Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024 14:59

Έκθεση με έργα του Γιάννη Γιαλλουράκη στην γκαλερί Α49 - Από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στην Καλαμάτα

Έκθεση με έργα του Γιάννη Γιαλλουράκη στην γκαλερί Α49 - Από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στην Καλαμάτα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναδρομική έκθεση προς τιμήν του Γιάννη Γιαλλουράκη, στην γκαλερί Α49, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου.

Μέσα από επιλεγμένα έργα του ζωγράφου, η Α49 επιδιώκει να αναδείξει την καλλιτεχνική διαδρομή ζωγράφων οι οποίοι συνδέθηκαν με τη Μεσσηνία, παραμένοντας άγνωστοι στο ευρύ κοινό.

Όπως τονίζεται στο βιογραφικό σημείωμα του καλλιτέχνη, ο Γιάννης Γιαλλουράκης του Πέτρου και της Αθηνάς γεννήθηκε στις 11/3/1922 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς με καταγωγή από τη Σύμη Δωδεκανήσου και τα Κύθηρα. Ηταν το μικρότερο παιδί και το μοναδικό αγόρι μιας εξαμελούς οικογένειας. Μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και από τα πρώτα εφηβικά του χρόνια ανέπτυξε έντονο ενδιαφέρον για τη ζωγραφική, τη γλυπτική και γενικότερα τις τέχνες. Το 1955 γνωρίζει τη μετέπειτα σύζυγο του Margaret Birss, καθηγήτρια Φυσικής και Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας με την οποία αποφασίζουν να μετακομίσουν στη Βόρεια Αμερική ένα χρόνο μετά. Αργότερα καταλήγουν στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου ο ίδιος εργάζεται ως αρχιτέκτονας. Εκεί, ο Γ. Γιαλλουράκης αποφάσισε να αφιερωθεί αποκλειστικά και μόνο στην τέχνη του, ανοίγοντας τη δική του γκαλερί.

Εν συνεχεία, μετακομίζοντας στην Καλιφόρνια η γκαλερί του μεταφέρθηκε εκεί, ώσπου συνταξιοδοτήθηκε η σύζυγος του και αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Ταξίδεψαν σε πολλές περιοχές της χώρας, επιλέγοντας στο τέλος την Καλαμάτα ως τον τόπο που θα τους επέτρεπε να περάσουν τα τελευταία τους χρόνια, δημιουργώντας μέσω της ζωγραφικής, της γλυπτικής και των ντοκιμαντέρ, ώστε να αναδείξει τις ομορφιές και την ιστορία της Ελλάδας. Ο Γιάννης Γιαλλουράκης απεβίωσε στον τόπο που επέλεξε να ζήσει τα τελευταία χρόνια με τη σύζυγό του στις 11/3/2008, αφήνοντας πίσω του έργα τέχνης μιας ζωής τα οποία πέρασαν στην κατοχή του γιού του Γιαν Γιαλλουράκη και της συζύγου του Λιάννας Θεοχάρη.

Μιλώντας στην “Ε”, το ζευγάρι αναφέρθηκε αρχικά στους λόγους που έκαναν τον Γιάννη Γιαλλουράκη να επιλέξει την Καλαμάτα και όχι κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας, τονίζοντας πως τον κέρδισε ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, σε συνδυασμό με τους αρχαιολογικούς χώρους που υπάρχουν κοντά στην περιοχή. Ο Γιαν έτσι, άρχισε να επισκέπτεται την Καλαμάτα με σκοπό να βλέπει τους γονείς του, με αποτέλεσμα να αποφασίσει να μετακομίσει και εκείνος στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα από την Αγλλία που διέμενε, καθώς τον γοήτευσε το κλίμα και το μέρος ευρύτερα.

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ

Αναφορικά με το περιεχόμενο των έργων του καλλιτέχνη, αυτό αφορά μεταξύ άλλων πίνακες που απεικονίζουν τοποθεσίες της Μεσσηνίας αλλά και της Ανατολικής Μάνης, όπως τη Μεθώνη, το Λιμένι, το εκκλησάκι της «Αγίας Βαρβάρας» στην Καλαμάτα, το Λιμεναρχείο Καλαμάτας κ.α.

«Μέχρι και το θάνατο του, ο Γιάννης Γιαλλουράκης ζωγράφιζε ανελλιπώς, προκύπτοντας τα προαναφερόμενα έργα από την παραμονή του στην Ελλάδα» διευκρίνισαν, σημειώνοντας πως πολλοί πίνακες του δημιουργήθηκαν στο Μόντρεαλ και στην Καλιφόρνια, έχοντας συγκεντρωθεί πλέον όλοι στην Καλαμάτα. Οι ίδιοι, ενημέρωσαν πως στην γκαλερί Α’49 εκτίθεται μόνο ένα μέρος από τη συνολική συλλογή του καλλιτέχνη, καθώς χονδρικά έχει δημιουργήσει πάνω από 150 έργα, εκ των οποίων κάποια έχουν φτιαχτεί πριν από το 1960, μέσα από σκιτσογράφηση με μολύβι. «Μέσα από τη συλλογή, υπάρχει πίνακας που χρειάστηκε ακόμα και ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί, δείγμα της λεπτομέρειας που διακατέχει την τεχνική του» πρόσθεσαν. Παράλληλα, πέρα από τους πίνακες που απεικονίζουν σημεία, στάθηκαν στο βαθύτερο νόημα των έργων του Γιάννη Γιαλλουράκη, όπως για παράδειγμα ο μεγάλος πίνακας της έκθεσης που παρουσιάζει την Αφροδίτη της Μήλου μέσα σε ένα κλουβί, ή αυτός που δείχνει τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, με τις μορφές να είναι έτσι τοποθετημένες ώστε να περαστούν τα ανάλογα μηνύματα.

«Τα έργα κινούνται ανάμεσα στη Μυθολογία, στην Αρχαία Ελλάδα, και τη γυναικεία φύση, έχοντας έντονο το αρχιτεκτονικό στοιχείο» συμπλήρωσαν. Υπενθυμίζεται πως η έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε εγχώριο επίπεδο, με την οικογένεια του Γιάννη Γιαλλουράκη να επεξεργάζεται το ενδεχόμενο η έκθεση να παρουσιαστεί στη συνέχεια και σε κάποιο άλλο χώρο της Καλαμάτας, ώστε στη συνέχεια να εκτεθεί στην Αθήνα. Τέλος, για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιοι πίνακες του καλλιτέχνη να δοθούν σε κάποιο χώρο για μόνιμη έκθεση, ο Γιαν Γιαλλουράκης και η Λιάννα Θεοχάρη δεν απέκλεισαν την προοπτική αυτή, με την προϋπόθεση η τοποθεσία να είναι η κατάλληλη από πλευράς συνθηκών και ασφάλειας.

Η έκθεση στη Α’49 θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 10 Απριλίου, κατά τις ώρες λειτουργίας της γκαλερί.