Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021 10:10

Ο Μεσσήνιος Ορέστης Χιώτης στην έκθεση «Ταξιδεύοντας την τέχνη»

Γράφτηκε από την
Ο Μεσσήνιος Ορέστης Χιώτης στην έκθεση «Ταξιδεύοντας την τέχνη»

H έκθεση «Ταξιδεύοντας την τέχνη» φιλοξενείται στη Σπάρτη στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού με συμμετοχή του μεσσήνιου Ορέστη Χιώτη, στον τομέα της ζωγραφικής.

Κεντρικός άξονας της έκθεσης είναι 25 εικαστικοί με αναπηρία | 25 λογοτέχνες | 4 πόλεις”. H “Artogether” - Τέχνη Ατόμων Με και Χωρίς Αναπηρία (πρώην VSA Hellas), σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Iδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), παρουσιάζει από χθες την περιοδεύουσα έκθεση «Ταξιδεύοντας την τέχνη». Αποτελεί καρπό του ομώνυμου διετούς προγράμματος που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και υποστηρίζεται από το γραφείο διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Η έκθεση «Ταξιδεύοντας την τέχνη» έρχεται να δώσει τη δική της απάντηση στο ερώτημα «Πώς θα ήταν αν η τέχνη ταξίδευε ελεύθερα πέρα από συμβάσεις, προκαταλήψεις, όρια και εμπόδια;». Τα έργα 25 εικαστικών με αναπηρία συνδιαλέγονται με τα χειρόγραφα 25 λογοτεχνών, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τα πρώτα. Στόχος αυτής της γόνιμης προσέγγισης είναι να προβληθεί ευρέως το έργο καλλιτεχνών με αναπηρία, η ισότιμη καλλιτεχνική δημιουργία ατόμων με και χωρίς αναπηρία, καθώς και η μεταξύ τους συνεργασία. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ στην Αθήνα, ενώ στη συνέχεια «ταξίδεψε» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στον Βόλο, και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα. Την έκθεση συνοδεύει συλλεκτικό λεύκωμα, το οποίο εκδόθηκε με δωρεά από το ΙΣΝ. Στις σελίδες του αποτυπώνονται τα έργα, τα χειρόγραφα και οι σκέψεις των δημιουργών. Ο συντονισμός του προγράμματος είναι της Μαριλένας Κουκούλη, η επιμέλεια της έκθεσης του Νίκου Κόνιαρη και της Σοφίας Χρυσαφοπούλου.

Θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουνίου και θα είναι επισκέψιμη: καθημερινά εκτός Τρίτης 10 π.μ. - 6 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη. Ολοι οι χώροι του Mουσείου είναι προσβάσιμοι σε άτομα με κινητικά προβλήματα και χρήστες αμαξιδίων.

Τα “ζευγάρια” των εικαστικών - λογοτεχνών είναι τα παρακάτω: Μανώλης Αντωνάκης – Τίτος Πατρίκιος, Σπύρος Αρμενιάκος – Κώστας Καρούσος, Χριστίνα Βασίλογλου – Σοφία Ζαραμπούκα, Φανή Βλαντωνοπούλου –Ελένη Ποταμιάνου, Νίνα Βώκου - Μαϊμώνη – Ελένη Συκά - Κοντόζογλου, Γεωργία Γερογιάννη – Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Κυριακή (Σάντυ) Γκρίτζαλη – Βαλάντης Βορδός, Θάνος Ιντζές – Γιώργος Μπράμος, Χρήστος Ιωαννίδης – Γιώργος Διαλεγμένος, Γεώργιος Καμπάκης  – Αλέξης Πανσέληνος, Κωνσταντίνος Κανταρτζής – Ηρώ - Χρυσάνθη Αλεξανδράκη, Κατερίνα Καστρινάκη – Θωμάς Τσαλαπάτης, Κωνσταντίνος Καταγάς – Βασίλης Βασιλικός, Γιώργος Μελάτος – Γιώργος Μανιώτης, Σωτήρης Μιχαλάκης (Μëχαλάκις) – Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ, Αλέξανδρος Μποτονάκης – Μάρω Δούκα, Φιλαρέτη Παπαδοπούλου – Νίκος Δήμου, Κόμνω Πειραλή - Βίβιαν Γιαννούδη – Αυγερινού, Εύα Σακά – Παύλος Ναθαναήλ (Ε.Ε.Λ.), Ζαχαρίας Σεϊζάς – Αγγελική Δαρλάση, Δήμητρα Σιακανδάρη – Βασιλική Κουβελά, Φωτεινή Σκανδάμη – Ξένια Καλογεροπούλου, Φίλιππος Τσάτσης – Δημήτρης Γράψας, Αθανασία (Νάνσυ) Χήρα – Λουκία Δέρβη, Ορέστης Χιώτης – Σωκράτης Μελισσαράτος.


NEWSLETTER