Τετάρτη, 20 Μαϊος 2020 18:15

Δύο Μεσσήνιες υποψήφιες για το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος

Γράφτηκε από την

Τα ονόματα δύο συγγραφέων από την Καλαμάτα ανακοινώθηκαν στις Βραχείες Λίστες για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία.

Υποψήφιες για το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας είναι η Ρούλα Γεωργακοπούλου για το “Δέντρα, πολλά δέντρα” (Εκδόσεις “Πόλις”) και η Μαρία Στασινοπούλου για το “Χαμηλή βλάστηση. Θάμνοι, πόες και μπονσάι” (Εκδόσεις “Κίχλη”).
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2019, σε εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων (Ν. 3905/2010). Πρόκειται για τις Βραχείες Λίστες στις οποίες κατέληξε η αρμόδια επιτροπή και αφορούν στα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία Μυθιστορήματος, Διηγήματος-Νουβέλας και Ποίησης και τα Κρατικά Βραβεία Δοκιμίου – Μαρτυρίας 2019 (Δοκιμίου-Κριτικής και Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας). Οι βραχείες λίστες συνοδεύονται από αιτιολογημένη έκθεση, στην οποία εξετάζονται οι τάσεις της λογοτεχνικής παραγωγής και αποτιμάται η στάθμη των λογοτεχνικών έργων της υπό κρίσης περιόδου (εκδόσεις 2018).
Η σύνθεση της αρμόδιας Επιτροπής Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων έχει ως εξής: Μαρία-Ελισάβετ (Μαριλίζα) Μητσού καθηγήτρια του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών, Βυζαντινής Ιστορίας της Τέχνης και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μονάχου, μέλος ΔΕΠ, πρόεδρος. Μαρία (Μαίρη) Λεοντσίνη αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος ΔΕΠ, αντιπρόεδρος. Μιχαήλ Χρυσανθόπουλος καθηγητής Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος ΔΕΠ. Κλαίρη Μιτσοτάκη συγγραφέας. Καλλιόπη (Κάλλια) Παπαδάκη συγγραφέας. Παυλίνα Παμπούδη συγγραφέας. Ελενα Χουζούρη κριτικός. Αννα Αφεντουλίδου κριτικός. Κώστας Καραβίδας κριτικός.