Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 20:53

Επιστολή της Μεσσήνιας ηθοποιού Νατάσας Εξηνταβελώνη στην κυβέρνηση

Γράφτηκε από την
Επιστολή της Μεσσήνιας ηθοποιού Νατάσας Εξηνταβελώνη στην κυβέρνηση


Ανοικτή επιστολή προς τα πολιτικά πρόσωπα της χώρας γνωστοποίησε πριν από λίγες μέρες η Μεσσηνιακής καταγωγής ηθοποιός Νατάσα Εξηνταβελώνη, σχετικά με διάφορα ζητήματα που έχουν αναδειχθεί την περίοδο που διανύουμε.

Σύμφωνα με αυτή: “προς: πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, υπουργό Εργασίας Ι. Βρούτση, υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοίδη, υπουργό Μεταφορών Αχ. Καραμανλή. Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε το εξής παράδοξο: Εν μέσω μιας σοβαρούς υγειονομικής κρίσης που κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές, εμμένετε σε μια επικίνδυνη υποβάθμιση του συστήματος υγείας. Την ίδια στιγμή που η δημόσια υγεία χρειάζεται επείγουσα ενίσχυση, επιδοτείτε ιδιώτες όπως αεροπορικές εταιρείες, ιδιωτικά κανάλια και ιδιωτικές κλινικές καθώς και ενισχύετε τα σώματα ασφαλείας. Ταυτόχρονα αναστέλλετε δημοκρατικές αρχές και θεσμούς που οφείλετε να σέβεστε.
Περιστέλλετε αδιαπραγμάτευτα πολιτικά δικαιώματα, ενώ θεσμοθετείτε νόμους και μέτρα ενάντια στα πιο ευαίσθητα και κρίσιμα δημόσια αγαθά όπως η παιδεία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι (αρ.11). Το εργασιακό νομοσχέδιο που προτίθεστε να καταθέσετε και δεν έχετε καν ανακοινώσει επίσημα, έρχεται με τη σειρά του να ακυρώσει στην κυριολεξία θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.
Με την κατάργηση του 8ωρου, τη νομοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και την απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία μας στρέφετε σε οπισθοδρόμηση κυριολεκτικά ενός αιώνα. Οι ιδεολογικές καταβολές οποιασδήποτε κυβέρνησης δεν μπορούν να καθορίζουν την προάσπιση της υγείας, της εργασίας και εν γένει της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ζωών όλων μας. Λευκή επιταγή δεν έχουμε δώσει σε κανέναν και για κάθε πολιτική απόφαση ή απραξία είσαστε υπόλογοι. Ως ελάχιστο δείγμα σοβαρούς ανησυχίας και αντίθεσης σε πολιτικές αποφάσεις που αφορούν και καθορίζουν τη ζωή όλων μας, καταδικάζουμε το αναχρονιστικό εργασιακό νομοσχέδιο και σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή απαιτώντας: να προσλάβετε άμεσα γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στο Ε.Σ.Υ., να δημιουργήσετε άμεσα νέες Μ.Ε.Θ., να επιτάξετε τις ιδιωτικές κλινικές για να μη συνεχίσουμε να θρηνούμε και άλλους νεκρούς. Οσο η κοινωνία βιώνει τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση, να σταματήσετε να καταθέτετε και να ψηφίζετε νέα νομοσχέδια που υποθηκεύουν το μέλλον όλων των εργαζομένων. Να πάρετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για ασφάλεια και υγιεινή σε χώρους εργασίας, αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, αποσυμφόρηση σχολικών τάξεων άμα τη επιστροφή στις σχολικές αίθουσες, επίταξη 2.000 τουριστικών λεωφορείων που δεν χρησιμοποιούνται. Να ανακοινώσετε ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης όλων των εργαζομένων που έχετε θέσει σε αναγκαστική παύση εργασίας λόγω πανδημίας. Να αποσύρετε κάθε μέτρο αναστολής του συνταγματικού δικαιώματος στην συνάθροιση. Αναμένοντας να ακούσουμε νέα σας.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς”.
Νατάσα Εξηνταβελώνη, ηθοποιός, Support Art Workers.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER