Παρασκευή, 01 Μαϊος 2020 17:10

“Μια μορφή στο παράθυρο” προτείνει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη

“Μια μορφή στο παράθυρο” προτείνει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη


To “Μια μορφή στο παράθυρο” προτείνει για θέαση στο σπίτι η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.

Το έργο αποτελεί μία από τις ομορφότερες ταινίες τρόμου όλων των εποχών, σκηνοθετημένη από τον Τζακ Κλέιτον και βασισμένη στην νουβέλα του Χένρι Τζέημς "Το στρίψιμο της βίδας".
Μια γκουβερνάντα, την περίοδο της βικτωριανής Αγγλίας, αναλαμβάνει να προσέχει και να αναθρέφει δύο ορφανά αδελφάκια. Το σπίτι, όμως, κρύβει κάποια μυστικά και τα μικρά ισχυρίζονται πως βλέπουν παράξενες μορφές και διάφορα άλλα φαινόμενα, κάτι που δεν αντιλαμβάνεται η γκουβερνάντα. Η κλιμάκωση των εξελίξεων θα φέρει απρόσμενα γεγονότα.
Υπαινικτικός τρόμος, υποβλητική ατμόσφαιρα, λειτουργική χρήση του ντεκόρ, πανέξυπνη χρήση του ήχου, εντυπωσιακή φωτογραφία και κυρίως ιδιοφυής χρήση του διφορούμενου: τα παιδιά είναι όντως κυριευμένα από τις ψυχές των πεθαμένων εραστών, ή όλα είναι φανταστικά αποκυήματα της σεξουαλικά καταπιεσμένης γκουβερνάντας;
Ο Κλέιτον, αν και τελικά φαίνεται να γέρνει προς το δεύτερο, ερμηνεύοντας έτσι ψυχαναλυτικά τη νουβέλα του Χένρι Τζέημς, αξιοποιεί στο έπακρο αυτό το διφορούμενο και παραδίδει μία κορυφαία ταινία ψυχολογικού τρόμου.
Σενάριο: Henry James. Παίζουν οι: Deborah Kerr, Peter Wyngarde, Megs Jenkins. Στο youtube.