Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 19:00

Η λογοτεχνία συναντά τον κινηματογράφο την Παρασκευή στην Καλαμάτα

Η λογοτεχνία συναντά τον κινηματογράφο την Παρασκευή στην Καλαμάτα

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Προοδευτικών Πολιτών και τη Λέσχη Ανάγνωσης της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας «Αφύπνιση», διοργανώνει εκδήλωση που συνδυάζει λογοτεχνία και κινηματογράφο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στις 8.30 μ.μ., στο χώρο του Κέντρου (Κουτσομητοπούλου 6, Καλαμάτα) με ώρα προσέλευσης 8 μ.μ. και ελεύθερη είσοδο. Αφορμή της εκδήλωσης αποτελεί το βιβλίο του Ιρλανδού συγγραφέα Κόλουμ ΜακΚάν, «Απειρόγωνο», και είναι αφιερωμένη στην τραγωδία του πολέμου στη Γάζα, όπως παρουσιάζεται μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων που τον βιώνουν.

Για τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους άφησε η ανάγνωση του βιβλίου, θα μιλήσουν η Λίλα Γκλεγκλέ, ιστορικός- συγγραφέας κι ο Γιώργος Μπιτσιβής, μαθηματικός, μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης «Αφύπνιση». Αποσπάσματα, θα διαβάσει η Φένια Εξακουστίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Προοδευτικών Πολιτών. Στη συνέχεια, παρουσία της σκηνοθέτιδος που θα τοποθετηθεί, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ τής Αλεξίας Τσούνη «Shalom – Salaam – Peace». (Σαλόμ – Σαλάμ – Πις είναι το γνωστό σύνθημα που σημαίνει ειρήνη στα Εβραϊκά, Αραβικά και Αγγλικά).

Το βιβλίο «Απειρόγωνο»

Το «Απειρόγωνο» είναι ένα πολυβραβευμένο μυθιστόρημα που καταγράφει με ευαισθησία και ρεαλισμό την τραγωδία του πολέμου στη Γάζα, μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων που τον βιώνουν. Ένα βιβλίο που μιλάει με ειλικρίνεια για τον πόλεμο, την απώλεια και την ελπίδα.

Ο Μπασάμ Αραμίν είναι Παλαιστίνιος. Ο Ράμι Ελχανάν είναι Ισραηλινός. Κατοικούν σε έναν τόπο συγκρούσεων που χρωματίζει κάθε πτυχή της ζωής τους, από τους δρόμους στους οποίους επιτρέπεται να οδηγούν ως τα σημεία ελέγχου, σωματικά και ψυχικά, από τα οποία πρέπει να περνούν καθημερινά. Δυο παρόμοια τραγικά περιστατικά, που σχετίζονται με τις κόρες τους, τους σημαδεύουν για πάντα. Ο Ράμι και ο Μπασάμ είναι έτσι γαλουχημένοι, ώστε να μισούν ο ένας τον άλλον. Ωστόσο, η απώλεια των παιδιών τους είναι ένα βίωμα κοινό, που θα τους ενώσει σε έναν υψηλό σκοπό. Μαζί αποφασίζουν να επιστρατεύσουν το βαρύ προσωπικό τους πένθος σαν όπλο για την ειρήνη, αφηγούμενοι ξανά και ξανά μπροστά σε κοινό τις ιστορίες τους, με την πεποίθηση ότι, εφόσον κατάφεραν οι ίδιοι να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στους άλλους. Στο Απειρόγωνο, έχοντας ως κεντρικό άξονα την αληθινή και απρόβλεπτη φιλία δύο πατεράδων, διασχίζοντας αιώνες και ηπείρους, αντλώντας στοιχεία από τη φύση, την τέχνη, την ιστορία και την πολιτική, ο Κόλουμ ΜακΚαν συνθέτει ένα πολυδιάστατο, σπαραχτικό και ελπιδοφόρο μυθιστόρημα.

Το ντοκιμαντέρ «Shalom – Salaam – Peace»

Μετά την 7η Οκτωβρίου 2023 όλο και περισσότεροι/ες Ισραηλινοί/ες αγωνίζονται ακόμα πιο σκληρά για να κρατήσουν την ανθρωπιά όλων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Είναι η διπλή τους αφοσίωση μια απειλή ή η μεγαλύτερη ελπίδα για αυτόν τον τόπο;

Το ντοκιμαντέρ καλύπτει την περίοδο από τις 7 Οκτωβρίου 2023 (επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς) έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024 (φυλάκιση των 18χρονων Ταλ Μίτνικ και Σοφία Όρρ, των πρώτων Ισραηλινών αντιρρησιών συνείδησης του τρέχοντος πολέμου, και την απόφαση στην υπόθεση Νότια Αφρική εναντίον Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο), παρουσιάζοντας τα γεγονότα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη (τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη), καθώς και το κίνημα και την καταπίεση των αντι-σιωνιστών Ισραηλινών κατά της κατοχής, με την παράλληλη αφήγηση της Σαχάρ Βαρντί, μιας Ισραηλινής αντιρρησία συνείδησης και ακτιβίστριας κατά της κατοχής στην Ιερουσαλήμ.
Σκηνοθεσία: Αλεξία Τσούνη. Σενάριο: Σαχάρ Βαρντί. Διεύθυνση Φωτογραφίας & Μοντάζ: Αλεξία Τσούνη. Σχεδιασμός Ήχου & Χρωματική Διόρθωση: Ευάγγελος Βλαχάκης. Παραγωγή: FemArtAct Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Ισραήλ, Παλαιστίνη και Ολλανδία, 2024. Διάρκεια: 40 λεπτά. Υπότιτλοι: Ελληνικά.