Πέμπτη, 04 Ιουλίου 2024 19:20

Εικαστικό Φεστιβάλ στο Κάστρο των Παραμυθιών

Εικαστικό Φεστιβάλ στο Κάστρο των Παραμυθιών

Εικαστικό φεστιβάλ στο Κάστρο των Παραμυθιών στον Αγρίλη Φιλιατρών θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουλίου από τον οργανισμό “Greece in USA” και το σχήμα “Comotirio Veneri Stergiou”, σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο Φιλιατρών "Ο Πυρσός".

Τη δεκαετία του 1960, ο Χάρρυ ή Μπάμπης Φουρνιέ, κατά κόσμον Χαράλαμπος Φουρναράκης με καταγωγή από τα Φιλιατρά, Ελληνας ιατρός από την Αμερική, επιστρέφει στην γενέτειρά του και οικοδομεί την δική του ιδιότυπη πραγματικότητα, το Κάστρο των Παραμυθιών. Μια καστροπολιτεία, μια χώρα μέσα στην χώρα, μια άλλη Νάρνια, ή “Disneyland” του τόπου.

Οικοδομεί λεπτομερώς την πολιτεία αυτή, μια πόλη εντός της πόλης του, βασιζόμενος στην παιδική μνήμη και την αχρονικότητα της φαντασίας. Για να ξαναζωντανέψει, όπως δηλώνει και στην επιγραφή στον χώρο, τη ρομαντική εποχή στον τόπο τούτο. Και πράγματι, αγνοώντας κάθε “αντικειμενική” κρίση περί ωραίου, ο Φουρνιέ ρομαντικά υπερασπίζεται την αυθορμησία σαν πηγαία δημιουργία, σαν αντιληπτική πρόσληψη, σαν αποκωδικοποίηση του κόσμου. Το Κάστρο των Παραμυθιών σήμερα δεν δέχεται προς το παρόν άλλους επισκέπτες. Θα υποδεχθεί όμως σύγχρονες καλλιτεχνικές συμμετοχές που με ιπποτικά καλπάζουσα φαντασία και σε μια ανοιχτή εξερεύνηση σχέσεων μεταξύ ηπείρων, εθνών, εθνοτήτων και υγρών συνόρων, καλούνται να αναδημιουργήσουν το The Pleasing Effect.

Πρόκειται για τους: Μαριλένα Αλιγιζάκη, Μαρίνα Βελησιώτη, Εριφύλη Βενέρη, Veronique Bourgoin & Juli Susin, The Callas, Λάκης & Άρης Ιωνάς, Marcel, Dzama, Mia Enell, Daniel Firman, Camila Galaz, Jessica Mitrani, Warren, Neidich, Phantom Investigations, Poka-Yio, Sarah Singh, Panorama Editions, Shoplifter, Πάνος Σκλαβενίτης, Ρουμπίνη Σταγκουράκη, Νάιρα Στεργίου Yann, Toma, VASKOS, Ιωάννα Χατζηπανηγύρη.