Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 16:50

«Η συμβολή των Ιταλών στην Ελληνική Επανάσταση. 1821-1832: Προετοιμάζοντας την Ιταλική Παλιγγενεσία» - Παρουσίαση βιβλίου στις 16/12

Γράφτηκε από την

Με αφορμή το έτος των εορτασμών της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης (1821-2021), η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα αποφάσισε να συμβάλλει στην τιμή προς το σπουδαίο κίνημα ιδανικών και ελευθερίας πάνω στο οποίο θεμελιώθηκε η ανεξαρτησία αυτής της χώρας, με την προώθηση της έκδοση του βιβλίου "Η συμβολή των Ιταλών στην Ελληνική Επανάσταση. 1821-1832: Προετοιμάζοντας την Ιταλική Παλιγγενεσία”.

Η παρουσίαση του βιβλίου στο κοινό θα πραγματοποιηθεί στις 16 Δεκεμβρίου, στον Φιλολογικό Σύλλογο Αθηνών Παρνασσό (Πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα) με ομιλητές τους καθηγητές κ.κ. Θάνο Βερέμη, Γεράσιμο Παγκράτη, Χαράλαμπο Βλαχόπουλο, Αντόνι Ντ’ Αλεσάντρι και Γεράσιμο Ζώρα. Ωστόσο, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου τον τόμο του εκδοτικού οίκου Αθηνών, ETPbooks παρουσίασε για πρώτη φορά η Πρέσβυς της Ιταλίας στην Αθήνα, Πατρίτσια Φαλτσινέλλι, στην Πρεσβευτική Κατοικία.

Στην «κλειστή» τελετή συμμετείχε και η Υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη που επεσήμανε ότι, «Η Ιταλία, όπως αναδεικνύεται από τις μελέτες που περιλαμβάνονται στον εν λόγω τόμο, συμπαρατάχθηκε με την Ελλάδα στον αγώνα που έδινε μετά από αιώνες δουλείας και υποταγής απέναντι σε έναν αλλόθρησκο δυνάστη, αξιώνοντας την ιστορική και ηθική της αποκατάσταση συνάμα με την πολιτική της απελευθέρωση. Μια απελευθέρωση, που ο θεμελιωμένος σε ελληνικές πολιτισμικές βάσεις δυτικός κόσμος ένιωσε το ηθικό χρέος να συνδράμει. Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι στην περίπτωση της Ιταλίας, το φιλελληνικό κίνημα υπήρξε αυθόρμητο και πηγαίο, στο βαθμό που δεν συντονίστηκε από μια κρατική οντότητα, δεν είχε πολιτική στόχευση και δεν εξυπηρετούσε σκοπιμότητες. Ίσως για αυτόν τον λόγο, η Ελληνική Επανάσταση, με την ρομαντική της διάσταση, αποτέλεσε έμπνευση και πρότυπο για το Ιταλικό Risorgimento, τον αγώνα για ενοποίηση του ιταλικού έθνους -μια ακόμη παραγνωρισμένη πτυχή της ιστορίας».

Ως σύγγραμμα επιστημονικού χαρακτήρα το βιβλίο αποτελεί προϊόν της συνεργασίας με ορισμένους από τους σημαντικότερους ιστορικούς από την Ιταλία και την Ελλάδα με εξειδίκευση στην περίοδο. Συνιστά την πρώτη προσπάθεια να παρουσιαστεί με συστηματικό τρόπο η ιστορία των πολυάριθμων Ιταλών που εκείνα τα χρόνια έδωσαν την συνεισφορά τους στον «Αγώνα της Ελλάδας». Επίσης ερευνά τις διάφορες εκφάνσεις της υποστήριξης που η Ιταλία (πριν ακόμη συσταθεί ως ενιαίο κράτος) εξασφάλισε στην γέννηση αυτής της χώρας, της Ελλάδας, αλλά και τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του φιλελληνισμού και του κινήματος της Ιταλικής Παλιγγενεσίας.

Στην παρουσίαση της 6ης Δεκεμβρίου ο εκδότης Έντσο Τέρτσι, ο Γ. Παγκράτης, και ο καθηγητής Μάρκο Γκάλντι, Πρόεδρος της Ιταλικής Φιλελληνικής Εταιρίας μίλησαν για το βιβλίο. Όπως υπενθύμισε στον χαιρετισμό της η Πρέσβυς κυρία Φαλτσινέλι, «ο αγώνας για την ελληνική ανεξαρτησία και η ιταλική Παλιγγενεσία, υπήρξαν παράλληλες διεργασίες, που χαρακτηρίστηκαν από έντονες αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Ο Φιλελληνισμός απέκτησε στην Ιταλία, την ισχύ ενός καθεαυτού ιδεολογικού κινήματος: η Ελλάδα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, ένα πρότυπο προς μίμηση, ενώ τα αισθήματα αδελφοσύνης με τους έλληνες αγωνιστές έκαναν τους ιταλούς να συνειδητοποιήσουν ολοένα και περισσότερο την δική τους λαχτάρα για λευτεριά, ανεξαρτησία και για την ενότητα του Έθνους τους».