσουν με τη συνδρομή των Γερμανών 200 όμηρους (κομμουνιστές κατά την ανακοίνωση). Απαγορεύει την κυκλοφορία για 8 ημέρες και απειλεί με εκτελέσεις όσους παραβούν τη διαταγή, προσθέτοντας ότι θα εκτελείται όποιος βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από κεντρικούς δρόμους. Οι λεπτομέρειες των εκτελέσεων επρόκειτο να ανακοινωθούν μέχρι τις 14 Μαρτίου.

Η Πελοπόννησος γνωρίζει και πάλι μαρτυρικές ημέρες καθώς Γερμανοί και ταγματασφαλίτες προβαίνουν σε όργιο υλικών καταστροφών, συλλήψεων και εκτελέσεων. Επιχειρούν στα γειτονικά χωριά Κερασιά, Βλαχοκερασιά, Κολλίνες, Αγία Βαρβάρα, Καλτεζές, Μαυρογιάννη, Μάναρη, Σκορτσινού και Ακοβος όπου προκαλούν μεγάλες υλικές καταστροφές και εκτελούν όσους είχαν την ατυχία να βρεθούν μπροστά τους. 

Βεβαιωμένα εκτελέστηκαν στις 21 Μαρτίου 52 άτομα στην Τρίπολη, εκ των οποίων 11 είχαν συλληφθεί στη Μεσσηνία, οι περισσότεροι από τη Θουρία και τη γύρω περιοχή. Είναι η μεγαλύτερη ομαδική εκτέλεση που έγινε στην Τρίπολη. Σύμφωνα με το Ν. Καράμπελα ("Μεσσηνιακό Βιογραφικό Λεξικό") στην Τρίπολη εκτελέσθηκαν εκείνη την ημέρα οι:

Γρίβας Αργύρης Φ. αγρότης, γεν. Γαρδίκι, ετών 22 κατ. Γαρδικίου.

Κουμούτσος Αριστείδης Παν. αγρότης γεν. Πολιανή, ετών 56, κατ. Πολιανής.

Κουλιέρης Νίκος Αποστ. αγρότης, γεν. Θουρία, ετών 31, κατ. Θουρίας.

Καρτσώλης Ανδρέας Αργ. τσαγκάρης, γεν. Θουρία, ετών 24, κατ. Θουρίας.

Καρτσώλης Γεώργιος Αργ. κουρέας, γεν. Θουρία, ετών 30, κατ. Θουρίας.

Λαμπρόπουλος Ευστάθιος Σπ. τσαγκάρης, γεν. Ασπρόχωμα, ετών 43, κατ. Καλαμάτας.

Μπάστας Θεόδωρος Στυλ. εργατικός, γεν. Καλαμάτα, ετών 40, κατ. Καλαμάτας.

Μπουρεξής Ελευθέριος Ι. εργατικός, γεν. Μεγαλόπολη, ετών 34, κατ. Καλαμάτας.

Σπυρόπουλος Αθανάσιος Γ. αγρότης, γεν. Αμφεια, ετών 32, κατ. Αμφείας.

Τζαφούλιας ή Λιάρος Αθανάσιος Ι. αγρότης, γεν. Θουρία, ετών 36, κατ. Θουρίας.

Τσιμπούρης Γεώργιος Μιχ. αγρότης, γεν. Αρφαρά, ετών 18, κατ. Αρφαρών.

Στη Σπάρτη οι εκτελέσεις γίνονται στο Μονοδένδρι στο σημείο που είχαν εκτελεστεί στις 26 Νοεμβρίου 1944 οι 118 πατριώτες. Μεταξύ αυτών που εκτελέστηκαν το Μάρτιο όπως προαναφέρθηκε, ήταν και ο Παναγιώτης Φιλιππόπουλος από την Τρύπη. Λίγο πριν την εκτέλεση γράφει στη γυναίκα και τα παιδιά του. Ενα ανορθόγραφο γράμμα μνημείο πατριωτισμού, λεβεντιάς και ευαισθησίας.

 

Σπάρτη 15 Μάρτη 1944

Αγαπημένη μου Γιαννούλα και παιδιά Μαρία και Γιώργο, ρουφιάνοι πατριώτες μας καταδίκασαν εις θάνατον. Γιαννούλα θυμάμε τις παραγγελίες που μου έστειλες με το Γιώργη και τους άλλους και με καίνε όπου δεν τις άκουσα. Κουράγιο και υπομονή και να τηράς τα παιδιά, φαντάζομαι την συνφορά σου. Ετσι είναι το αίμα μου που θα χυθεί θα στοιχειώσει το δέντρο της λευτεριάς. Για ενθύμιο σου αφήνω το τσακμάκι μου και το μανδίλι μου γιατί δεν έχω άλλο τίποτα. Σας στέλνω τα τελευταία μου φιλιά στο χαρτί αφού δεν μπορώ στην πραγματικότητα.

Φεύγω για πάντα γεια σου.

Παναγιώτης Φιλιππόπουλος

 

Μου περισσεύουν 4.000 πιείτε το κρασί και να σφάξεις και ένα κατσίκι και όχι κλάματα. Η τελευταία μου επιθυμία είναι να διασκεδάσετε το χαμό μου. Nα δώσεις του Παπασπυρίδη 300.000 που του οφείλω.


NEWSLETTER