Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 09:44

Ετοιμάζεται η κεντρική είσοδος στο Κάστρο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Ετοιμάζεται η κεντρική είσοδος στο Κάστρο Καλαμάτας (βίντεο)

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το έργο διαμόρφωσης της κεντρικής εισόδου στο Κάστρο Καλαμάτας και αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό 20 - 21 Αυγούστου.

Για το έργο της διαμόρφωσης της εισόδου μετά την κατεδάφιση του ελαιοτριβείου Σπυρίδη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση μας ενημέρωσε ότι “εκπονήθηκε μελέτη από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας, που εγκρίθηκε και αναζητήσαμε τους πόρους. Το 2018 εγκρίθηκαν 150.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων”.
Για την πορεία των εργασιών παρατήρησε πως “καθυστερήσαμε στην ολοκλήρωσή του, διότι έπρεπε να προηγηθεί στερέωση του τείχους στη νότια πλευρά και χρειάστηκε να γίνει αυτή η εργασία, όπως και η στεγάνωση του πύργου της κεντρικής εισόδου” κι επεσήμανε: “Ακολούθησαν όλες αυτές οι διαμορφώσεις που προέβλεπε η μελέτη. Είναι ένα αρκετά σύνθετο έργο, έχει αρκετά έργα υποδομής που δεν φαίνονται. Ολα αυτά έχουν ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Μέχρι τις 20 Αυγούστου θα έχουμε ολοκληρώσει και τις φυτεύσεις και την κατασκευή ενός μικρού αμφιθεάτρου στη νοτιοδυτική γωνία, ώστε να μπορούν να γίνονται κάποιες εκδηλώσεις, να διεξάγονται εκπαιδευτικά προγράμματα ή να προηγείται μια ενημέρωση του κοινού πριν την είσοδό του στον αρχαιολογικό χώρο”.

Η κ. Μηλίτση εκτίμησε ότι “θα είμαστε έτοιμοι μέχρι 20 - 21 Αυγούστου να παραδώσουμε το έργο στο κοινό” και διευκρίνισε: “Είναι μια καλή μελέτη η οποία επαναπροσδιορίζει την είσοδο των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Καλαμάτας, που είναι το τοπόσημο της πόλης, διότι πλέον ο κόσμος θα εισέρχεται σ’ αυτό, ακολουθώντας μια πορεία από δυσμάς προς τα ανατολικά, ώστε εισερχόμενος στο Κάστρο να έχει αξονική θέση, να βρίσκεται αξονικά τοποθετημένος σε σχέση με την κεντρική πόρτα και να απολαμβάνει και το οικόσημο με το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, που μέχρι τώρα περνούσε λίγο στα αζήτητα, γιατί δεν είχε καλή οπτική όποιος έμπαινε. Η ράμπα αυτή θα εξυπηρετεί και τα εμποδιζόμενα άτομα και έχουμε να κατασκευάσουμε και ράμπα από τα σκαλιά της εισόδου προς το αμφιθέατρο, ώστε μέχρι το χώρο των εκδηλώσεων να προσέρχονται και αυτοί χωρίς κανένα πρόβλημα”.
Για την υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με την επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, καθοριστική ήταν η συμβολή της Δήμητρας Πίκουλα προϊσταμένης της Τεχνικής Υπηρεσίας της Εφορείας και του αρχιτέκτονα της υπηρεσίας Δημήτρη Κουβαρά.
Κλείνοντας, η κ. Μηλίτση μας ενημέρωσε ότι “στο πλαίσιο αυτού του έργου που προβλέπεται φωτισμός αυτής της πλευράς και θα υλοποιηθεί, εκπονήσαμε και τη μελέτη φωτισμού περιμετρικά του μνημείου, σ’ όλη την περίμετρο των τειχών, ώστε να φαίνεται και από την πόλη και από τους εισερχόμενους από τον νέο περιφερειακό δρόμο. Η μελέτη παραδόθηκε πριν λίγες ημέρες, θα ακολουθήσει η διαδικασία έγκρισης και την επόμενη χρονιά θα αναζητήσουμε τους πόρους για την υλοποίησή της από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας”.
Γ.Σ.


NEWSLETTER