Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023 08:11

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας: Ενας χρόνος Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος

Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας: Ενας χρόνος Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος

Eνα χρόνο παρουσίας κλείνει ο Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος τον οποίο πρωτοσύστησε όχι μόνο στην Καλαμάτα αλλά σε ολόκληρη τη χώρα το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, διοργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, πρωτοπορώντας ξανά μέσα από έναν εξοπλισμό που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ηλιακή ενέργεια.

Σε μία εποχή που η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και την εξοικονόμηση ενέργειας εν γένει έχει γίνει επιτακτική ανάγκη, οι καλλιτεχνικές κοινότητες δεν θα μπορούσαν να απέχουν από αυτή την προσπάθεια. Το “Solar Cinema Greece”, έχει ως αποστολή να διευρύνει την πρόσβαση στον κινηματογράφο, να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να τονίσει αρχικά τη σημασία της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προβάλλοντας -με απόλυτη αυτάρκεια- ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες και σε απομακρυσμένες περιοχές. Ο βασικός εξοπλισμός των ηλιακών κινητών κινηματογράφων είναι: Ηλιακοί συλλέκτες, αυτοκινούμενο βαν, βίντεο-προτζέκτορας και γιγαντοοθόνη. Το Solar Cinema αποτελεί μια μεγάλη παράλληλη δραστηριότητα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Ήδη από το 2020, ο οργανισμός έχει γίνει επίσημα αποκλειστικό μέλος του Solar World Cinema, ενός διεθνούς δικτύου ηλιακών κινητών κινηματογράφων. Η υλοποίηση του προγράμματος Solar Cinema στην Ελλάδα, γίνεται σε συνεργασία με την Ερευνητική Ομάδα Smart RUE, και το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Υποστηρικτής στην προσπάθεια υλοποίησης του πρωτοποριακού αυτού πρότζεκτ στάθηκε ο ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), αρμόδιος για την ανάπτυξη και συντήρηση του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Μιλώντας στην “Ε”, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, Τζίνα Πετροπούλου υπενθύμισε πως η ιδέα αυτή ξεκίνησε πριν 3,5 χρόνια από το Μεξικό μέσω της συνεργάτιδας του Φεστιβάλ Στεφανίας Χαρίτου, ωστόσο η υλοποίηση της “πάγωσε” λόγω της πανδημίας και έλλειψης οικονομικών πόρων.

«Στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική η δράση αυτή έχει πέραση καθώς υπάρχουν χωριά που δεν έχουν καθόλου ρεύμα, ωστόσο από την μεριά μας υλοποιήθηκε με βάση τα μηνύματα που περνάει. Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως μας αρέσουν τα εναλλακτικά πράγματα, πήραμε την απόφαση να κάνουμε τη σκέψη πράξη, φέρνοντας την εν λόγω δράση στην Ελλάδα», λέγοντας πως με τον πολιτισμό να είναι ότι έχει μείνει αλώβητο στη χώρα, -παρότι θεωρείται πάρεργο-, κινήσεις σαν αυτές αν μη τι άλλο τον ενισχύουν.   

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Για τον ουσιαστικό σκοπό της δράσης και αν αυτή γίνεται αντιληπτή από το κοινό, η ίδια απάντησε θετικά, σημειώνοντας πως πέρα από το γεγονός πως του φαίνεται μια πρωτόγνωρη διαδικασία, του εξιτάρει το ενδιαφέρον η αυτονομία κίνησης, η οποία επιτρέπει στον εξοπλισμό να μετακινείται σε απομακρυσμένες περιοχές, μεταφέροντας κατ’ επέκταση τον πολιτισμό, πέρα από τα όποια περιβαλλοντολογικά μηνύματα. «Μετά τις προβολές, δεν είναι λίγα τα άτομα που ξεναγούνται στο βαν μας, θέλοντας να μάθουν πως έχει η διαδικασία, ψάχνοντας αντίστοιχους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και για το σπίτι τους, ιδίως σε εποχές σαν αυτές με τα προβλήματα των νοικοκυριών με την ενέργεια και το κόστος της» σημείωσε, γνωστοποιώντας πως το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους προβολές δεν περιορίζεται μόνο στα “σύνορα” της Μεσσηνίας, μιας και το Κέντρο έχει δεχτεί κρούσεις από Λακωνία, Κέρκυρα και Κάλυμνο για να μεταβεί για σχετικές προβολές. «Από την πλευρά μας, δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε τόσο μακριά, λόγω απουσίας κονδυλίων. Δυστυχώς δεν έχουμε βρει ακόμα κάποιον φορέα ο οποίος θα επενδύσει πάνω σε αυτό το project, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα για τέτοιους είδους αποστολές. Ως Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ είχαμε καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για οικονομική ενίσχυση αλλά αγνοήθηκε. Ο Δήμος Καλαμάτας μας έχει βοηθήσει, αλλά στα πλαίσια των δυνατοτήτων του που δεν επαρκούν, ώστε το εγχείρημα του Solar Cinema να επεκταθεί αλλά και να διατηρηθεί» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως για κάθε προβολή συνδράμουν εθελοντικά άτομα, πλάνο που είναι αβέβαιο αν θα συνεχιστεί, δεδομένου πως οι προβολές γίνονται δωρεάν, τη στιγμή που μόνο η οθόνη ζυγίζει 60 κιλά. «Όντας οι μεσάζοντες στις προβολές και κινούμενοι στη φιλοσοφία των δωρεάν δράσεων, όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις, η ορθή λειτουργία τέτοιων πρωτοβουλιών συνδυάζεται με χρηματοδοτήσεις από το κράτος και άλλους φορείς, δίχως το σενάριο αυτό στην περίπτωση μας να ευδοκιμεί» συνέχισε, εκτιμώντας πως μελλοντικά θα ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας και άλλοι οργανισμοί, λόγω της οικονομικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. «Ας μην ξεχνάμε πως σε άλλες περιοχές του κόσμου δημιουργούνται σχετικές κοινότητες, αντλώντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια» επισήμανε. 

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Αναφορικά με την πρόσκληση που έλαβε από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης «Ελευσίνα 2023» ο Ηλιακός Κινηματογράφος ώστε να συμμετέχει στις δράσεις της, η Τζ. Πετροπούλου έκανε λόγο για μια σημαντική εξέλιξη που ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την εξωστρέφεια του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ, δεδομένου πως κατατέθηκαν χιλιάδες προτάσεις από συλλόγους και οργανισμούς ώστε να συμμετάσχουν στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, ξεχωρίζοντας εν τέλει άνθρωποι με εμπειρία και γνώση πάνω στο αντικείμενο του πολιτισμού μεταξύ άλλων την πρόταση της Καλαμάτας, ενισχύοντας το στόχο να ευαισθητοποιηθεί η οικολογική συνείδηση του κόσμου. 

«ΜΕΤΑΒΑΣΗ» ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ

Στο πλαίσιο των νέων δράσεων του πάντα δραστήριου και δημιουργικού Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί από τις 22-25 Σεπτεμβρίου το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Τέχνης της Καρδαμύλης. Το φεστιβάλ θα διοργανωθεί από τον Δήμο Δυτικής Μάνης σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ, προσκαλώντας τις φίλες και τους φίλους των τεχνών να απολαύσουν εξαιρετικά ντοκιμαντέρ για την μουσική, τη φωτογραφία, το χορό, και όλες τις τέχνες. Παράλληλα εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο Γυμνάσιο καθώς και στο Δημοτικό Σχολείο, δίνοντας την δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς, μαθήτριες και μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στο φεστιβάλ, απολαμβάνοντας τις ταινίες. «Ψάχνουμε συνεχώς νέες συνεργασίες, υπηρετώντας το κεφάλαιο του ντοκιμαντέρ, δίχως να μπαίνουμε σε άλλα καλλιτεχνικά “χωράφια”. Παρατηρήσαμε πως στην Καρδαμύλη υπήρχε ένα πρόσφορο έδαφος, κρίνοντας από το ενδιαφέρον του κόσμου για το Διεθνές Φεστιβάλ Τζαζ της περιοχής αλλά και για το μέρος ευρύτερα τουριστικά, ενώ λαμβάνοντας υπόψη πως τα χωριά της Δυτικής Μάνης δεν είναι τόσο συνδεδεμένα με τον πολιτισμό, καταθέσαμε σχετική πρόταση στο Δήμο η οποία έγινε αμέσως δεκτή» υπογράμμισε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, λέγοντας πως επιθυμία της είναι το Φεστιβάλ αυτό να γίνει θεσμός. Για το αν αναμένεται να ανακοινωθούν παρόμοιες συνεργασίες και με άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, η ίδια διευκρίνισε πως έγιναν κάποιες προτάσεις και σε άλλους Δήμους, δίχως ωστόσο να προκύψει κάποια συμφωνία. 

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ

Σχετικά με τη διεξαγωγή της 9ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου η οποία θα λάβει χώρα από τις 27 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου, η ίδια πληροφόρησε πως φέτος θα γίνει παράλληλα με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας, το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 2023 ξεχωριστά, με το φετινό πλάνο να περιλαμβάνει την ενσωμάτωση του με το κεντρικό. «Το αρχικό μας όραμα ήταν να γίνονται ξεχωριστά, ωστόσο το σενάριο αυτό φαίνεται πως δεν ευδοκίμησε λόγω κυρίως έλλειψης εσόδων, αποφασίζοντας το ένα να είναι κομμάτι του άλλου» ενημέρωσε. Για το αν η αλλαγή του χώρου που έκανε το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ το 2022 στην οδό Κουτσομητοπούλου βοήθησε στην περαιτέρω προσέλκυση κοινού, η Τζ. Πετροπούλου παρατήρησε πως η εξέλιξη δεν ήταν η αναμενόμενη, εξηγώντας πως από τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας και μετά ο κόσμος άλλαξε συνήθειες ως προς την θέαση, εν αντιθέσει με την προ-covid εποχή όπου γέμιζαν στις προβολές και οι δύο αίθουσες του οργανισμού. «Με εξαίρεση ανθρώπους της πόλης που δίνουν το παρών σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ακόμα που είναι επιφυλακτικός» πρόσθεσε, τονίζοντας πως εξαίρεση αποτελούν οι προβολές του Kalamata Short Docs, όπου οι θεατές καλούνται να βαθμολογήσουν ανά διαστήματα τις ταινίες που θα επιλεγούν για το ετήσιο φεστιβάλ, προκύπτοντας το ανάλογο ενδιαφέρον, κυρίως από νέους. «Τα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους είναι σαφώς πιο “εύπεπτα”, σε σχέση με τα μεγαλύτερα, παρότι πλέον είναι πιο ψυχαγωγικά σε σχέση με το παρελθόν, παρέχοντας γνώση, με το στυλ της κινηματογράφησης να τείνει σε αυτό της μυθοπλασίας. Εξάλλου, η μυθοπλασία ξεκινά ούτως ή άλλως από το ντοκιμαντέρ» κατέληξε.