Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2022 21:58

Καυστικός ο Θέμελης για την αδιαφορία πολιτικών για την Αρχαία Μεσσήνη (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το ιερό της Ίσιδας και του Σάραπη στην Αρχαία Μεσσήνη ανάρτησε ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.

Μεγάλη εντύπωση προκαλούν τα ψηφιδωτά του ιερού που ήρθαν στο φως και σύμφωνα με τον κ. Θέμελη «δεν αφήνουν αμφιβολίες για τη μοναδικότητα του φιλόδοξου αυτού και υψηλού κόστους έργου, τη σημασία του για την μεσσηνιακή πρωτεύουσα, τις ισχυρές πολιτικά και οικονομικά οικογένειες των αριστοκρατών της γης αλλά και του συνόλου των κατοίκων που μετείχαν στους εορτασμούς» Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Θέμελης εκφράζει για μια ακόμα φορά δυσαρέσκεια για τους πολιτικούς που δεν εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους για την Αρχαία Μεσσήνη γράφοντας ότι είναι θυμωμένη μαζί τους μέχρι και η... Ισιδα.

Αναλυτικά η δημοσίευση του κ. Θέμελη: Το μέγεθος, η ποιότητα και η πρωτοτυπία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του οικοδομικού συγκροτήματος του ιερού της Ίσιδας και του Σάραπη στην αρχαία Μεσσήνη, η πολυπλοκότητα και η ποικιλομορφία των χώρων, η καλλιτεχνική αξία των επί μέρους στοιχείων όπως των ψηφιδωτών και του περίτεχνου opus spicatum του μνημειακού αύλιου χώρου της νότιας εισόδου, δεν αφήνουν αμφιβολίες για τη μοναδικότητα του φιλόδοξου αυτού και υψηλού κόστους έργου, τη σημασία του για την μεσσηνιακή πρωτεύουσα, τις ισχυρές πολιτικά και οικονομικά οικογένειες των αριστοκρατών της γης αλλά και του συνόλου των κατοίκων που μετείχαν στους εορτασμούς, τις τελετουργίες, τις μυστικές τελετές και τα καθαρτήρια λουτρά, που προσφέρονταν στις υπόγειες στοές και στις αίθουσές του.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ αξίζει να αισθάνεται συνεχώς κοντά της την υποστήριξη και το ειλικρινές ενδιαφέρον όχι μόνο των αγαπημένων της θαυμαστών άλλα και των αρμόδιων άρχων. Η θεά Ίσιδα όχι μονό θλίβεται βαθειά με την αδιαφορία τους άλλα και εξοργίζεται όπως μου εκμυστηρεύτηκε."