Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 09:43

Στις "Πολιτιστικές και Δημιουργικές Πόλεις" η Καλαμάτα 

Στις "Πολιτιστικές και Δημιουργικές Πόλεις" η Καλαμάτα 

 

Ανάμεσα στις 168 "Πολιτιστικές και Δημιουργικές Πόλεις" που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνεχή παρατήρηση μέσω του προγράμματος "Cultural and Creative Cities Monitor" βρίσκεται και η Καλαμάτα.

Σημαντικό ρόλο φυσικά στην επιλογή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ήταν και η πρόσφατη υποψηφιότητα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021. Εκτός από την Καλαμάτα εκ μέρους της Ελλάδας στη σχετική λίστα βρίσκονται επίσης η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα.

Το Παρατηρητήριο Πολιτιστικών και Δημιουργικών Πόλεων, που προέκυψε ως αποτέλεσμα ενός ερευνητικού σχεδίου που καλύπτει 168 πόλεις σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, θα βοηθήσει τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής, καθώς και τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα να εντοπίσουν τα τοπικά πλεονεκτήματα και τους τομείς που επιδέχονται βελτίωση όπως επίσης και να αντλήσουν διδάγματα από παρόμοιες πόλεις.

Οσον αφορά την Καλαμάτα, αυτή κατατάσσεται στη 15η θέση μεταξύ των συνολικά 64 ευρωπαϊκών πόλεων ανάλογου μεγέθους αναφορικά με τον “πολιτιστικό παλμό”, κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο  στους πολιτιστικούς της χώρους και εγκαταστάσεις.

Παράλληλα η φήμη της πόλης ως πολιτιστικού προορισμού παρουσιάζει αύξηση κατά την τελευταία δεκαετία με βαρύ πυροβολικό το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που έχει βραβευθεί στο πλαίσιο της ενέργειας «Ευρώπη των φεστιβάλ, φεστιβάλ για την Ευρώπη», ενώ όπως προαναφέραμε σημαντική είναι και η συμβολή της υποψηφιότητας της πόλης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021.