Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 08:29

Γλυπτό της Κάλλας ύψους πέντε μέτρων, σχέδιο του Νίκου Φλώρου για την Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Γλυπτό της Κάλλας ύψους πέντε μέτρων, σχέδιο του Νίκου Φλώρου για την Καλαμάτα

Τη μεγαλύτερη ίσως τουριστική της ατραξιόν έχει την ευκαιρία να αποκτήσει η Καλαμάτα, διά χειρός Νίκου Φλώρου.

Ο διεθνούς φήμης γλύπτης ύστερα από την επιτυχημένη του έκθεση με τίτλο «Ήρωες από μέταλλο», η οποία παρέμεινε στο χώρο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» μέχρι τις αρχές του 2022, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα γλυπτό της Μαρίας Κάλλας, το οποίο θα τοποθετηθεί εφόσον πάρει το «πράσινο φως» από το Δήμο Καλαμάτας σε κεντρικό σημείο της πόλης, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, το 2023. Ουσιαστικά θα είναι η μορφή της Κάλλας σε ένα κινούμενο γλυπτό, όπου συντίθεται και ανασυντίθεται η μορφή της δημιουργώντας το ηχόγραμμά της από μια όπερα. Το έργο θα είναι ύψους 5 μέτρων και θα συνδυάζει το σύγχρονο με το κλασικό, ενώ όμοιό του δεν θα υπάρχει αλλού.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που η πόλη πρέπει να αγκαλιάσει και να τη δει ζεστά, ώστε να καταστεί σαφές πως ο τόπος θέλει να τιμήσει τη Μαρία Κάλλας με πράξεις και όχι με κινήσεις και δράσεις χαμηλότερου επιπέδου. Όπως είπε μιλώντας στην «Ε» ο Νίκος Φλώρος, τα σχέδια για το γλυπτό είναι έτοιμα και αναμένει τη συνάντησή του με τον Θανάση Βασιλόπουλο μέσα στον Ιούνιο, ώστε να πάρει σάρκα και οστά.

«Ένα τέτοιο έργο πιστεύω πως θα έπρεπε να έχει τη βάση του κοντά στη γενέτειρά της, αποτελώντας ένα σημείο αναφοράς. Δεν μπορεί να έρθει κάποιος από το εξωτερικό στη Μεσσηνία και να μην ξέρει πως η Κάλλας κατάγεται από εδώ» σημείωσε αρχικά, τονίζοντας πως ήδη έχει ενημερώσει σχετικά τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, η πλευρά του οποίου δήλωσε θετική στο πλάνο αυτό. 

«Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΑΥΤΟ»

«Με το 2023 να είναι ένα έτος εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Καλαμάτα πρέπει να παίξει το σημαντικότερο ρόλο παγκοσμίως. Οι αρμόδιοι φορείς καλό θα ήταν να δώσουν τη δέουσα σημασία, ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία η Καλαμάτα να γίνει το παγκόσμιο επίκεντρο της τέχνης, του πολιτισμού, και έτσι να γνωστοποιηθεί ο τόπος καταγωγής της Κάλλας, η οποία το δίχως άλλο είναι παγκόσμιο brand» σχολίασε ο Νίκος Φλώρος, επισημαίνοντας πως εφόσον υπάρχουν πολλά γλυπτά στην πόλη, σίγουρα κάτι θα πρέπει να αφιερωθεί και για την ίδια. «Εχοντας ασχοληθεί για χρόνια με τη Μαρία Κάλλας, κάνοντας πολλές εκθέσεις σε άλλες χώρες προς τιμήν της, έχω πολλές προτάσεις από το εξωτερικό για το έτος αυτό, ωστόσο θα ήθελα να δώσω την ευκαιρία στην Καλαμάτα να αρχίσουν όλα από εδώ» σημείωσε. 

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΜΟΝΙΚΑ ΜΠΕΛΟΥΤΣΙ

Ο διεθνούς φήμης γλύπτης γνωστοποίησε πως βρίσκεται σε συζητήσεις ώστε να έρθει η Μόνικα Μπελούτσι στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, η οποία το 2021 έδωσε «φωνή» στη Μαρία Κάλλας, στην παράσταση στο Ηρώδειο με τίτλο “Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις”. «Παράλληλα, και άλλοι παγκόσμιοι εκπρόσωποι της σπουδαίας Ελληνίδας σοπράνο μπορούν να δώσουν το "παρών", με την Καλαμάτα σε αυτή την περίπτωση να είναι βέβαιο πως θα γίνει νούμερο ένα θέμα συζήτησης παγκοσμίως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» υπογράμμισε, λέγοντας πως η πόλη μέσα από το γλυπτό που σχεδίασε μπορεί να αποκτήσει ένα σήμα κατατεθέν, όπως είναι για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη οι ομπρέλες. 

Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ

Με το πλάνο του Νίκου Φλώρου να κινείται σε ένα μεγάλο γλυπτό, το οποίο να μπορούν να το θαυμάσουν και να το φωτογραφίσουν όλοι, σύμφωνα με τον ίδιο η ενδεδειγμένη επιλογή θα ήταν ένα σημείο σε εξωτερικό χώρο της πόλης που θα είναι εύκολα προσβάσιμο απ’ όλους.

«Η περιοχή που θα δημιουργηθεί το έργο, αναπόφευκτα θα πάρει μεγάλη αξία, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον επισκεπτών και επιχειρηματιών, όπως έχει γίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου με αντίστοιχου μεγέθους έργα» συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας πως αν εν τέλει υλοποιηθεί το πλάνο του, τα αποκαλυπτήρια μπορούν να συνδυαστούν με μια έκθεσή του αφιερωμένη στην Κάλλας, ενδεχομένως στο Μέγαρο Χορού, με 30 έργα τα οποία έχουν ταξιδέψει σε μεγάλα μουσεία του κόσμου.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Αναφορικά με την υλοποίηση του έργου, πέρα από την όποια καλή διάθεση των φορέων, βασικός παράγοντας είναι η χρηματοδότηση για τα υλικά του γλυπτού. «Ένα τόσο μεγάλο έργο κατασκευαστικά θα χρειαστεί τα ανάλογα χρήματα. Από την πλευρά μου θα το δημιουργήσω αφιλοκερδώς, ωστόσο επειδή εμπλέκονται μηχανικοί, το κόστος θα είναι δεδομένο, όπως έγινε άλλωστε με το “Μνημείο Φωτός”» είπε, καλώντας τους επιχειρηματίες της Καλαμάτας να συνεισφέρουν όπως μπορούν, καθώς όλοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έχουν όφελος. «Η όλη προσπάθεια δεν θα είναι μια έκθεση με ημερομηνία λήξης. Θα είναι η ταυτότητα της πόλης, όντας ένα τουριστικό και εμπορικό έκθεμα το οποίο θα αγγίζει τη Μαρία Κάλλας όπως πρέπει» πρόσθεσε.  

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ «ΗΡΩΩΝ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΟ»

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με την έκθεση με τίτλο «Ήρωες από μέταλλο», η παρουσία της στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, με τον επόμενο σταθμό της να είναι το Βερολίνο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Η έναρξη της έκθεσης θα συνδυαστεί με τα εγκαίνια του νέου κτηρίου της ελληνικής πρεσβείας, στο χώρο του οποίου θα στηθεί η έκθεση» κατέληξε.


NEWSLETTER