Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024 09:16

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Στο «κενό» το Μουσείο Θεατρικής Κούκλας

Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας: Στο «κενό» το Μουσείο Θεατρικής Κούκλας

Τη δημιουργία ενός Μουσείου Θεατρικής Κούκλας σε ένα βαγόνι του Δημοτικού Πάρκου του ΟΣΕ οραματίζεται η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, στο οποίο εκτός από την εν λόγω έκθεση θα πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις για μικρές ηλικίες (κουκλοθέατρο, εργαστήρια κούκλας, αφηγήσεις παραμυθιών κ.α.).

Πρόκειται για μια επιθυμία η οποία έχει εκφραστεί πολλάκις μέσω επιστολών προς τον Δήμο Καλαμάτας, δίχως να έχει προκύψει μέχρι στιγμής κάποια απάντηση, παρότι στο Πάρκο υπάρχουν ανεκμετάλλευτα βαγόνια.

Μιλώντας στην “Ε” η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Λέττα Πετρουλάκη-Σοφικίτου ανέφερε πως τα τελευταία τρία χρόνια έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να επιτευχθεί το συγκεκριμένο όραμα, το οποίο εστιάζει στο κόκκινο βαγόνι δίπλα στο Αναψυκτήριο του πάρκου του ΟΣΕ.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

«Εχουμε σημαντικά σχέδια για τον συγκεκριμένο χώρο εφόσον υλοποιηθεί, θέλοντας να είναι επισκέψιμος στους μαθητές των σχολείων και όχι μόνο, με πλάνο να γίνονται εκδηλώσεις για παιδιά» είπε αρχικά, γνωστοποιώντας πως αν τα σχέδια του συλλόγου τελεσφορήσουν, η Καλαμάτα αλλά και ευρύτερα η νότια Ελλάδα θα αποκτήσει ένα μόνιμο Μουσείο Θεατρικής Κούκλας, το δεύτερο στη χώρα μετά τη Λάρισα, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το τμήμα πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και της κουκλοθεατρικής ομάδας “Τιριτόμπα”.

Η ίδια σημείωσε πως η Πειραματική θα επιδιώξει νέες συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, στο γενικότερο πλαίσιο συζητήσεων πάνω σε θέματα του πολιτισμού, προσδοκώντας όπως είπε, άνθρωποι πολιτισμού που έχουν προσφέρει για χρόνια έργο στην πόλη, να αντιμετωπιστούν με τον δέοντα σεβασμό. Επιπλέον, η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής παρατήρησε πως καλό θα ήταν για τον πολιτισμό της πόλης τα πρόσωπα που τοποθετούνται σε νευραλγικές θέσεις του Δήμου να έχουν άμεση σχέση με το σκέλος αυτό, ούτως ώστε να έχουν πλήρη εικόνα για πρόσωπα και συλλόγους που δρουν στην πόλη. 

200 ΚΟΥΚΛΕΣ «ΑΝΑΜΕΝΟΥΝ» ΤΗ ΣΤΕΓΗ ΤΟΥΣ

Όπως είπε η Λ. Πετρουλάκη, στο σχεδιασμό της είναι οι κούκλες να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι χωρισμένες ανά παράσταση που έχουν χρησιμοποιηθεί, και τα παιδιά κατ’ επέκταση να καταλαβαίνουν τους ρόλους που έπαιξαν αυτές. «Πρόκειται για θεατρικές κατασκευές οι οποίες δημιουργήθηκαν ώστε να αντιπροσωπεύσουν συγκεκριμένο ρόλο, γι’ αυτό είναι διαφορετική η φυσιογνωμία της κάθε μιας» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η Πειραματική αυτή τη στιγμή διαθέτει τουλάχιστον 200 κούκλες. «Η θεατρική κούκλα είναι ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά εργαλεία, συνδέοντας τα παιδιά με πολλούς ρόλους, όπως αυτούς της οικογένειας» σχολίασε, εκτιμώντας πως με την έλευση ενός τέτοιου μουσείου, το Πάρκο θα έπαιρνε περαιτέρω ζωή.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΚΙΛΚΙΣ

Η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας είχε κάνει γνωστό το 2022 ένα ταξίδι της στο Κιλκίς, προσκεκλημένη του αντίστοιχου Δήμου και του καλλιτεχνικού διευθυντή Χουάνχο Κοράλες. Η ίδια τότε είχε μια πρώτη συνάντηση με το Δήμαρχο του Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη με στόχο να συνεργαστούν οι δύο πόλεις, ούτως ώστε να γίνει αδελφοποίηση και παραστάσεις δικές τους να έρχονται στην Καλαμάτα και της Πειραματικής στη βόρεια Ελλάδα, αναδεικνύοντας αυτό το είδος τέχνης. Για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα αυτό, η ίδια ανέφερε πως ο Αντιδήμαρχος Κιλκίς και υπεύθυνος πολιτισμού Θεμιστοκλής Κοσμίδης είχε εκφράσει την πρόθεση του να έρθει στην Καλαμάτα και να κάνει σχετικές συζητήσεις με τους ανθρώπους του Δήμου, χωρίς ωστόσο να έχει προκύψει μέχρι στιγμής κάποια συνάντηση. Παράλληλα, η Λέττα Πετρουλάκη εξήρε την οργάνωση του Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου στο Κιλκίς, μιας και με την προσήλωση των αρμόδιων φορέων έχει εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού μια εξαετής επιχορήγηση 30.000 ευρώ το χρόνο, τη στιγμή που η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας μοχθεί όπως σημείωσε κάθε χρόνο ώστε να εξασφαλίσει ένα ποσό για τη βιωσιμότητα του δικού της Φεστιβάλ. «Σε κάθε περίπτωση, επιθυμία μας είναι να γίνει αδελφοποίηση των δύο Φεστιβάλ, καθώς αυτή τη στιγμή είναι τα δύο μεγαλύτερα στη χώρα μας» πρόσθεσε. 

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ

Ένα γεγονός που ήταν άξιο σχολιασμού κατά τη γιορτινή περίοδο, ήταν πως παρότι η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας βρισκόταν σε προετοιμασίες για την πρόσφατη, επιτυχημένη παράσταση της με τίτλο “Ματίας ο Πρώτος, τα παιδιά στην εξουσία, οι μεγάλοι στα σχολεία”, ο σύλλογος είχε τη διάθεση να βοηθήσει και σε άλλες εκδηλώσεις της πόλης, με κύριο παράδειγμα τις δράσεις του Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας με αφορμή την “Πλατεία των Ευχών”. «Αρχή μας ως σύλλογος είναι να μην λέμε όχι σε κανέναν, καθώς είμαστε πάντα υπέρ της συνεργασίας. Καταδικάζουμε την εσωστρέφεια, κινούμενοι στο σκεπτικό πως όλοι πρέπει να βοηθούν ανάλογα με τις δυνατότητές τους» πρόσθεσε. 

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Το 1990 μία ομάδα μαθητών του 3ου  Γυμνασίου Καλαμάτας μαζί με την καθηγήτρια των Γαλλικών Λέττα Πετρουλάκη αποφάσισαν να ανεβάσουν τη θεατρική παράσταση “Ο κατά φαντασίαν ασθενής”, αφού είχαν διδαχτεί στο μάθημα των Γαλλικών μικρό απόσπασμα από την εν λόγω κωμωδία του Μολιέρου. Το θεατρικό ταξίδι μιας ολόκληρης χρονιάς μέχρι τον τελικό προορισμό, που ήταν το σανίδι του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, τους συνεπήρε. Η χαρά της δημιουργίας και η επιτυχία της ολοκλήρωσης μιας τόσο σπουδαίας προσπάθειας, που γι’ αυτούς φαινόταν ακατόρθωτη, τους οδήγησε να μετουσιώσουν το δημιούργημα τους σ’ ένα σύλλογο που ονομάστηκε Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας. Έτσι, δημιουργήθηκε το 1991, ένα ερασιτεχνικό θεατρικό και πολιτιστικό σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αποκλειστικά για παιδιά και νέους, μαθητές και φοιτητές της περιοχής της Καλαμάτας και όχι μόνο. Από τότε και για δεκαετίες, δραστηριοποιείται συνεχώς, διοργανώνοντας δεκάδες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, για εφήβους μαθητές και φοιτητές, παραστάσεις θεάτρου κούκλας, πολιτιστικές εκδηλώσεις, λογοτεχνικές βραδιές, θεατρικά και εικαστικά σεμινάρια και εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά. Για την υλοποίηση και την επιτυχία όλων αυτών, συνεργάζεται με σημαντικούς καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, ζωγράφους, σκηνογράφους, χορογράφους και δασκάλους θεατρικής αγωγής. Συμπληρώνοντας έτσι ο σύλλογος σε λίγο καιρό 35 χρόνια ζωής, η Λέττα Πετρουλάκη εξέφρασε την αγωνία της για το μέλλον της Πειραματικής και αν θα υπάρξουν άτομα να “τρέξουν” τις απαιτητικές δράσεις του, υπενθυμίζοντας την ανάγκη υποστήριξης του Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου από ένα δημόσιο φορέα, όπως καλύπτονται και άλλα φεστιβάλ της πόλης. Η ίδια, γνωστοποίησε πως το βεστιάριο του συλλόγου διαθέτει πάνω από 2.500 κοστούμια, τα οποία δανείζονται αφιλοκερδώς σε σχολεία που ανεβάζουν παραστάσεις κ.α., αναρωτώμενη κλείνοντας που θα καταλήξουν αυτά όπως και οι υπόλοιπες κατασκευές, αν η Πειραματική δεν λάβει ώθηση από το Δήμο ή κάποιο άλλο φορέα.