Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016 08:02

Το Νόβι Σαντ της Σερβίας Πολιτιστική (Συμ)πρωτεύουσα της Ευρώπης - Σε 28 ημέρες η απόφαση για την Καλαμάτα

Το Νόβι Σαντ της Σερβίας Πολιτιστική (Συμ)πρωτεύουσα της Ευρώπης - Σε 28 ημέρες η απόφαση για την Καλαμάτα

Το Νόβι Σαντ της Σερβίας αναδείχθηκε την Πέμπτη η δεύτερη, μετά τη ρουμανική Τιμισοάρα, από τις 3 πόλεις που θα είναι Ευρωπαϊκές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες το έτος 2021. 

Η τρίτη πόλη θα είναι ελληνική - και η Καλαμάτα, που έχει θέσει υποψηφιότητα, συναγωνίζεται με τη Ρόδο και την Ελευσίνα για τον τίτλο αυτό. 

Η σερβική πόλη Νόβι Σαντ διεκδίκησε τον θεσμό μαζί με το Χέρτσεγκ Νόβι από το Μαυροβούνιο, από την πλευρά των υπό ένταξη στην Ε.Ε. χωρών.

Το αν τελικά η μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα συμπληρώσει την τριάδα που θα αναλάβει το θεσμό το 2021 θα γίνει γνωστό σε 28 ημέρες από σήμερα, αφού την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Η τελική «μάχη» αναμένεται να δοθεί δύο ημέρες νωρίτερα, όταν η Καλαμάτα στις 9 Νοεμβρίου θα είναι ο τελευταίος σταθμός της κριτικής επιτροπής, μετά την Ελευσίνα και τη Ρόδο.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα βρεθούν στην Καλαμάτα για να επιθεωρήσουν τις υποδομές, να εξετάσουν στην πράξη σημεία του φακέλου υποψηφιότητας και να αποκτήσουν διά ζώσης άποψη για όλα όσα συμβαίνουν εδώ. 

Για το σκοπό αυτό, το επιτελείο του Γραφείου Υποψηφιότητας KALAMATA:21 εργάζεται πλέον σε πυρετώδεις ρυθμούς, ώστε να είναι όλα έτοιμα την ημέρα της επίσκεψης. Σε αυτό το πλαίσιο ήδη το Γραφείο αναζητά τη βοήθεια εθελοντών για το διήμερο 7-9 Οκτωβρίου, με μοναδική προϋπόθεση να μιλούν Αγγλικά.

Πάντως οι λεπτομέρειες του προγράμματος ξενάγησης κατά την ημέρα της επίσκεψης της κριτικής επιτροπής παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.