Σάββατο, 05 Αυγούστου 2017 08:35

«Συναυλία υπό το φως της πανσελήνου» από βιεννέζικη ορχήστρα στη Αρχαία Μεσσήννη

Γράφτηκε από την
«Συναυλία υπό το φως της πανσελήνου» από βιεννέζικη ορχήστρα στη Αρχαία Μεσσήννη

Μια μεγάλη «Συναυλία υπό το φως της πανσελήνου» θα απολαύσει δωρεάν το κοινό από τη βιεννέζικη ορχήστρα «Young Masters Orchestra» στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 9 μ.μ. 

Για το θέμα δόθηκε χθες Παρασκευή το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης. 

Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης είπε πως πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια προσώπων και φορέων, για μια συναυλία που "θα είναι μέγιστης ακτινοβολίας και έχει στόχο να επιβεβαιώσει τη φιλία μεταξύ του αυστριακού και του ελληνικού λαού”. Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και ειδικά το Ιδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια για την έμπρακτη στήριξη. 

Εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Κατσουλίδη, ο πρόεδρος Δημήτρης Δημητρόπουλος σημείωσε πως η βραδιά γεννήθηκε από μια ιδέα του Σάκη Θεοδωρόπουλου, προέδρου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο οποίος συνεργάζεται με την πρέσβειρα της Αυστρίας Andrea Iric Bohn. Τη Δευτέρα θα ακουστούν 9 έργα μεγάλων συνθετών όπως ο Piccini, ο Bartok και ο Σκαλκώτας. Μέσα από αυτή την συναυλία συνδέεται η Μεσσήνη με την Αρχαία Μεσσήνη και το Μουσείο Κατσουλίδη.

Ο Μεσσήνιος πρόεδρος της Λυρικής Σάκης Θεοδωρόπουλος τόνισε πως το event γίνεται στο πλαίσιο προγράμματος για το “Ελληνοαυστριακό καλοκαίρι”, το οποίο έχει ξεκινήσει από πέρυσι. Η μεγάλη συναυλία είναι υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας και του υπουργείου Εξωτερικών. 

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Κλασικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Σταμάτης Φριτζήλας χαιρέτισε την πρωτοβουλία και έκανε γνωστό πως ο αρχαιολογικός χώρος δεν θα είναι ανοικτός: Ανοικτό θα είναι μόνο το τμήμα από την είσοδο ως το Αρχαίο Θέατρο. “Οι νέοι μουσικοί εμπνέονται και παρουσιάζουν την τέχνη τους στους νέους και στο κοινό της Μεσσηνίας. Ο χώρος θα αναδειχθεί με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο, με το φως της πανσελήνου” πρόσθεσε.

Ο χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης υπογράμμισε τη σημασία της σύνδεσης Μεσσήνης – Αρχαίας Μεσσήνης και Μουσείου Κατσουλίδη. Ευχαρίστησε το Ιδρυμα Καρέλια και απηύθυνε το δικό του κάλεσμα στον κόσμο. 

Τέλος, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης ανέδειξε μια σημαντική πλευρά της βραδιάς: το ότι οι αρχαιολογικοί χώροι σιγά σιγά ανοίγουν για εκδηλώσεις στο κοινό και ότι τα μνημεία δεν είναι πια απομονωμένα, κλειδωμένα. “Αυτή είναι μια τάση που οδηγεί προς μεγαλύτερη χρήση των χώρων, έτσι ώστε η τέχνη και η παιδεία να μην είναι παγιδευμένες. Ετσι, δημιουργείται πολιτισμός, τέχνη σε όλες της τις μορφές, αλλά και οικονομική ανάπτυξη” δήλωσε ο κ. Θέμελης - και μαζί με τον κ. Θεοδωρόπουλο είπαν πως στόχος είναι να καθιερωθεί ένα φεστιβάλ κάθε καλοκαίρι στην Αρχαία Μεσσήνη. Ο πρόεδρος της Λυρικής αποσαφήνισε ότι θα ήθελε μία από τις παραστάσεις της Λυρικής που ανεβαίνουν στο Ηρώδειο, να παρουσιάζεται στην Αρχαία Μεσσήνη.

H είσοδος στη «Συναυλία υπό το φως της πανσελήνου» θα είναι ελεύθερη. 

 

Γ.Σαρ. 


NEWSLETTER