Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 20:32

Πλούσιο πρόγραμμα στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την
Πλούσιο πρόγραμμα στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Πλησιάζει η στιγμή για το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το διάστημα 8 - 17 Απριλίου, που θα περιλαμβάνει αφιερώματα, προσκεκλημένους, εκπαιδευτική ζώνη και διαδικτυακές προβολές.

Συμμετέχουν οι πόλεις: Αργος, Ναύπλιο, Ξυλόκαστρο, Πάτρα, Ακράτα, Τρίπολη, Δημητσάνα, Σπάρτη, Γύθειο, Αμαλιάδα, Φιλιατρά. Η είσοδος στις προβολές του Φεστιβάλ είναι - όπως πάντα - ελεύθερη, με σειρά προσέλευσης και με τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες για τον περιορισμό της πανδημίας του Covid-19.
Τα αφιερώματα είναι τα εξής: «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής», “Ισότητα”. Το καθιερωμένο αφιέρωμα στην ισότητα περιλαμβάνει φέτος 13 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, που θα αξιολογηθούν από διεθνή κριτική επιτροπή. Τη επιτροπή απαρτίζουν η Natalie Halla, ο Robert Rombout, και η Καλλιόπη Λεγάκη. Τέλος, αφιέρωμα στη Natalie Halla.
Οι διεθνείς και εγχώριοι προσκεκλημένοι θα είναι οι: Natalie Halla (Αυστρία) ανεξάρτητη παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτις σε διάφορες βραβευμένες παραγωγές, με θεματολογία τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα κοινωνικά θέματα. Erik Knudsen (Ηνωμένο Βασίλειο) καθηγητής Μεθοδολογίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire στο Ηνωμένο Βασίλειο. Robert Rombout (Ολλανδία) σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ για περισσότερα από 30 χρόνια, καταξιωμένος ομιλητής, συνιδρυτής και στέλεχος του προγράμματος “DocNomads”. Δρ. Ιάκωβος Παναγόπουλος πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και διδάσκων στο τμήμα Τεχνών Ηχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η πρωτοποριακή δουλειά του είναι συνδυασμός πρακτικής σκηνοθεσίας και ακαδημαϊκής έρευνας. Καλλιόπη Λεγάκη σεναριογράφος και σκηνοθέτις στον χώρο του ντοκιμαντέρ και της μικρού μήκους ταινίας, με συμμετοχές σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αποδέκτης πολλών βραβείων και διακρίσεων.

Η καθιερωμένη εκπαιδευτική ζώνη επιστρέφει στις κινηματογραφικές και σχολικές αίθουσες από τις 9 έως τις 17 Απριλίου, με 19 νέα εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ. Καθημερινά, από τις 9 π.μ. μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπορούν να παρακολουθούν ταινίες εκπαιδευτικού περιεχομένου που αντλούν τη θεματολογία τους από την ιστορία, το περιβάλλον, κοινωνικά ζητήματα κ.ά. Θα λειτουργεί αποκλειστικά για σχολεία και θα λάβει χώρα στην Καλαμάτα αλλά και σε Πάτρα, Τρίπολη, Ακράτα, Αμαλιάδα, Αργος, Ναύπλιο, Ξυλόκαστρο, Σπάρτη και Φιλιατρά.
Μετά την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στην online έκδοση του Φεστιβάλ πέρυσι, το 8o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου γίνεται υβριδικό και έρχεται και στις οθόνες. Είκοσι πέντε επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος θα προβληθούν δωρεάν στην πλατφόρμα peloponnisosdocfestival.com από τις 8 Απριλίου στις 10 π.μ., μέχρι τις 18 Απριλίου τα μεσάνυχτα. Με μια απλή εγγραφή στην ιστοσελίδα, μπορεί να δει κανείς όσες ταινίες θέλει δωρεάν. Ολες οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες από την πρώτη ημέρα, έως και τη λήξη του Φεστιβάλ, ενώ ισχύει περιορισμένος αριθμός θεάσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη θέαση, να βρίσκεται κανείς εντός Ελλάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από φέτος το Φεστιβάλ προσφέρει «Ντοκιμαντέρ για όλους», έναν νέο θεσμό, που επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής ή οράσεως καθώς και στα παιδιά με μέτρια νοητική αναπηρία, να έχουν πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ μέσω της μεταγλώττισης, της ακουστικής περιγραφής και του ενδογλωσσικού υποτιτλισμού SDH.
Σχετικά με τη διοργάνωση: Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, συνδιοργάνωση:  Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμοι Καλαμάτας, Ναυπλίου, Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης και Ηλιδας, καλλιτεχνική διευθύντρια: Τζίνα Πετροπούλου, καλλιτεχνική σύμβουλος: Κλεώνη Φλέσσα, οικονομική υποστήριξη: υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, υποστήριξη: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), αιγίδα: “InterAction Art”.


NEWSLETTER