Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 03:52

Ο διεθνώς γνωστός Μεσσήνιος νομικός Γ. Μπίζος πρωτοστατεί στον αγώνα για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Συνεχίζει να πρωτοστατεί στον αγώνα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ο καταγόμενος από το Βασιλίτσι διεθνώς γνωστός νομικός Γιώργος Μπίζος. Ο δικηγόρος και φίλος του ηγέτη της Νοτίου Αφρικής Νέλσονα Μαντέλα ευρισκόμενος σε διεθνή ημερίδα που διοργανώθηκε την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, δήλωσε ότι «θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο».

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Ιδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών Ηλία Κρίσπη, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μουσείο Ακρόπολης και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Εν τω μεταξύ, ο Γιώργος Μπίζος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ και στη δημοσιογράφο Διαμαντένια Ριμπά σημειώνει μεταξύ άλλων: «Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι το διαχρονικό σύμβολο του πνεύματος του Ελληνισμού, όπως είναι η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως είναι οι Δελφοί… Τα έχουν σεβαστεί, αιώνες τώρα, όλοι. Ξένοι συγγραφείς τα έχουν εκθειάσει με έργα τους, όπως ο Σαίξπηρ. Ολα αυτά είναι ενδείξεις ότι σέβονται το ελληνικό πνεύμα και πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να αποδείξουν ξανά την αγάπη τους αυτή. Δεν υπάρχει ιστορικός ο οποίος δεν τονίζει ότι, αν δεν υπήρχε ο Περικλής, εάν δεν είχε γίνει η Μάχη του Μαραθώνα, η Μάχη της Σαλαμίνας, δεν θα υπήρχε ο σημερινός παγκόσμιος πολιτισμός».

Στα 82 του χρόνια ο Γιώργος Μπίζος, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει και στη συγκέντρωση υπογραφών για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, δίνει τη μάχη για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και ελπίζει να προλάβει να τα δει στη πατρίδα. «Αξίζει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο "κόσμημα" του Ελληνισμού και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την επιστροφή των γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο. Κι ας μην ξεχνάμε ότι κανείς δεν έχει καταδικαστεί ποτέ επειδή προσπάθησε και απέτυχε. Αυτός που δεν έχει τίποτα να κερδίσει είναι αυτός που σταυρώνει τα χέρια και λέει ότι δεν έχω τι άλλο να κάνω. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπίζος.

Μέλος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, πάτρωνας της αντίστοιχης επιτροπής της Ν. Αφρικής, που δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο, ο Γιώργος Μπίζος πιστεύει ότι το θέμα -αν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια- μπορεί να λυθεί μέσω της δικαστικής οδού.

«Εχουν γίνει μερικές προσπάθειες, αλλά όχι αρκετές, καθώς δεν είχαν βρει το στόχο τους», τονίζει - και συνεχίζει: «Σε συνάντηση που είχα με το διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ, πριν από δύο χρόνια στο Λονδίνο, του τόνισα ότι η πράξη του Λόρδου Ελγιν ήταν παράνομη. Του είχα πει, επίσης, ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί να δανειστεί τα γλυπτά του Παρθενώνα. Σήμερα, μετά από 200 και πλέον χρόνια, η άρνησή τους δεν μπορεί να βασίζεται σε ένα δήθεν φιρμάνι από Αιγύπτιο αξιωματούχο. Και λέω δήθεν, αφού φιρμάνι μπορούσε να εκδώσει μόνο ο σουλτάνος. Πρωτότυπο δεν υπάρχει, αλλά μόνο μία μετάφραση επιστολής από τα αγγλικά στα ιταλικά, καθώς ο Ελγιν είχε δώσει τότε εντολή σε έναν Ιταλό να κόψει τα γλυπτά. Βάσει αυτού του ανύπαρκτου φιρμανιού, πέρασε νόμος από τη Βρετανική Βουλή το 1816 να μεταφερθούν τα γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο. Σε αυτό το νόμο στηρίζονται και σήμερα οι άνθρωποι του Βρετανικού Μουσείου».

Για τους λόγους αυτούς ο Γιώργος Μπίζος τονίζει ότι οι προσπάθειες πρέπει να στραφούν προς το Βρετανικό Κοινοβούλιο, ώστε να ακυρώσει το νόμο αυτό. «Μόνο τότε το Βρετανικό Μουσείο δεν θα έχει πλέον λόγους να μην επιστρέψει τα γλυπτά. Οι πιέσεις πρέπει, συνεπώς, να εστιαστούν σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο», τονίζει.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις προσωπικές μας γνωριμίες, καθώς έχουμε πολλούς φίλους στην Αγγλία σε υψηλές θέσεις. Να σας θυμίσω ότι ακόμα και ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νικ Κλεγκ, είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής, όταν ήταν ευρωβουλευτής», σημειώνει.

Ο Γιώργος Μπίζος επισημαίνει επίσης ότι, εφόσον δεν πειστεί το Βρετανικό Κοινοβούλιο, ο άλλος δρόμος είναι αυτός της δικαιοσύνης.

«Εξετάζω πλέον σοβαρά και αυτό το ενδεχόμενο. Δεν θέλω να πάμε στα δικαστήρια, αλλά εν ανάγκη είναι ο μόνος άλλος τρόπος. Πιστεύω ότι η παράνομη πράξη του Ελγιν μπορεί να αποδειχτεί. Αυτό, βέβαια, δεν μπορεί να γίνει από κάποια Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών, καθώς η νομοθεσία της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη ότι όλα τα αρχαία, όποτε και αν βρέθηκαν, όπου κι αν βρίσκονται, είναι περιουσία του ελληνικού κράτους. Οι Επιτροπές για τα Γλυπτά μπορούν, όμως, να συγκεντρώσουν πολύτιμες μαρτυρίες και ντοκουμέντα, τα οποία θα δοθούν στο υπουργείο Πολιτισμού» τονίζει ο κ. Μπίζος.

«Παράλληλα -επισημαίνει- θα πρέπει και η Ελληνική Βουλή να πάρει απόφαση/ψήφισμα, με το οποίο θα ζητάει επίσημα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως έχουν πράξει ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα ξένα κοινοβούλια, π.χ. κάποιων Πολιτειών των ΗΠΑ, της Νέας Ζηλανδίας, κ.ά. Ετσι, θα αποστομώσουμε και το διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να λέει ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ποτέ επισήμως την επιστροφή των γλυπτών».

Μιλώντας για το ρόλο των ανά τον κόσμο Επιτροπών για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Γιώργος Μπίζος επισημαίνει ότι θα πρέπει να εστιάσουν τώρα την προσοχή τους στην οργάνωση επισκέψεων ξένων αξιωματούχων και προσωπικοτήτων, πρώτα απ' όλα Βρετανών βουλευτών και πολιτικών, στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Θεωρεί, επίσης, αναγκαία τη χάραξη κοινής γραμμής όλων των Επιτροπών με το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου του 2012.

«Είμαι κάθετα αντίθετος με τις φωνές που ακούγονται ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να δώσει τη Φλόγα για την Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Πρόκειται για ανοησία, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα χάσουμε τους φίλους, τους οποίους έχουμε και θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε, κυρίως στην Αγγλία. Ας μην ξεχνάμε ότι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης της Μεγάλης Βρετανίας τάσσεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης», τονίζει ο κ. Μπίζος.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει και την ανάγκη να διανεμηθεί παντού το πολύτιμο -όπως το χαρακτηρίζει- βιβλίο του γνωστού Βρετανού δημοσιογράφου και συγγραφέα, Κρίστοφερ Χίτσενς. Στο βιβλίο αυτό, απαριθμούνται και καταρρίπτονται, με ντοκουμέντα, ένα ένα τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Λονδίνο. Αυτό ήταν και το πρώτο μέλημα της Επιτροπής της Ν. Αφρικής, στην οποία συμμετέχουν προσωπικότητες απ’ όλα τα στρώματα της κοινωνικής ζωής του τόπου, που χρηματοδότησε την επανέκδοση του βιβλίου του Χίτσενς, το οποίο προλογίζει η Νοτιοαφρικανή Νομπελίστα, Ναντίν Γκόρντιμερ. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο νομικός Βάιος Κόκορης.

Προσωπικός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο εκτιμά απεριόριστα, ο Γιώργος Μπίζος δεν παραλείπει, τέλος, να αναφερθεί και στη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας:

«Δεν είναι η πρώτη μπόρα που περνάει η Ελλάδα, περάσαμε και μεγαλύτερες. Αυτό που χρειάζεται είναι ενότητα του ελληνικού λαού. Στενοχωριέμαι όταν ακούω για μικροπολιτικές ατζέντες, από μερικά κόμματα. Οταν το πλοίο είναι στη φουρτούνα, δεν μαλώνεις με τον καπετάνιο, τον εμπιστεύεσαι. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα. Πιστεύω ότι παρ' όλες τις δυσκολίες η Ελλάδα δεν θα χαθεί, θα πάρουμε όμως ένα μάθημα για το μέλλον», καταλήγει.