Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 08:10

Εκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Ηλιόπουλου στη Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Εκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Ηλιόπουλου στη Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες)

Η έκθεση ζωγραφικής του Καλαματιανού καλλιτέχνη Δημήτρη Ηλιόπουλου με τίτλο “Ονειρα σε μαύρο φόντο” εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, στην είσοδο του φουαγιέ του θεάτρου της Μονής Λαζαριστών, στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για 20 επιλεγμένα έργα του γνωστού εικαστικού, εμπνευσμένα από το προσφυγικό δράμα, με θέμα τα πρόσωπα και κυρίως τα παιδιά του προσφυγικού κύματος που έχει κατακλύσει τα τελευταία χρόνια την πατρίδα μας.

Τη μέρα των εγκαινίων την έκθεση επισκέφθηκε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, πρόεδρος του φορέα της μονής και φίλη του καλλιτέχνη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Μονή Λαζαριστών, τέχνη και πραγματικότητα συναντιούνται στα 20 συγκλονιστικά πορτρέτα του καλλιτέχνη σ’ ένα “εικαστικό ρεπορτάζ” που με τη δύναμη της έκφρασης καταγράφει τον συναισθηματικό κόσμο των προσώπων. Ο Δ. Ηλιόπουλος προσεγγίζει με βαθύ αίσθημα ανθρωπιάς την ανθρώπινη τραγωδία που εξελίσσεται στις μέρες μας, αποτυπώνοντας τον πόνο που τον άγγιξε ώστε το μαύρο φόντο των ονείρων τους να γίνει πιο φωτεινό, όπως σημειώνει ο ίδιος.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων του φεστιβάλ της μονής, και μπορεί κάποιος να την επισκεφθεί στις μέρες των εκδηλώσεων έως και την 1η Οκτωβρίου, από τις 19.30 έως τις 22.00.

Η “Ε” βρέθηκε στην έκθεση την ημέρα των εγκαινίων. Ο καλλιτέχνης Δ. Ηλιόπουλος μας είπε ότι “όλα μαζί είναι 53 έργα και έχουμε συνεννοηθεί με τον δήμαρχο Καλαμάτας να τα παρουσιάσουμε το Νοέμβρη στο Μέγαρο Χορού. Εδώ είναι 20 έργα από τα 53. Τους τελευταίους 5 μήνες, μέσα στο 2021 έχουν γίνει αυτά τα έργα”. Σημείωσε πως είναι η 87η ατομική του έκθεση και η πρώτη του φορά στη Μονή Λαζαριστών. “Η σειρά θα ταξιδέψει, θα πάει στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Γι’ αυτά τα έργα υπάρχουν και δύο προτάσεις να πάω στο Μπάρι και στο Λέτσε στην Ιταλία, και τις έχω αποδεχθεί”.

Για την παρουσία της Βούλας Πατουλίδου παρατήρησε ότι “είναι πολύ καλή φίλη. Λάτρευε τη δουλειά μου από τότε που έκανε προετοιμασία στην Καλαμάτα ως μέλος της εθνικής στίβου”.

Η Βούλα Πατουλίδου επεσήμανε πως “καταρχήν εγώ είμαι φίλη του καλλιτέχνη. Γνωρίζω την ευαισθησία, αυτή την έμπνευση που έχει, κι επειδή ακριβώς λέμε για 200 χρόνια, οι Ελληνες ήταν μια ζωή κυνηγημένοι κι έτρεχαν να κάνουν δική τους την ελευθερία. Αυτό το βλέπεις αποτυπωμένο εδώ μέσα, στα πρόσωπα ανθρώπων, παιδιών, μανάδων, πατεράδων μία συγκεκριμένη αγωνία. Θέλουμε την ελευθερία, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε και την ευημερία μας. Είναι πάρα πολύ βασικό να μπορεί να αποτυπωθεί σε έναν καμβά. Και θέλει ευαισθησίες για να το βρεις”.

Ο Δ. Ηλιόπουλος αποκάλυψε ότι “από ένα έργο μου γίναμε φίλοι. Είδε σε μια βιτρίνα έναν Χριστό δικό μου, θνήσκοντα, και ρώτησε ποιος το έκανε και ήρθε σπίτι μου. Μετά γίναμε φίλοι – και όλη η εθνική Ελλάδος στίβου που πέρασε από την Καλαμάτα”.
Για την έμπνευση, το ερέθισμα της έκθεσης παρατήρησε πως “είχαν βγει 198 πρόσφυγες - μετανάστες στην Καλαμάτα. Είχα πάρει γενικά πλάνα και έκανα και δικές μου συνθέσεις και αυτά που έβλεπα από την τηλεόραση, από τα νησιά που έβγαιναν, ό,τι μου έκανε εντύπωση το αποτύπωνα και το έβγαζα”. Σημείωσε ότι “του χρόνου έχουμε κι εμείς τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης, ήταν πρόσφυγες και οι δικοί μας. Δεν είχαν πού να πάνε, με ένα σακί στην πλάτη, ένα μωρό στην αγκαλιά και μερικές χιλιάδες ψείρες. Φύγανε από κει για το άγνωστο, γιατί και στην Ελλάδα δεν τους υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκαλιές”.

Ακόμα, μας ενημέρωσε πως “επειδή είναι και τα 100 χρόνια, βγάζω ένα πολύ ωραίο ημερολόγιο. Ο Ελληνογαλλικός Σύλλογος το βγάζει, θα κυκλοφορήσει την άλλη εβδομάδα. Είναι οι 12 Παναγιές της προσφυγιάς. Καθεμία μάνα που κρατάει ένα παιδί τη λέω Παναγιά, γιατί είναι Παναγιές οι μάνες με τα παιδιά – και είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER