Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010 04:36

Εκθεση χειροποίητων κοσμημάτων από σήμερα στο "Rex"

Γράφτηκε από την

Ξεκινά σήμερα η έκθεση των χειροποίητων κοσμημάτων και φωτιστικών του Καλαματιανού Θεόδωρου Καντζηλιέρη και της Ελένη Βαλήρη στο "Rex".

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ.

Με την αφορμή αυτή, οι δύο καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους πάνω στο κόσμημα από οπαλίνα, γυαλί και κεραμικό, στα φωτιστικά και τα κηροπήγια από μάρμαρο και γυαλί, καθώς και πολλά άλλα χειροποίητα είδη.

Ο Θεόδωρος Καντζηλιέρης γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Το 1963 σε ηλικία 12 ετών άρχισε να ασχολείται με την οικοδομή και τον Απρίλιο του 1967 ήρθε στην Αθήνα. Για 4 χρόνια εργάστηκε με Τηνιακούς και Κωνσταντινοπολίτες τεχνίτες. Τότε ξεκινά να φτιάχνει τα πρώτα του ζωγραφικά έργα.

Στα μέσα του 1973 τελειώνει τις θεατρικές σπουδές του. Μετά από λίγο φεύγει στο Λονδίνο. Εκεί για μεγάλο διάστημα εργάζεται στη συντήρηση σπιτιών στις εβραϊκές συνοικίες με Κύπριους και Αφρικανούς τεχνίτες, ενώ παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας στο Open University Committee. Εκεί συνεργάζεται και ο ίδιος σαν ειδικευμένος τεχνίτης πια, με Ιταλούς τεχνίτες στη Φλωρεντία, το Μιλάνο, τη Βενετία, στη συντήρηση παλαιών κτηρίων, δουλεύοντας παράλληλα αγιογραφία. Προβάλλοντας μια σειρά ζωγραφικά σχέδια πάνω στην καταλανική ζωγραφική, γίνεται δεκτός στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας.

Γυρίζει στην Ελλάδα, όπου αρχίσει να δουλεύει στη συντήρηση παλαιών κτηρίων στο Γαλαξίδι, το Πήλιο, τη Μονεμβασιά και αλλού, αλλά και μελετώντας και κατασκευάζοντας πιλοτικούς ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους όπως: Πλατεία Σταδίου Ν. Σμύρνη (το έργο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Κατοικία"), Πλατεία για το Δήμο Περάματος, και μελέτες και έργα για τους Δήμους Ηλιόπουλης, Πεντέλης, Ταύρου, για τη Μονή Σαγματά στη Θήβα και αλλού.

Η καλλιτεχνική πορεία του Θεόδωρου Καντζηλιέρη έχει μια μακροχρόνια διαδρομή έρευνας, του "υλικού" μέσα από την ελληνική ιστορία και παράδοση. Διαμόρφωσε νέες προτάσεις αισθητικής και λειτουργικότητας, προβάλλοντας, κατά κύριο λόγο, αυτή την ίδια παράδοση και ιστορία. Οι γλυπτικές δημιουργίες σε μάρμαρο, γυαλί, κεραμικό και κόσμημα, είναι η τρέχουσα πορεία του εργαστηρίου του.


NEWSLETTER