Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021 13:15

Η πανδημία «αργοσβήνει» τον παραδοσιακό χορό - Στην Καλαμάτα το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Λυκείων Ελληνίδων

Γράφτηκε από τον

Άμεσα πληττόμενοι από την κρίση που έχει προκύψει από την πανδημία τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο είναι οι χορευτικοί σύλλογοι αλλά και τα σωματεία της Καλαμάτας που σχετίζονται με την παράδοση.

Oπως σημειώνουν στην «Ε» άνθρωποι του χώρου, με τα έξοδα να τρέχουν δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής καμιά χρηματική ενίσχυση, με τις πρόβες παράλληλα να έχουν μπει στον «πάγο», μολονότι η φυσική παρουσία δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με την εκμάθηση μέσω διαδικτύου. Μπορεί για κάποιους ο χορός να φαντάζει πολυτέλεια εν μέσω κορονοϊού, ωστόσο για πολλούς συμπολίτες μας αποτελεί τρόπο ζωής, τον οποίο όπως φαίνεται θα στερηθούν τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες είναι καλύτερες και επανεκκινήσουν οι εκδηλώσεις.

Αν αυτό καταστεί δυνατό αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Καλαμάτα το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Λυκείων Ελληνίδων.

- «Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας» - Aννα Μαύρου-Μπουζιάνη, αντιπρόεδρος Β, έφορος χορού: “Την περασμένη χρονιά κλείσαμε για ένα διάστημα στην αρχή της πανδημίας, μετά ανοίξαμε το Σεπτέμβριο που επιτράπηκε η λειτουργία των χορευτικών με μάσκες και αποστάσεις και με την ανακοίνωση του 2ου lockdown κλείσαμε εκ νέου. Τώρα κάνουμε διαδικτυακά μαθήματα με τον δάσκαλο χορού Αγη Τσακαλάκο, τα οποία αφορούν μόνο τα ενήλικα τμήματα. Η συμμετοχή από τα μέλη μας σε αυτό το εγχείρημα είναι τεράστια. Ο ελληνικός χορός με το κράτημα των χεριών δεν μπορεί να αντικατασταθεί μέσω διαδικτύου, ωστόσο η επαφή και μόνο που έχουμε είναι σημαντική. Τα μαθήματα γίνονται σε μια άλλη βάση, αντί για τη παραδοσιακή διδασκαλία έχουμε μπει σε κομμάτια που αφορούν την λαογραφία, την ρυθμολογία και την κατηγοριοποίηση χορών οπότε με αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε καινούργια πράγματα τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα είχαμε το χρόνο να ασχοληθούμε. Στα παιδιά όλων των ηλικιών τους λείπει πολύ ο χορός, η επαφή, τα γλέντια και φυσικά οι παραστάσεις. Ο ελληνικός χορός, το τραγούδι, οι φορεσιές είναι στο dna μας, οπότε είναι λογικό εν μέσω της απομόνωσης που βιώνουμε να μας λείπει πολύ, θα μας στήριζε πολύ αν υπήρχε στη ζωή μας. Τα σχέδια που έχουμε για το νέο έτος είναι πολλά, όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν λόγω πανδημίας. Μεταξύ άλλων έχουμε προγραμματίσει το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Λυκείων που θα γίνει στην Καλαμάτα από τις 9 έως τις 12 Σεπτεμβρίου με θέμα "Ελληνικότητα και Ρωμηοσύνη", με τη συμμετοχή όλων των Λυκείων Ελληνίδων της χώρας και του εξωτερικού. Σε αυτό έχουμε ως στόχο να πραγματοποιήσουμε και μια παράσταση. Στον χώρο μας ευελπιστούμε αν οι υγειονομικές εξελίξεις είναι θετικές από τον Μάιο ή τον Ιούνιο να προχωρήσουμε κανονικά στις δραστηριότητες μας”.

- Σύλλογος «Οι φίλοι της παράδοσης» - Εφη Γεωργανά, πρόεδρος: “Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για όλα τα χορευτικά αλλά και κατ' επέκταση για τους συλλόγους που έχουν πολλές δράσεις. Για το 2021 και την επέτειο ετοιμάζαμε πολλές δράσεις όμως λόγω της πανδημίας αυτό δεν φαίνεται εφικτό. Η κατάσταση αυτή μας έχει δημιουργήσει ένα πολύ δυσάρεστο κλίμα γιατί στην ουσία εμείς ζούμε και βιώνουμε την παράδοση μέρα τη μέρα. Το μεγαλύτερο κομμάτι που έχουμε να διαχειριστούμε είναι το οικονομικό. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι πολλοί στην Ελλάδα και έτσι φαντάζει δύσκολο να δοθούν σε όλους πόροι. Πρέπει να γίνει ένα φιλτράρισμα για το ποιοι σύλλογοι παράγουν έργο και ποιοι όχι, καθώς πολλοί διατηρούν την παρουσία τους για ένα πανηγύρι το χρόνο. Καλώς βέβαια γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις μιας και βοηθούν την παράδοση να μην εξαφανιστεί, ωστόσο δεν μπορούν να ξεχωρίσουν οι σύλλογοι που παράγουν έργο. Κι αυτοί που παράγουν έργο έχουν και πολλά έξοδα. Κάθε μέρα μιλάμε με τα μέλη μας μέσω των social media και αναμένουμε πότε θα μας δώσουν το πράσινο φως ώστε να χορέψουμε και πάλι. Η εκτίμηση μου είναι πως δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε πριν τον Ιούνιο. Ολες οι χορευτικές ομάδες προετοιμάζονται πάντα για κάτι μεγαλύτερο, όπως για παραστάσεις ή εκδηλώσεις. Για να γίνει αυτός ο προγραμματισμός πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από τις αρχές του χρόνου. Είναι λογικό έτσι χωρίς προετοιμασία να μην μπορούμε να μιλήσουμε για ένα πολιτιστικό καλοκαίρι, με δράσεις που γίνονται σωστά και με ψυχή, μεταφέροντας το άρωμα της Μεσσηνίας”.

- Πολιτιστικός Σύλλογος «Εν χορώ» - Ελένη Γκλεγκλέ, υπεύθυνη διδασκαλίας: "Ουσιαστικά είμαστε κλειστοί από τον προηγούμενο Μάρτιο, κοντεύουμε να φτάσουμε ένα χρόνο με τα πάγια να τρέχουν. Oταν ανοίξαμε τον Οκτώβριο για ένα μικρό διάστημα ο κόσμος δεν προσήλθε καθώς ήταν φοβισμένος. Η διαφορά του Οκτωβρίου του 2019 με του 2020 είχε μείωση 70%. Δυστυχώς όσες ερωτήσεις και αν έχουμε κάνει δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση, έχουμε γίνει μπαλάκι μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Πολιτισμού. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως ενώ πέρυσι ήμασταν στους ΚΑΔ για το βοήθημα των 800 ευρώ και κάναμε δύο φορές αίτηση δεν τα πήραμε ποτέ. Στην Καλαμάτα υπάρχουν τουλάχιστον πέντε σύλλογοι που πληρώνουν ενοίκιο, σε αντίθεση με άλλους που χρησιμοποιούν σχολεία, κοινοτικά διαμερίσματα κ.α., ενώ και οι λογαριασμοί όλο αυτό το διάστημα τρέχουν. Από την μία δεν μας θεωρούν επιχειρήσεις για να πάρουμε την επιστρεπτέα προκαταβολή αλλά από την άλλη μας θεωρούν επιχειρήσεις γιατί προφανώς είμαστε στη μείωση ενοικίου, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει τίποτα μιας και όταν κάποιος από 400 ευρώ δίνει 270 από την τσέπη του χωρίς να έχει έσοδα είναι φοβερό. Προσωπικά θεωρώ πως το 2021 θα είναι μια ακόμα χαμένη χρονιά. Και να μας ανοίξουν από τον Απρίλιο ο κόσμος είναι λογικό να μην συμμετάσχει στα χορευτικά καθώς θα έχει "μπαϊλντίσει" από την καραντίνα και θα θέλει να βγει έξω. Και κάποιες παραστάσεις να κάνουμε στο Πνευματικό κέντρο ή στο Κάστρο και οι μισές θέσεις δεν είναι διαθέσιμες δεν θα μπορούμε να πούμε πως υπάρχει θετική εξέλιξη. Ο χορός είναι πολυεπίπεδος, αποτελεί διέξοδο για τον κόσμο και είναι λογικό να του λείπει όλο αυτό το διάστημα”.

- Σύλλογος Αθλητικού & Κοινωνικού Χορού Καλαμάτας «Ξενία» - Ξένια Γεωργάρα, υπεύθυνη διδασκαλίας: "Βιώνουμε όλη αυτή την κατάσταση με ένα μεγάλο ερωτηματικό για το πως θα πορευτούμε στη συνέχεια και αν θα υπάρξει συνέχεια. Οπως είναι γνωστό ήμασταν από τους ΚΑΔ που έκλεισαν πρώτοι στην αρχή της πανδημίας ενώ μετά το πρώτο lockdown ο σύλλογος μας άνοιξε από τους τελευταίους, για να έρθει με τη σειρά του το δεύτερο και να αναστείλουμε τη λειτουργία μας. Ο σύλλογος μας συγκαταλέγεται σε αυτούς που πληρώνουν όλα τα πάγια έξοδα τους σε σχέση σε άλλους που στεγάζονται σε χώρους της πολιτείας. Η μόνη ελάφρυνση που ανακοινώθηκε για εμάς ήταν η μείωση του ενοικίου, όμως όλα τα υπόλοιπα έξοδα τα πληρώνουμε κανονικά. Στις επιδοτήσεις που δόθηκαν οι σύλλογοι ήταν εκτός γιατί όπως μας ανακοινώθηκε δεν αποτελούμε επιχειρηματική δραστηριότητα. Βέβαια όταν πρέπει να πληρώσουμε τον ΦΠΑ ή οτιδήποτε άλλο προφανώς και θεωρούμαστε. Ο κόσμος περιμένει πως και πως να ανοίξουμε καθώς έχει μπουχτίσει μέσα στο σπίτι και θέλουν κάτι να εκτονωθούν. Ο χορός άλλωστε μαζί με την άθληση, σε συνδυασμό με τη μουσική είναι θέμα ψυχοθεραπείας. Ετσι είναι λογικό όσοι ασχολούνται με το χορό να τον έχουν ανάγκη ακόμα περισσότερο στην παρούσα φάση και σε αυτό στηριζόμαστε αν ανοίξουμε, πως μπορεί δηλαδή να έχουμε έστω και ένα διάστημα κάποια σημαντική συμμετοχή από τα μέλη μας. Το μέλλον μας είναι αμφιταλαντευόμενο και δυσοίωνο μιας και λίγοι μήνες κανονικής λειτουργίας δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μιας χρονιάς".

-«Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας» - Βασίλης Φλώρος, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: "Η περίοδος της πανδημίας είναι πολύ άσχημη για όλο τον πολιτισμό. Δεν είναι μόνο άσχημη από την πλευρά μιας πολιτιστικής δράσης ή της παραγωγής ενός πολιτιστικού προϊόντος, αλλά και για το γεγονός πως οι περισσότεροι έρχονται στο χορό πέρα από τη διαδικασία της εκμάθησης ή της εκγύμνασης, για λόγους ψυχαγωγίας. Το κομμάτι αυτό το ψυχαγωγικό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί είναι και ψυχοθεραπευτικό ταυτόχρονα. Ο Μορφωτικός Σύλλογος δεν έχει μόνο το χορό, έχει το θέατρο, το σκάκι, την εκμάθηση μουσικών οργάνων, τη χορωδία, την κομπανία, ένα σύνολο με λίγα λόγια 500 ατόμων, τα οποία είχαν ένα πλαίσιο δράσης και δραστηριότητας, όπου συνδεόταν με τη ψυχολογική τους κατάσταση. Αυτός ο σύνδεσμος είναι που έχει χαθεί. Δια μέσω αυτής της κατάστασης υπήρχε η δημιουργία και η ενέργεια με αποτέλεσμα με την πανδημία να χαθούν. Αυτά είναι τα μεγάλα προβλήματα και όχι καθαυτό η τέχνη. Το να μάθει κανείς δηλαδή πέντε βήματα χορό, ή να ανεβάσουμε ένα θεατρικό έργο δεν μπορεί να συγκριθεί με την σχέση των ανθρώπων που αποδεκατίστηκε. Με τα μέλη μας πλέον έχουμε περισσότερο ηλεκτρονική επικοινωνία αλλά μιλάμε και τηλεφωνικά. Ανεβάζουμε στην ιστοσελίδα μας παλιές αφίσες αλλά και φωτογραφίες από παραστάσεις ώστε να διατηρούμε το πλαίσιο της προ-covid εποχής. Οι κυβερνώντες πρέπει να καταλάβουν πως ο πολιτισμός δεν είναι η τελευταία τρύπα της φλογέρας αλλά είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους και τη ψυχική τους υγεία. Πρέπει ο πολιτισμός να έχει προτεραιότητα και να μην τον θεωρούμε ως κάτι που δεν έχει και τόσο μεγάλη αξία. Δεν είναι υποκατηγορία, είναι κύρια κατηγορία της ανθρώπινης υπόστασης. Αυτός μας κάνει να ξεχωρίζουμε ως ανθρώπινο είδος".