Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024 21:45

Παρουσίαση βιβλίου της Ελένης Σπηλιώτη

Παρουσίαση βιβλίου της Ελένης Σπηλιώτη

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Εθνικός Διχασμός: Φιλοβασιλικοί εξόριστοι στη Σκόπελο» της Μεσσήνιας Ελένης Κ. Σπηλιώτη προσκαλούν την Παρασκευή 28 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. στον πεζόδρομο Κουτσομητοπούλου 6, έδρα του Κέντρου Ντοκιμαντέρ, η Λέσχη Ανάγνωσης της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, το Δημιουργικό Κέντρο Ντοκιμαντέρ και οι εκδόσεις "Νίκας".

Η συγγραφέας, μετά από μακροχρόνια ιστορική έρευνα σε εφημερίδες της εποχής, ιστορικά ντοκουμέντα στα γενικά αρχεία του κράτους και καταγεγραμμένες πληροφορίες των κατοίκων της Σκοπέλου της ιστορικής εκείνης περιόδου, παρουσιάζει την ιστορική μελέτη της για τους φιλοβασιλικούς εξόριστους στο καταπράσινο νησί της Σκοπέλου. Οι εξόριστοι ήταν γνωστές προσωπικότητες (πρωθυπουργοί και Υπουργοί) της αντιβενιζελικής παράταξης, όπως ο Ι. Ράλλης, η Ζαΐρα Θεοτόκη-Ράλλη, ο Ευγ. Ζαλοκώστας, ο Γ. Μπαλτατζής, ο Κ. Κουμουνδούρος, ο Σπ. Λάμπρος, η Λίνα Λάμπρου-Τσαλδάρη, ο Παν. Τσαλδάρης, ο Νικ. Τριανταφυλλάκος, ο Σπ. Στάης, ο Γ. Α. Βλάχος και ο Ίων Δραγούμης. Αυτά τα "ηχηρά" ονόματα της εποχής εκτοπίστηκαν στη Σκόπελο κατά τη διάρκεια των ταραγμένων χρόνων του Εθνικού Διχασμού.
Ο Γ. Α. Βλάχος έγραφε ότι στην παραλία του νησιού «ένα ολόκληρο Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάτω από έναν πλάτανο». Εκεί άλλωστε ο ίδιος είχε την ιδέα της δημιουργίας της εφημερίδας "Καθημερινή". Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, γίνεται προσπάθεια να φωτιστεί μια πτυχή της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος με στοιχεία που αντλήθηκαν από τον Τύπο της εποχής, τα αρχεία δημοσίων υπηρεσιών, τα ημερολόγια και τα απομνημονεύματα κάποιων από τους εξόριστους, τις γραπτές και προφορικές μαρτυρίες Σκοπελιτών και τα λευκώματα κοριτσιών του νησιού.
Η Ελένη Κ. Σπηλιώτη γεννήθηκε στην Ανδρούσα Μεσσηνίας, ολοκλήρωσε τη Φιλοσοφική Σχολή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και υπηρέτησε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση σε σχολεία της Μεσσηνίας και της Σκοπέλου, όπου διαμένει τα τελευταία 25 χρόνια.