Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020 08:08

Ανοίγουν από Δευτέρα τα μουσεία της Μεσσηνίας - Ξεχωρίζει η έκθεση “Πυξίδες”

Γράφτηκε από την

Τα μουσεία της Μεσσηνίας ετοιμάζονται να μας υποδεχτούν ξανά τη Δευτέρα, μετά τρεις μήνες που παρέμειναν κλειστά για την προστασία εργαζομένων και επισκεπτών από την πανδημία Covid-19.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτό είναι το δεύτερο σημαντικό βήμα για την επαναλειτουργία των χώρων πολιτισμού της Μεσσηνίας. Προηγήθηκε στις 18 Μαΐου το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, με αυτόν της Αρχαίας Μεσσήνης να υποδέχεται το κοινό με μειωμένο εισιτήριο εισόδου από 12 σε 10 ευρώ.

Εν τω μεταξύ με αφορμή την επαναλειτουργία των μουσείων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ενημερώνει ότι παρατείνεται έως 30 Νοεμβρίου η περιοδική έκθεση «Πυξίδες σκεύη πολύτιμων», η οποία θυμίζουμε ότι φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα.

ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας εφαρμόζονται όλες οι προφυλάξεις που απαιτούν τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφαλείας των εργαζομένων και των επισκεπτών. Χθες, μάλιστα, υπέγραψαν συμβάσεις εργασίας και οι εποχικοί αρχαιοφύλακες και καθαρίστριες, ώστε όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και τα επισκέψιμα μνημεία στο νομό να φυλάσσονται επαρκώς για να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο 8 το πρωί με 8 το απόγευμα – εκτός του Μουσείου Χώρας το οποίο θα λειτουργεί με ωράριο 8 το πρωί με 2 το μεσημέρι.
Επισημαίνεται ότι για την προστασία του κοινού και των υπαλλήλων, τόσο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας όσο και σε όλα τα μουσεία του νομού (Αρχαίας Μεσσήνης, Χώρας, Πύλου, Οχυρού Συγκροτήματος Τρουπάκηδων Καρδαμύλης), αλλά και τους αρχαιολογικούς χώρους, έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις μέτρα ασφαλείας, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Ετσι, έχει οριστεί μέγιστος αριθμός επισκεπτών, αλλά και ασφαλείς διαδρομές περιήγησης και θέασης, εισόδου και εξόδου (όπου αυτό είναι εφικτό), ενώ από την ΕΦΑ Μεσσηνίας μας τόνισαν ότι σχετικές οδηγίες για την τήρηση των υποδείξεων και κανόνων του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ υπάρχουν σε ορατά σημεία για τους επισκέπτες.
Για την προστασία των εργαζομένων οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό (ταμεία, ταξιθεσία, καθαρισμός, ασφάλεια κ.ο.κ), η ΕΦΑΜΕΣ έχει φροντίσει για την προμήθεια απολυμαντικών ειδών και υγειονομικού υλικού, κι όπου είναι απαραίτητο έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικά πετάσματα και υπάρχει μέριμνα για την απολύμανση των χώρων.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ

Σύμφωνα με τους κανόνες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ οι επισκέπτες των Μουσείων πρέπει να ακολουθούν για τη προστασία τους, τις ακόλουθες οδηγίες:

- Απόσταση 1,5 μ. κατ’ ελάχιστο, για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους. Είναι υποχρεωτική από τους επισκέπτες η χρήση μη ιατρικής μάσκας.

- Η λειτουργία εστιατορίων/καφέ στους χώρους των μουσείων γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους εστίασης. Τραπέζια και καρέκλες απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση τους.

- Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των μουσείων διέπεται και από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορίου.

- Θα λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμός, για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλεται. Οπου δεν επιβάλλεται, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του.

- Ως προς τα εισιτήρια: Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται κατά το δυνατόν η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κλπ.

- Σε περίπτωση που πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις με ξεναγό, τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα ειδικά μέτρα, όπως χρήση ασύρματης ξενάγησης, αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κλπ.). Στις ομαδικές ξεναγήσεις δεν θα πρέπει να μετέχουν περισσότερα από οκτώ άτομα.

Η ΕΚΘΕΣΗ “ΠΥΞΙΔΕΣ, ΣΚΕΥΗ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ”

Η περιοδική έκθεση «Πυξίδες, σκεύη πολύτιμων» εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στις 29 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες πριν από την επιβολή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του Covid-19 που είχε σαν αποτέλεσμα την διακοπή μεταξύ άλλων και της λειτουργίας των μουσείων της χώρας. Με την επαναλειτουργία τους, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας παρατείνει της διάρκεια της εν λόγω έκθεσης μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να την επισκεφθεί το ευρύ κοινό αλλά και οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην αρχή του επόμενου σχολικού έτους.
Στην έκθεση παρουσιάζονται σε δημιουργικό διάλογο οι πυξίδες (χαρακτηριστικοί τύποι αγγείων της αρχαιότητας), προερχόμενες από διάφορες θέσεις της Μεσσηνίας, που χρησιμοποιούνταν για την φύλαξη κοσμημάτων ή άλλων πολύτιμων αντικειμένων αλλά και για την αποθήκευση καλλυντικών–καλλωπιστικών σκευασμάτων, με τις σύγχρονες δημιουργίες των καλλιτεχνών Ηλία Χριστόπουλου και Μάνου Καλαμένιου που εμπνέονται από αυτές και δημιουργούν τις σύγχρονες εκδοχές τους.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει η διευθύντρια της ΕΦΑ Μεσσηνίας δρ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, όπως και το μουσειολογικό σκεπτικό και τα κείμενα, σε συνεργασία με τις αρχαιολόγους ΕΦΑΜΕΣ Μαρία Τσουλάκου και Κατερίνα Τζαμουράνη. Οι μεταφράσεις είναι της αρχαιολόγου ΕΦΑΜΕΣ Αλεξάνδρας Κωνσταντινίδου και η τεχνική επιμέλεια και υποστήριξη παρουσίασης της Δήμητρας Πίκουλα, πολιτικού μηχανικού, προϊσταμένης Τμήματος Αρχαιολογικών Εργων και Μελετών ΕΦΑΜΕΣ, Θάνου Κατάκου, συντηρητή, προϊστάμενου Τμήματος Συντήρησης ΕΦΑΜΕΣ, Ηλία Χριστόπουλου, κεραμίστα και Γιάννη Οικονομόπουλου, εργατοτεχνίτη ΕΦΑΜΕΣ. Για τους φωτισμούς δούλεψε ο Γιώργος Παπανικολάου, ηλεκτρολόγος ΕΦΑΜΕΣ και τη συντήρηση του αρχαιολογικού υλικού έκανε η Ευγενία Σπάλα, συντηρήτρια ΕΦΑΜΕΣ.
Τη γραφιστική επιμέλεια και την παραγωγή βίντεο έχει ο Αναστάσιος Παπαδόγκωνας, γραφίστας ΕΦΑΜΕΣ. Η μουσική του βίντεο είναι του Στάθη Γυφτάκη, διευθυντή Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας και τα σχέδια της Ουρανίας Ανδριανοπούλου, σχεδιάστριας ΕΦΑΜΕΣ.

Ν.Κ.