Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 10:42

“ΑναΓνωρίζοντας το Καθημερινό”: Νέο βιβλίο της Ν. Σερεμετάκη με άρωμα Μεσσηνίας

“ΑναΓνωρίζοντας το Καθημερινό”: Νέο βιβλίο της Ν. Σερεμετάκη με άρωμα Μεσσηνίας

 

Κυκλοφόρησε στην ελληνική γλώσσα το νέο βιβλίο της πανεπιστημιακού Νάντιας Σερεμετάκη με τίτλο “ΑναΓνωρίζοντας το Καθημερινό”, σημαντικό μέρος του οποίου αναφέρεται στη σύγχρονη Μεσσηνία και ειδικότερα στην Καλαμάτα.

Το βιβλίο αυτό έρχεται να συμπληρώσει μια μακριά λίστα βιβλίων και άρθρων της συγγραφέως που ήδη κυκλοφορούν και διδάσκονται διεθνώς στις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις πολιτισμικές σπουδές. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 5 από αυτά, από τις εκδόσεις Πεδίο.

Το καθημερινό (the quotidian) αποτελεί κεντρικό θέμα στη σύγχρονη κοινωνική σκέψη και είναι σημείο σύγκλισης μεταξύ των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, πολιτισμικών σπουδών και τεχνών. Πώς αντιλαμβανόμαστε το καθημερινό; Και γιατί θεωρείται άνευ πολιτισμικής σημασίας και περνά συχνά απαρατήρητο; Πόσο ευθύνεται αυτό για το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ επίσημης γνώσης και καθημερινής εμπειρίας του πολίτη;

Το βιβλίο “ΑναΓνωρίζοντας το Καθημερινό”, βασισμένο σε μακρόχρονη εθνογραφική έρευνα και καθημερινή παρατήρηση, συλλαμβάνει, αναλύει και ερμηνεύει το καθημερινό σε εξέλιξη. Δείχνει πώς παράγονται ιδέες και θεωρία από την καθημερινή ζωή και εμπειρία, και πώς η θεωρία μεταφράζεται σε διαχείριση του παρόντος. Αποτελεί μια εμπνευσμένη παρέμβαση σε μια μεταβαλλόμενη ευρωπαϊκή και μοντέρνα πολιτική κουλτούρα. Η συγγραφέας έχει τη δυνατότητα να ξανα-μαγεύσει το καθημερινό, τα βασικά πράγματα, το συγκεκριμένο και το ειδικό, με μοναδικούς και σημαντικούς τρόπους.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Νάντια Σερεμετάκη είναι ανθρωπολόγος με 25ετή ερευνητική - συγγραφική και διδακτική πορεία στην πολιτισμική, κοινωνική και εφαρμοσμένη ανθρωπολογία. Το διεπιστημονικό συγγραφικό έργο της εχει χαρακτηριστεί ως πολυσχιδές, καινοτόμο και διαχρονικό. Διδάσκεται στα ξένα πανεπιστήμια σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα των πολιτισμικών σπουδών και ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, αλλά και τη συγκριτική λογοτεχνία από το 1992.

Βιβλία, άρθρα αλλά και ποίηση γράφει τόσο στην αγγλική όσο και στην ελληνική γλώσσα - έχει δε πραγματευτεί θέματα πολιτισμικής μετάφρασης τόσο στα βιβλία της όσο και σε άρθρα. Εχει διδάξει σε γνωστά πανεπιστήμια του κόσμου, και από το 2008 διδάσκει και στην Ελλάδα, στο Πανεπιστηήμιο Πελοποννήσου - Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.seremetakis.com