Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2022 13:15

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Σύμπραξη Ειδικής και Γενικής Αγωγής για πρώτη φορά στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Σύμπραξη Ειδικής και Γενικής Αγωγής για πρώτη φορά στην Καλαμάτα

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου, το Ειδικό Επαγγελματικό Εργαστήριο Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Καλαμάτας, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο (ΕΝ.ΕΕ.ΓΥΛ.) Καλαμάτας και ο Δήμος Καλαμάτας θα συνδιοργανώσουν μια πρωτότυπη εκδήλωση, φέρνοντας σε επαφή παιδιά όλων των βαθμίδων με παιδιά με αναπηρία μέσω ενός event που θα γίνει για πρώτη φορά στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα στις 10 π.μ. στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Θα περιλαμβάνει μουσικοθεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα “Άγγελοι της Χαράς” και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες, μαθητές σχολείων, θα λάβουν μέρος σε βιωματικές εμπειρίες προσομοίωσης αναπηριών, όπως κινητικές και οπτικές, ενώ θα ενημερωθούν και σχετικά με αναπηρίες ή σύνδρομα. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης αμαξίδια και λευκό μπαστούνι με μάσκα κάλυψης, για μία βιωματική εμπειρία κίνησης. Παράλληλα, μέλη του προσωπικού των σχολείων θα βρίσκονται στο χώρο, φορώντας μπλούζες όπου θα αναγράφεται συγκεκριμένη μορφή αναπηρίας -όπως αυτισμός, τύφλωση, σύνδρομο Down κ.λπ.- με σκοπό να λειτουργήσουν ατομικά ως φορείς πληροφόρησης.

Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν ο Δήμος Καλαμάτας, ο Φορέας Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό και ο Σύνδεσμος Τυφλών Καλαμάτας.

130 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ

Oπως ανέφερε στην “Ε” η διευθύντρια του ΕΝ.ΕΕ.ΓΥΛ. Στέλλα Γκόνη, το όραμά της για τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν πώς μπορούν να έρθουν σε επαφή παιδιά της γενικής εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής, όχι σε μορφή ακρόασης μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά να βιώσουν μια κοινή εμπειρία, ώστε να γίνει συμπερίληψη στην πράξη και όχι στη θεωρία.

«Το να συμμετέχουν όλα τα γυμνάσια της Καλαμάτας με ένα τμήμα τους το καθένα και να συναντηθούν 130 παιδιά πάνω στη σκηνή από δημοτικά και Ειδικά Σχολεία, συμμετέχοντας η χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας με παιδιά του Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου, του 4ου ΕΠΑΛ και του Λυκείου της Θουρίας, θα αποτελέσουν άπαντες μια συμπερίληψη ενός σημαντικού μέρους μαθητών της Καλαμάτας» σημείωσε. Έτσι οι μαθητές θα βιώσουν την εμπειρία τού πώς είναι να τραγουδούν όλοι μαζί συνυπάρχοντας σε μία αίθουσα και παρακολουθώντας μία παράσταση μαζί, σε μια διαδικασία που μόνο χαρούμενα συναισθήματα μπορεί να προσφέρει. «Θεωρώ πως μέσω τέτοιων διαδικασιών γίνεται άρση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων, προωθώντας την ισότητα μεταξύ των μαθητών και το γεγονός πως ο κάθε μαθητής είναι διαφορετικός και πρέπει όλοι να σεβόμαστε τη διαφορετικότητά του, η οποία πρέπει να φαίνεται και να ενισχύεται» υπογράμμισε. Η ίδια ενημέρωσε πως στο άκουσμα της πρωτοβουλίας τα σχολεία της Καλαμάτας αντέδρασαν θετικά, εκδηλώνοντας μάλιστα το ενδιαφέρον να δώσουν το «παρών» σε αυτήν περισσότεροι μαθητές, κάτι το οποίο δε γίνεται λόγω της χωρητικότητας του Μεγάρου Χορού. «Εφόσον στεφθεί με επιτυχία, θα μπορούσε την επόμενη φορά να γίνει σε ένα μεγαλύτερο χώρο όπως η Τέντα, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι μαθητές» εκτίμησε, σημειώνοντας πως ο Δήμος Καλαμάτας είναι αρωγός της προσπάθειας αυτής και προσωπικά ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος της “Φάρις” Παντελής Δρούγας, διαθέτοντας το χώρο άμεσα.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΝ.ΕΕ.ΓΥΛ. ΚΑΙ Η ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

«Στόχος και όραμά μου από τη στιγμή που έγινα διευθύντρια στο ΕΝ.ΕΕ.ΓΥΛ., είναι να βγει το σχολείο προς τα έξω στην κοινωνία και τα παιδιά να δραστηριοποιούνται, τόσο μέσα σε αυτό με εξωδιδακτικές δραστηριότητες που να μην αφορούν μόνο το μαθησιακό σκέλος, όσο και να υφίσταται δραστηριότητα και στην κοινότητα, ώστε να καλοδεχτεί η κοινωνία της Καλαμάτας το σχολείο. Γι’ αυτόν το λόγο κάνουμε συνεχώς δράσεις, με τις επόμενες να αφορούν παζάρι τα Χριστούγεννα και ομιλίες με θέμα τους γονείς αλλά και όλα τα παιδιά. Σκοπός μας είναι τα παιδιά να μην ντρέπονται που έρχονται σε αυτό το σχολείο ή σε κάθε Ειδικό» υπογράμμισε, λέγοντας πως το μήνυμα της εκδήλωσης θα εστιάσει στην άρση του στιγματισμού και της προκατάληψης. Αναφορικά με το αν τέτοιου είδους αξιόλογες εκδηλώσεις μπορούν να αγγίξουν περαιτέρω τους φορείς της πόλης, ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές για άτομα με κινητικά προβλήματα, η διευθύντρια του ΕΝ.ΕΕ.ΓΥΛ. ενημέρωσε πως όταν έγινε η πρόσκληση σε τοπικούς φορείς που σχετίζονται με την αναπηρία, όλοι δήλωσαν θετικοί να δώσουν το «παρών», δείγμα όπως είπε πως ευαισθητοποιήθηκαν, θέλοντας να μιλήσουν με τα παιδιά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και πώς μπορούν αυτά να αρθούν με μια καλύτερη εκπαίδευση, που συνδέεται με το πώς σκεφτόμαστε για την αναπηρία και τι θα κάνουμε γι’ αυτήν. «Πρωτίστως πρέπει να σεβόμαστε τους ανθρώπους με αναπηρία, δείχνοντάς το χωρίς να παρκάρουμε σε ράμπες ή να μην εμποδίζουμε τη λωρίδα των τυφλών» υποστήριξε. Σχετικά με τη θεατρική ομάδα “Άγγελοι της Χαράς” ανέφερε πως προσφέρει χαρά και ανακούφιση σε έναν σημαντικό αριθμό ευάλωτων ομάδων, πηγαίνοντας ακόμα και σε νοσοκομεία. «Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που θα έρθουν στην Καλαμάτα» σημείωσε, τονίζοντας πως η μουσικοθεατρική παράσταση που θα παρουσιάσουν, θα περιλαμβάνει το ανέβασμα πολλών παιδιών στη σκηνή, συμμετέχοντας σε αυτήν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αλληλεπίδραση ηθοποιών, παιδιών της γενικής και παιδιών της Ειδικής Αγωγής. Η ίδια διευκρίνισε πως έχουν ενημερωθεί οι γονείς να παρευρεθούν αν επιθυμούν ένας από τους δύο, ώστε να μπορέσουν να χωρέσουν όλοι και να καθίσουν στον εξώστη.ΙΘΥΜΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Καλαμάτας Βασίλης Πετρίδης δήλωσε στην “Ε” πως τα τελευταία χρόνια η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία συνδυάζεται με άνοιγμα προς τον κόσμο, με σκοπό να ακουστεί περισσότερο η γιορτή αυτή.

«Τα πρώτα χρόνια γιορτάζαμε κυρίως εντός του σχολείου με δράσεις που κάναμε με σχολεία της γενικής, αλληλεπιδρώντας με τα δικά μας παιδιά και εστιάζοντας στην αποδοχή της αναπηρίας και στα θέματα της προσβασιμότητας» επισήμανε. Ενημέρωσε επίσης πως η εκδήλωση μεταφέρθηκε από το Σάββατο τη Δευτέρα λόγω κάποιων προβλημάτων σχετικά με τη μετακίνηση των μαθητών στο Μέγαρο Χορού. Πληροφόρησε πως η παράσταση θα έχει να κάνει με την αποδοχή των ατόμων με αναπηρία περιλαμβάνοντας μουσική και θέατρο, ενώ στον αύλειο χώρο θα γίνουν δράσεις για την προσβασιμότητα σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία, έχοντας σχέση μεταξύ άλλων με την τύφλωση, όπου τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν μπαστούνι και θα μάθουν για τον αυτισμό, για το σύνδρομο Asperger κ.ά. «Επιθυμία των παιδιών είναι γενικότερα ο κόσμος να τα θυμάται κάθε μέρα και όχι μόνο τη συγκεκριμένη. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός πως βρίσκονται στον ίδιο χώρο με παιδιά και μεγαλύτερους, παρατηρούν και συμμετέχουν, τα κάνει να χαίρονται πολύ» συμπλήρωσε, λέγοντας πως περισσότερος κόσμος πλέον δεν βιώνει την αναπηρία σαν κάτι εξωπραγματικό, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των παιδιών. «Πέρυσι την αντίστοιχη μέρα είχαμε κάνει άνοιγμα κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες της Καλαμάτας, προσπαθώντας κάθε φορά να προσεγγίζουμε και διαφορετική γκάμα ανθρώπων έτσι ώστε να υπάρχει γενικότερη ενημέρωση, γι’ αυτό και φέτος επιλέξαμε παιδιά, ώστε να ξέρουν πως δεν υπάρχει μόνο αυτό που γνωρίζουν αλλά και κάτι ακόμα, όπως η αναπηρία» τόνισε. Και υπενθύμισε πως πολλά παιδιά έχουν στις τάξεις τους συμμαθητές με αναπηρίες, οπότε είναι και πιο δεκτικά στο να κατανοήσουν την αναπηρία και να την αποδεχτούν. «Αν όλοι συνειδητοποιήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές μας στο δρόμο, ίσως μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις να βελτιωθούν τα σημεία της πόλης που αφορούν την προσβασιμότητα» κατέληξε.


NEWSLETTER