Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 16:42

Aρχαία Μεσσήνη: Εν αναμονή τεχνικών έργων

Γράφτηκε από τον
Aρχαία Μεσσήνη: Εν αναμονή τεχνικών έργων

 

Του καθηγητή Πέτρου Θέμελη

Όπως κάθε χρόνο, στα τέλη του τρέχοντος μηνός Νοεμβρίου του ‘21 ολοκληρώνεται το ετήσιο πρόγραμμα ανασκαφών και αναστηλώσεων της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας στην αρχαία Μεσσήνη, που εκτελείται από τον γράφοντα με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με την ΕΑ Μεσσηνίας. Θεού θέλοντος, κορονοϊού επιτρέποντος και χορηγών καλώς εχόντων και φίλα διακείμενων προς το πρόγραμμα, θα επανέλθω για τη συνέχεια τον επόμενο Μάρτιο του 2022. Ευελπιστώ ότι ως τότε θα ευαρεστηθούν οι αρμόδιοι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία με την ΕΦΑ Μεσσηνίας, να δρομολογήσουν ορισμένα τεχνικής φύσεως έργα που αφορούν τα εξής:

• Ανανέωση της οδικής σήμανσης προς τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, που παραπλανά τους ταξιδιώτες-επισκέπτες λόγω ακατανόητης αναγραφής δύο τοπωνυμίων (άλλοτε Ιθώμης, άλλοτε Αρχαίας Μεσσήνης) και διαφορετικών αντίστοιχα χιλιομετρικών αποστάσεων.

• Βελτίωση του οδικού δικτύου που οδηγεί από την έδρα του Δήμου Μεσσήνης προς τη Λάμπαινα και την αρχαία Μεσσήνη, που έχει αναγγελθεί.

• Εφαρμογή της οδικής μελέτης παράκαμψης της Αρκαδικής Πύλης, η μεσαία παραστάδα της οποίας απειλείται με κατάρρευση.

• Εφαρμογή της υφιστάμενης μελέτης κατασκευής κόμβου στην άκρως επικίνδυνη ανηφορική τσιμεντοστρωμένη οδό αμέσως δυτικά του Αρχαιολογικού Μουσείου της αρχαίας Μεσσήνης.

• Υπογειοποίηση των πολλαπλά επικίνδυνων στύλων του δικτύου ηλεκτροφωτισμού του Δημοτικού Διαμερίσματος Αρχαίας Μεσσήνης (πρώην Μαυροματίου) σε συνεργασία με τη ΔΕΗ.

• Αντιπλημμυρικά έργα στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αρχαίας Μεσσήνης και της Αρσινόης, για να μη βιώσουμε μια δεύτερη καταστροφική πλημμύρα όπως αυτή του Σεπτεμβρίου 2016.

• Διάνοιξη περιφερειακής οδού πυροπροστασίας πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης, για την απρόσκοπτη κυκλοφορία πυροσβεστικών οχημάτων.

• Μελέτη κατασκευής χώρων υγιεινής στο νότιο πέρας του αρχαιολογικού χώρου, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών που ταλαιπωρούνται.


NEWSLETTER