Τρίτη, 06 Ιανουαρίου 2015 11:18

Σαν σήμερα... 6 Ιανουαρίου

Γράφτηκε από την
Σαν σήμερα... 6 Ιανουαρίου

Σαν σήμερα... 6 Ιανουαρίου

 

754.... Ο πάπας Στέφανος Β', αφού περνά τις Άλπεις, συναντιέται στην Πάβια με το βασιλιά των Φράγκων Πεπίνο και τον στέφει εκ νέου βασιλιά. Σε αντάλλαγμα, ο βασιλιάς αναλαμβάνει το ρόλο του προστάτη της Εκκλησίας και στρέφεται εναντίον των Λομβαρδών.

870.... Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος Α' ανακηρύσσει συμβασιλέα το γιο του, Λέοντα ΣΤ' (από το γάμο του με την Ευδοκία Ιγγερίνα).

1205.... Ο Φίλιππος της Σουαβίας (Philip of Swabia) στέφεται βασιλιάς των Ρωμαίων.

1449.... Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στέφεται στον Μυστρά αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1454.... O Γεννάδιος Σχολάριος ορίζεται πρώτος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

1535.... Ο ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο Πιθάρο ιδρύει σε μια ακατοίκητη ακτή της Λατινικής Αμερικής, μια πόλη που την ονομάζει Los Reyes de Lima. Δεν είναι άλλη από την πρωτεύουσα του Περού, γνωστή απλώς ως "Λίμα".

1681.... Ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας μποξ διεξάγεται στην Αγγλία, μεταξύ του ιπποκόμου και του χασάπη του Δούκα του Όλμπερμαρλ, με νικητή τον δεύτερο.

1821.... Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποβιβάζεται στην Καρδαμύλη της Μάνης για να προετοιμάσει την εξέγερση των υπόδουλων Ελλήνων (ΦΩΤΟ).

1828.... Ο Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στο Ναύπλιο για να αναλάβει τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Οι έλληνες τον υποδέχονται στην πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους με πολλές τιμές και μεγάλο ενθουσιασμό.

1838.... Ο Σάμιουελ Μορς κάνει την πρώτη δημόσια επίδειξη του τηλεγράφου στις ΗΠΑ.

1851.... Ο Λεόν Φουκό αποδεικνύει πειραματικά την περιστροφή της Γης (εκκρεμές του Φουκό).

1870.... Εγκαινιάζεται το περίφημο Musikverein, το Μέγαρο Φίλων Μουσικής της Βιέννης.

1900.... Ηλεκτροφωτίζεται ο Πειραιάς από εργοστάσιο, που βρίσκεται κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου.

1907.... Η παιδαγωγός Μαρία Μοντεσσόρι ανοίγει το πρώτο σχολείο της στη Ρώμη για να εφαρμόσει τις παιδαγωγικές ιδέες της.

1912.... Το Νέο Μεξικό γίνεται η 47η πολιτεία των ΗΠΑ.

1919.... Πανηγυρική γιορτή στα "Διονύσια" για την επίσημη εμφάνιση του Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ελλάδος, αργότερα ΚΚΕ, στην πολιτική σκηνή της χώρας.

1922.... Ολοκληρώνεται χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα η Διάσκεψη στις Κάννες, με κεντρικό θέμα τη ρύθμιση του τρόπου καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία έχει περιέλθει σε δραματικό οικονομικό αδιέξοδο.

1929.... Στη Γιουγκοσλαβία, ο βασιλιάς Αλέξανδρος διαλύει το Κοινοβούλιο και επιβάλλει δικτατορία, ονομάζοντας τον εαυτό του ύπατο κυβερνήτη της διχασμένης χώρας του.

       .... Την ίδια μέρα, ο Αδόλφος Χίτλερ διορίζει τον Χάινριχ Χίμλερ αρχηγό της παραστρατιωτικής οργάνωσης SS.

1942.... Η Pan Αmerican γίνεται η πρώτη αεροπορική εταιρεία που προγραμματίζει την πρώτη πτήση που θα κάνει το γύρο του κόσμου.

1948.... Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, υιοθετεί μία απόρρητη έκθεση με τίτλο "Η θέση των ΗΠΑ σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα", στην οποία διαπιστώνει ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποτύχει στην προσπάθειά τους να εξοντώσουν τις κομμουνιστικές δυνάμεις, επιδεικνύοντας "έλλειψη επιθετικού πνεύματος και κακή καθοδήγηση". Συμβουλεύουν δε τον πρόεδρο Τρούμαν να αποστείλει στρατεύματα στην Ελλάδα και να αυξήσει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την ελληνική κυβέρνηση.

1973.... Ανακαλύπτεται στα Τρίκαλα νεολιθικός οικισμός πολύ μεγάλης αξίας.

       .... Την ίδια μέρα, βγαίνει σε δημοπρασία το προσωπικό αυτοκίνητο του Αδόλφου Χίτλερ και πωλείται προς 153.000.000 δολάρια. Αγοραστής της "Μερσεντές" είναι ο Ερλ Κλαρκ από την Αριζόνα.

2004.... Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης καλεί στην οικία του στην οδό Αναγνωστοπούλου τον υπουργό Εξωτερικών. Ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται την πρόταση του Κ. Σημίτη να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

------------------------------------------------------------

Σαν σήμερα το 1412 γεννήθηκε η εθνική ηρωίδα της Γαλλίας και Αγία της καθολικής εκκλησίας, Ζαν Ντ' Αρκ (Ιωάννα της Λωραίνης), το 1745 ο Γάλλος Ζακ Μονγκολφιέ, ο ένας από τους δύο αδελφούς εφευρέτες του αερόστατου, το 1822 ο Γερμανός αρχαιολόγος, Ερρίκος Σλήμαν, το 1942 ο επιχειρηματίας, πολιτικός και δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, το 1954 ο Βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Άντονι Μιγκέλα, ο οποίος το 1997 πήρε Όσκαρ για τον "Άγγλο Ασθενή", το 1955 ο Βρετανός ηθοποιός Ρόουαν Άτκινσον, ευρέως γνωστός ως Mr Bean και το 1958 ο δημοσιογράφος και εκδότης, Θέμος Αναστασιάδης.

Την ίδια μέρα το 1852 πέθανε ο Γάλλος εκπαιδευτικός που τελειοποίησε το σύστημα γραφής των τυφλών, Λουί Μπράιγ (σύστημα Μπράιγ), το 1884 ο Αυστριακός μοναχός, Γκρέγκορ Μέντελ, που ανακάλυψε τους νόμους της κληρονομικότητας, το 1919 ο 26ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Θίοντορ Ρούσβελτ, το 1949 ο Αμερικανός σκηνοθέτης, Βίκτωρ Φλέμινγκ ("Όσα παίρνει ο άνεμος"), το 1981 ο Σκωτσέζος συγγραφέας και δραματουργός, Άρτσιμπαλντ Κρόνιν και το 1993 πέθαναν ο Ρώσος χορευτής, Ρούλντολφ Νουρέγιεφ και ο Αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ, από τους δημιουργούς του επαναστατικού μουσικού ρυθμού της δεκαετίας του '20 be-bοp, Ντίζι Γκιλέσπι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER