Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021 21:43

Στο «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» τα καλντερίμια της Βέργας

Γράφτηκε από την
Στο «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» τα καλντερίμια της Βέργας

Στο «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» του υπουργείου Πολιτισμού αναρτήθηκαν πρόσφατα 5 μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που σχετίζονται με τα καλντερίμια της Βέργας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για: Το αρχαίο (> 800 μ.Χ.) «Καλντερίμι 3» από τον Αγ. Σπυρίδωνα στην Κάτω Βέργα - μέσω «Ροβόλας» - Πάνω Βρύσης έως την είσοδο της Άνω Βέργας. Το αρχαίο (> 800 μ.Χ.) «Καλντερίμι 3» από την έξοδο της Άνω Βέργας έως τον Αγ. Γεώργιο, στα 1.340 μ. στο όρος Καλάθι. Τα νεότερα (> 1830 μ.Χ.) «Καλντερίμι 1» και «Καλντερίμι 2» εντός του οικισμού της Κάτω Βέργας. Τα 10 σωζόμενα Πετράλωνα στη «Ροβόλα» Κάτω Βέργας. Η «Πάνω Βρύση» Κάτω Βέργας.
Όλα τα ανωτέρω παραδοσιακά τεχνικά έργα ξερολιθιάς στη σωζόμενη σήμερα λιθόστρωση, έχουν χαρακτηριστεί Νεότερα Μνημεία προγενέστερα του 2015 κατά 100 χρόνια τουλάχιστον, ενώ η διαδρομή των καλντεριμιών γίνεται δεκτό ότι είναι πολύ παλαιότερη.
Ο σχετικός σύνδεσμος για θέαση - εκτύπωση στοιχείων της εφαρμογής είναι:

https://www.arxaiologikoktimatologio.gov.gr/el/search-data-map/?type=Monument&id=158646

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗ
Τη στήριξη διεθνών φορέων φαίνεται ότι συγκεντρώνει η προσπάθεια των “Φίλων της Βέργας” για τη διατήρηση και ανάδειξη των καλντεριμιών και των ξερολιθιών στην περιοχή. Ηδη αυτή η στήριξη έχει εκφραστεί με επιστολές τόσο προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου όσο και τον δήμαρχο Καλαμάτας. Ειδικότερα σχετικές επιστολές έχουν αποστείλει μεταξύ άλλων η Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία για τη Μελέτη της Ξερολιθιάς και η Διεθνής Ένωση για τη Διεπιστημονική Μελέτη της Ξερολιθιάς, που εδρεύουν στη Γαλλία, καθώς επίσης το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Μοριολογικής Εταιρείας (The International Molinological Society) και οι Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής “Ανθη της Πέτρας”.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER