Σάββατο, 26 Μαρτίου 2022 12:45

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κώστα Κόλλια για τη συμμετοχή των Φιλιατρών στο 1821

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κώστα Κόλλια για τη συμμετοχή των Φιλιατρών στο 1821

Το βιβλίο του Κώστα Κόλλια - Ερανιώτη «Φιλιατρά και Φιλιατρινοί στον αγώνα του 1821» σε έκδοση του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών παρουσιάστηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Το βιβλίο συνοψίζει ιστορικά γεγονότα της εποχής και πτυχές της τότε περιόδου που συνδέονται με τον αγώνα της Επανάστασης, αναδεικνύοντας μέσα από αυτές τους πρωταγωνιστές και τους αγωνιστές των Φιλιατρών. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, αποτελεί ένα πολύτιμο τεκμήριο για τους μελετητές των χρόνων της Επανάστασης στην περιοχή των Φιλιατρών.

Ωστόσο η παρουσίαση είχε και πολιτικό άρωμα, καθώς ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης εξήρε δημόσια την προσφορά του κ. Κόλλια κατά τη θητεία του στο δήμο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι μπόρεσε και έβαλε τα οικονομικά του σε σειρά, μείωσε τα χρέη που παρέλαβε και παρέδωσε ένα δήμο λειτουργικό, πράγμα για το οποίο τον ευχαρίστησε.

Το βιβλίο και τον συγγραφέα Κώστα Κόλλια προλόγισε η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών Παρασκευή Παντελάκη σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Με πολλή χαρά αγκαλιάσαμε την πρωτοβουλία του Κώστα Κόλλια - Ερανιώτη και προχωρήσαμε στην έκδοση και στην παρουσίαση της συγκεκριμένης εργασίας του. Έτσι, σε ό,τι αφορά τα Φιλιατρά, ο στόχος μας η τοπική ιστορία να γίνει ευρύτερα γνωστή, πραγματοποιείται. Είμαστε περήφανοι στο Σύλλογο Φιλοπροόδων Φιλιατρών που συμβάλαμε στην έκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου, που θα αποτελεί ένα διαχρονικό σημείο αναφοράς της δικής μας συνεισφοράς στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον συγγραφέα επισημαίνοντας: «Σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις συνηθίζεται να γίνεται μια παρουσίαση του συγγραφέα. Εν προκειμένω όμως πιστεύω ότι ο Κώστας δε χρειάζεται συστάσεις. Έχουμε διαβάσει τα 17 βιβλία του και τα κείμενά του στο περιοδικό "Φιλιατρά", έχουμε ακούσει τις διαλέξεις του και προπαντός έχουμε τα τελευταία χρόνια την ευκαιρία αλλά και τη χαρά της καθημερινής επικοινωνίας μαζί του». Στη συνέχεια παρουσίασε ένα σύντομο βιογραφικό του από την πλούσια και πολυσχιδή πορεία του.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης σημείωσε ότι με μεγάλη χαρά και τιμή βρίσκεται σε αυτή την εκδήλωση «ανάμεσα στον πατριώτη, τον άνθρωπο, το δήμαρχο Κώστα Κόλλια. Τον άνθρωπο που με το μυαλό και την πένα του, με την αγάπη του για τον τόπο μας, μας ταξιδεύει πολύ μακριά». Στη συνέχεια επισήμανε ότι «ο Κώστας Κόλλιας σε έναν πολύ δύσκολο καιρό κλήθηκε να αναλάβει το τιμόνι του δήμου, σε μια εποχή πολύ περίεργη. Να αναλάβει ένα δήμο που τον αποτελούσαν 5 δήμοι και οι 3 από αυτούς με πολλά χρέη. Αυτό που κατάφερε -και ας μη φαίνεται έργο προς τα έξω- ήταν ότι έβαλε σε τάξη τα οικονομικά του δήμου. Αυτό ο κόσμος μπορεί να μην το είδε αλλά εσωτερικά έγινε. Τα χρέη που επωμίστηκε τα μείωσε, τα έβαλε σε σειρά και παρέδωσε ένα δήμο λειτουργικό».

Από την πλευρά του ο Κώστας Κόλλιας ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους αλλά και για τα μηνύματα που έστειλαν, σημειώνοντας ότι τιμώμενο πρόσωπο δεν είναι αυτός αλλά οι Φιλιατρινοί αγωνιστές του 1821 και όσα ακούστηκαν αντανακλούν την τιμή στο πρόσωπο αυτών. Εκμυστηρεύτηκε ότι έγραψε το βιβλίο καθώς τον ρωτούσαν αν υπάρχουν Φιλιατρινοί στον Αγώνα. Και όπως είπε, οι λόγοι ήταν δύο, καθώς πολλούς που χαρακτηρίζονται Αρκαδιανοί τους συγχέουν με την Κυπαρισσία. «Αλλά και όταν μιλάμε για Αρκαδιανούς το μυαλό μας πάει στους Ντρέδες, εκτός όμως από τα Σουλιμοχώρια και το Κοντοβούνια υπήρχαν και οι πεδινοί δήμοι. Τα Φιλιατρά πόλη πεδινή και ανοχύρωτη μπήκε δυνατά στον Αγώνα, έβγαλε παλικάρια, αγωνιστές, πλήρωσε τίμημα. Όλα αυτά θέλησα να παρουσιάσω» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δομή του βιβλίου και σε όσα περιλαμβάνονται σε αυτό με το πώς ξεκίνησε ο Αγώνας στην περιοχή, για γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του, για τους πρωταγωνιστές που αναδείχθηκαν, τις προστριβές και τις εμφύλιες διαμάχες που στοίχισαν, το ρόλο της Εκκλησίας, τους χρηματοδότες του Αγώνα και για τους εκλεγμένους Φιλιατρινούς αντιπροσώπους στην εθνοσυνέλευση. Υπογράμμισε τη μεγάλη προσφορά των Φιλιατρινών και στεκόμενος στην επέλαση του Ιμπραήμ σημείωσε ότι τα Φιλιατρά πλήρωσαν ακριβά το σατραπισμό του.

Τέλος, ευχαρίστησε το Σύλλογο Φιλοπροόδων που αγκάλιασε το βιβλίο του, σημειώνοντας ότι θα τον ενδιέφερε να κυκλοφορήσει και στους μαθητές. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Λεβεντάκης ανακοινώνοντας ότι η εταιρεία του γιου του θα χρηματοδοτήσει την έκδοσή του ώστε να φτάσει σε όλους τους μαθητές των Φιλιατρών.

Παράλληλα με την παρουσίαση ποιήματα και αποσπάσματα διάβασε η φιλόλογος Ματίνα Μιχαλακοπούλου. Μηνύματα έστειλαν οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο Αθανάσιος Χρήστου καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Ευστάθιος Χαρτάλος πρόεδρος της Αδελφότητας Φιλιατρινών και η Βακώ Αθανασοπούλου μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Φιλιατρά».

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Ευστάθιος Ανδρινόπουλος και Σαράντος Κουκούμης, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Στριμπάκος, Αντώνης Βλάχος, Νίκος Φρούσος, Μαρία Παναγοπούλου και Σωτήρης Μπακούρος, οι πρώην δήμαρχοι Κυπαρισσίας Ηλίας Τσίγγανος και Γιώργος Σαμπαζιώτης, καθώς και πολλοί νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι.

Κ.Μπ.