Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 17:50

Εκθεση έργων του Καλαματιανού ζωγράφου Θανάση Μακρή στο Βόλο

Γράφτηκε από την
Εκθεση έργων του Καλαματιανού ζωγράφου Θανάση Μακρή στο Βόλο

Εκθεση έργων του καταξιωμένου Καλαματιανού ζωγράφου Θανάση Μακρή με τίτλο «Οσα ο«σαλός» ονειρεύεται» διοργανώνει ο χώρος τέχνης “δ.” στον Βόλο. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου.

Οι μέρες και ώρες λειτουργίας είναι: Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11 π.μ. - 2 μ.μ. και 6.30 - 9 μ.μ., Σάββατο 11 π.μ. - 2.30 μ.μ.. (Κυριακή και Δευτέρα κλειστά ή με ραντεβού στο 6978-186878). Η διοργάνωση εντάσσεται στο πλαίσιο των ειδικών παρουσιάσεων που πραγματοποιεί, τηρώντας τα μέτρα που επιβάλλουν οι ειδικές συνθήκες της πανδημίας.

Πρόκειται για την παρουσίαση σχεδίων με κεντρικό και κύριο θέμα, άλλοτε φανερά και άλλοτε υπαινικτικά, τον γνωστό ως «σαλό» ή και αλαφροΐσκιωτο ζωγράφο Θεόφιλο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Σχέδια με χρώμα και σχέδια μόνο με μολύβι, μικρών και μεγαλύτερων διαστάσεων αποτυπώνουν τη μορφή του Θεόφιλου που επέλεξε τη φορεσιά του φουστανελά ως ένδειξη τιμής στην ανδρεία των πολεμιστών για την απελευθέρωση, ενώ ο ίδιος, όπως είναι γνωστό, είχε δώσει το «παρών» ερχόμενος στον Βόλο για τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897.

Ο Θανάσης Μακρής, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον Βόλο με ατομική έκθεση, αξιοποιώντας την ανθρώπινη φιγούρα που κυριαρχεί στο έργο του παράλληλα με το τοπίο, δίνει διαφορετική δική του εικαστική γραφή, ενώ δίνεται με άνεση στο σχέδιο αξιοποιώντας τα εντυπωσιακά εκφραστικά του μέσα.

Γεννημένος στην Καλαμάτα το 1955, με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη και στην “Ecole des Beaux Arts” στο Παρίσι παρουσίασε για πρώτη φορά τη ζωγραφική του με

ατομική έκθεση το 1984 στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «Ωρα». Από τότε έως σήμερα έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται η συμμετοχή του στις εκθέσεις «Το παιδί στη Νεοελληνική Τέχνη 19ος – 20ός αιώνας» στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου (1993), “Γενέθλιος τόπος” στο Μουσείο Μπενάκη – κτήριο Οδού Πειραιώς (2007), “Εικαστικό πανόραμα” στην Ελλάδα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2007). Επιπλέον, το 2012 έγινε αναδρομική του έκθεση στο Μουσείο Φρυσίρα. Εργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στη Συλλογή Φρυσίρα και σε άλλες δημόσιες και ιδιωτικές Συλλογές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER