Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012 17:59

Η «Μύρτις» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού Σπάρτης



Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς συνεργαζόμενο με τον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανόλη Παπαγρηγοράκη, παρουσιάζει στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (ΜΕΕΛ) ένα λαμπρό επίτευγμα, αποτέλεσμα πολύχρονης διεπιστημονικής συνεργασίας. Πρόκειται για την έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» στην οποία ο επισκέπτης μπορεί να δει και, βάσει εποπτικού υλικού, να κατανοήσει πλήρως τη διαδικασία ανάπλασης του προσώπου μιας νεαρής Αθηναίας του 5ου π.Χ. αιώνα.

Το κρανίο της κοπέλας αποκαλύφθηκε από την αρχαιολόγο κ. Έφη Μπαζιωτοπούλου–Βαλαβάνη στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, στη διάρκεια της ανασκαφής μιας ομαδικής ταφής θυμάτων του φοβερού λοιμού των Αθηνών  - ξέσπασε στην αυγή του Πελοποννησιακού πολέμου αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό και σκοτώνοντας, μεταξύ άλλων, τον στρατηγό Περικλή. Επιστημονικές έρευνες σε τυχαία επιλεγμένα δόντια από τον κοινό τάφο αποκάλυψαν ότι η αιτία του λοιμού δεν ήταν άλλη από τον τυφοειδή πυρετό.

Υπενθυμίζεται ότι η «Μύρτις» έχει παρουσιαστεί με εξαιρετική επιτυχία σε μεγάλα μουσεία των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και στο εξωτερικό, ενώ από το καλοκαίρι 2011 άρχισε το ταξίδι της στην ελληνική περιφέρεια, μέσω του Δικτύου Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Μετά το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Τήνος) και το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα (Βόλος), η έκθεση μεταφέρεται τώρα στη Σπάρτη.

Η φιλοξενία της στο ΜΕΕΛ δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες της να αναλογιστούν ότι ο Πελοποννησιακός πόλεμος στον οποίο βρέθηκαν αντιμέτωποι Αθηναίοι και Σπαρτιάτες, όπως και κάθε πόλεμος, έχει αθώα θύματα παιδιά σαν τη Μύρτιδα. Ας φανταστούμε λοιπόν, τη μικρή Αθηναία σε στιγμές ειρήνης, να παίζει με συνομήλικά της παιδιά, έτσι ακριβώς όπως την ονειρεύτηκε ο γνωστός αρχαιολόγος Χρήστος Μπουλώτης, στο βιβλίο με τίτλο "Ένα κορίτσι φτερουγίζει στον Κεραμεικό. Μία αντιπολεμική ιστορία στην Αθήνα των κλασικών χρόνων" που κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της έκθεσης και απευθύνεται όχι μόνο στους μικρούς βιβλιόφιλους αλλά και σε ... παιδιά κάθε ηλικίας.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ΠΙΟΠ, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου Πειραιώς, υλοποίησε με τον Καθηγητή και τους συνεργάτες του, τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος και τη σχολή Schinarakis Studies, την ιδέα της ομάδας του κ. Παπαγρηγοράκη για το στήσιμο μιας έκθεσης προσβάσιμης και από άτομα με απώλεια όρασης ή ακοής. Η έκθεση έχει, για τον σκοπό αυτό, εμπλουτιστεί με ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή που περιλαμβάνει απτικά εκθέματα, ακουστική ξενάγηση και περιγραφές στην ελληνική και διεθνή νοηματική γλώσσα. Πλαισιώνεται δε, από έντυπο υλικό στη γραφή Braille καθώς και σε μεγαλογράμματη γραφή.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» θα γίνουν την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου και ώρα 19.30’. Παρών θα είναι και ο κ. Μ. Παπαγρηγοράκης, ο οποίος  θα μιλήσει σχετικά με την επιστημονική διαδρομή που διάνυσε μέχρι να «γνωρίσει» τη Μύρτιδα.


Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Όθωνος & Αμαλίας 129
231 00 Σπάρτη
Τηλ.: 27310 89315
Fax: 27310 89325

Διάρκεια της έκθεσης: 20 Ιανουαρίου–  6 Μαΐου 2012

www.myrtis.gr