Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012 09:17

Η Κορώνη έδρα της γραμματείας για τη μεσογειακή διατροφή

Η Κορώνη έδρα της γραμματείας για τη μεσογειακή διατροφή

Η Κορώνη θα είναι για την πρώτη διετία η έδρα της Μόνιμης Γραμματείας των Εμβληματικών Κοινοτήτων. Αυτό αποφασίστηκε στη συνάντηση που έγινε προχθές στην Αθήνα μεταξύ των Εμβληματικών Κοινοτήτων για τη μεσογειακή διατροφή.
Μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης ανακοίνωσε ότι η Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής θα πραγματοποιηθεί στην Κορώνη 20-25 Αυγούστου, όπου θα δοθούν και τα ονόματα των τριών δρόμων από τις Εμβληματικές Κοινότητες.
Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Δήμο Πύλου-Νέστορος σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ιδρυμα και ξεκίνησε με τον δήμαρχο Πύλου-Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη να σημειώνει: «Σήμερα έχουμε συνάντηση εργασίας και θα παρουσιαστούν πρωτοβουλίες του Μανιατακείου Ιδρύματος υπό την αιγίδα της δημοτικής αρχής προκειμένου το δίκτυο των Εμβληματικών Κοινοτήτων να αρχίσει να υλοποιεί την διακήρυξη της Κορώνης». Στη συνέχεια έλαβαν το λόγο οι εκπρόσωποι των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, οι οποίοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία για τη συνάντηση των Αθηνών η οποία αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια για το επόμενο βήμα των Εμβληματικών Κοινοτήτων. Ο δήμαρχος της Pollica Stefano Pisani (Εμβληματική Κοινότητα του Σιλέντο) ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο το Παρατηρητήριο Μεσογειακής Διατροφής στην Pollica, το οποίο θα αποτελέσει χώρο έρευνας και προώθησης της μεσογειακής διατροφής. Ο εκπρόσωπος του Σεφσαουέν Guilhem Calvo, μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο δήμος του Σεφσαουέν για την προώθηση της μεσογειακής διατροφής, σε σχέση με την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων. Ο εκπρόσωπος της Σορία dr. Juan Manuel Ruiz Liso ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο δήμος της Σορία για την προώθηση της μεσογειακής διατροφής στα σχολεία και στους ηλικιωμένους.
Βασική ομιλήτρια στη συνάντηση ήταν η καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής, Αντωνία Τριχοπούλου, η οποία τόνισε ότι ο μεσογειακός τρόπος διατροφής συμβάλλει στο ευ ζην, στην υγεία, στη μείωση των νοσημάτων. Παρατήρησε ότι είναι συνδεδεμένος με το ελαιόλαδο και επεσήμανε πως είναι τρόπος ζωής.
Η διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου παρουσίασε την πρόταση για τη δημιουργία ειδικής κοινής ιστοσελίδας για τη μεσογειακή διατροφή.
Στην συνάντηση επίσης αποφασίστηκε αναμόρφωση της κοινής ιστοσελίδας για τη μεσογειακή διατροφή και παρουσίασή της στη Νάπολη της Ιταλίας στα μέσα Μαΐου, η δημιουργία λογότυπου για την κοινή ιστοσελίδα για τη μεσογειακή διατροφή. Επίσης θα πρέπει οι πρέσβεις της μεσογειακής διατροφής να οριστούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο. Σε κάθε Εμβληματική Κοινότητα να ονομαστούν τρεις δρόμοι με τα ονόματα των υπολοίπων Εμβληματικών Κοινοτήτων μέχρι το καλοκαίρι του 2012. Να οριστεί η ημερομηνία πραγματοποίησης της Εβδομάδας Μεσογειακής Διατροφής σε κάθε Εμβληματική Κοινότητα τον Απρίλιο. Μέσα στο 2012, να αξιολογηθεί η δυνατότητα να αναληφθεί πρωτοβουλία από τις τέσσερις Εμβληματικές Κοινότητες για την αναγνώρισή τους από την Unesco ως πόλεις γαστρονομίας και επίσης μέσα στο 2012 να ενημερωθούν για τις πρωτοβουλίες των τεσσάρων Εμβληματικών Κοινοτήτων οι μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών τους στην Unesco. Τέλος, να οριστούν οι αντιπρόσωποι των εκπροσώπων των Εμβληματικών Κοινοτήτων, οι οποίοι θα παρακολουθούν και θα ενημερώνουν για την υλοποίηση των κοινών δράσεων.