Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2024 08:16

Πρεμιέρα της νέας παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕΚ: «Εκείνος κι Εκείνος» σήμερα στο Μέγαρο Χορού (βίντεο)

Πρεμιέρα της νέας παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕΚ: «Εκείνος κι Εκείνος» σήμερα στο Μέγαρο Χορού (βίντεο)

 

 

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας ανοίγει την καλοκαιρινή του παραγωγή με το κλασικό έργο του Κώστα Μουρσελά «Εκείνος κι Εκείνος», που θα παρουσιαστεί από σήμερα Δευτέρα έως και την Κυριακή 11 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Η παράσταση, σκηνοθετημένη από τον Γιάννη Μαργαρίτη, θα πραγματοποιήσει στη συνέχεια περιοδεία στην Πελοπόννησο, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Μαργαρίτης, ο οποίος ολοκληρώνει και τη θητεία του ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας με αυτή την παραγωγή, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους συνεργάτες του και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Καλαμάτας, κ. Βασιλόπουλο, για την αμέριστη στήριξή του, καθώς και τους προεδρεύοντες με τους οποίους συνεργάστηκε. Ειδικότερα, αναγνώρισε τη συμβολή της κυρίας Μπελογιάννη, του κ. Δούζη, του κ. Δρούγα και του νυν προέδρου της Κ.Ε. Φάρις, κ. Κριτσωτάκη. «Η συνεργασία μας υπήρξε άριστη και καθοριστική για τη διατήρηση της λειτουργίας του θεάτρου, παρά τις οικονομικές δυσκολίες», δήλωσε ο Γιάννης Μαργαρίτης στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2/8 στο Μέγαρο Χορού.

Η επιλογή του έργου «Εκείνος κι Εκείνος», ανέφερε, έχει προσωπική σημασία για εκείνον, καθώς περιλαμβάνει θέματα ελευθερίας και κριτικής απέναντι στη λογοκρισία, που είναι διαχρονικά επίκαιρα και ευχαρίστησε τους ηθοποιούς και τους συντελεστές για την αφοσίωση και τη συνεργασία τους

Η παράσταση, όπως είπε, αντλεί έμπνευση από το τσίρκο, το παράλογο θέατρο και τον βωβό κινηματογράφο. «Οι ήρωες του Μουρσελά εκφράζουν την ανάγκη για συνύπαρξη και ελευθερία μέσα σε μια κοινωνία που τους περιορίζει», εξήγησε. Η σκηνοθεσία αξιοποιεί τους κώδικες του βωβού κινηματογράφου και του τσίρκου, δίνοντας στην παράσταση έναν μοναδικό χαρακτήρα.

Ο ηθοποιός Δημήτρης Φραγκιόγλου, τόνισε τη μακρά συνεργασία του με το ΔΗΠΕΘΕΚ από το 1989. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που οδήγησαν σε συρρίκνωση της δραστηριότητας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., υπογράμμισε ότι η ποιότητα των παραστάσεων και η αποδοχή από το κοινό παραμένουν υψηλές.

Αναφερόμενος στο έργο, τόνισε τη σημασία του στο νεοελληνικό θέατρο, αναγνωρίζοντας τη θεατρική εκδοχή ως πιο ουσιαστική από την τηλεοπτική. Εκανε ιδιαίτερη μνεία στους μεγάλους ηθοποιούς που πρώτοι το έπαιξαν και εξέφρασε τη χαρά του που του δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχει. Ο ίδιος υποδύεται τον Λουκά, έναν ρόλο που είχε αρχικά ερμηνεύσει ο Βασίλης Διαμαντόπουλος. Περιέγραψε τη σύμπτωση να παίζει ρόλους συνδεδεμένους με τον Διαμαντόπουλο, αναφερόμενος και σε προηγούμενη εμπειρία του με το μονόπρακτο του Καμπανέλλη, "Η Μυστική Ζωή του Βάλτερ Μίττι". Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να καταφέρει να φτάσει έστω και στο ελάχιστο το επίπεδο προσφοράς του Διαμαντόπουλου στο ελληνικό θέατρο.

Η ηθοποιός Ελενα Αρβανίτη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Γιάννη Μαργαρίτη για την πρόσκληση να συμμετάσχει σε αυτό το έργο, καθώς και για την ευκαιρία να συνεργαστεί με τόσο αξιόλογους συναδέλφους. «Πραγματικά είναι απόλαυση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, δήλωσε πόσο χαρούμενη είναι που βρίσκεται στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, μια πόλη που θεωρεί δεύτερη πατρίδα της, δεδομένου ότι οι γονείς της κατάγονται από την κοντινή Κορώνη. «Επομένως, έχουν μεγαλώσει και στην Καλαμάτα και πάντοτε ήθελα να βρεθεί μια ευκαιρία να τη γνωρίσω λίγο καλύτερα. Και ήρθε με αυτή την καλλιτεχνική αφορμή», πρόσθεσε, επισημαίνοντας την εντυπωσιακή προσπάθεια του Δήμου να προσφέρει πολιτισμό με ποιοτικό υπόβαθρο στην πόλη.

Αναφερόμενη στο έργο, εξέφρασε την αγάπη της προς αυτό, καθώς της θυμίζει την πολύ νεαρή παιδική της ηλικία, όταν παρακολουθούσε αυτά τα μονόπρακτα στην τηλεόραση. Τόνισε τη χαρά της που, μέσα από τους ρόλους της, έχει την ευκαιρία να εκπροσωπήσει το παράλογο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που παρουσιάζεται στο έργο του Μουρσελά. «Μου αρέσει, λοιπόν, που οι ρόλοι μου εκπροσωπούν αυτό το κομμάτι με μια δόση υπερβολής, που θα κάνει το θεατή να απολαύσει καλύτερα την απόσταση των αθώων μας ηρώων από την ελληνική πραγματικότητα ή την κοινωνία γενικότερα», κατέληξε.

Ο ηθοποιός Αρης Τσαμπαλίκας, που ενσαρκώνει τον Σόλων, σημείωσε την προσωπική του προσέγγιση στην ερμηνεία του ρόλου, ο οποίος είχε πρώτα ερμηνευτεί από τον μεγάλο Γιώργο Μιχαλακόπουλο. «Η υποκριτική είναι μια διαδικασία προσωπικής έκφρασης και αυτογνωσίας», δήλωσε. Αναφερόμενος στην επιρροή του Μίλαν Κούντερα, χρησιμοποίησε μια σκέψη του συγγραφέα για τους σκύλους ως μεταφορά για την προσωπική ελευθερία και ευθύνη που συνδέονται με τους ρόλους τους. «Οι δύο ήρωες του έργου πορεύονται μαζί στην περιπέτεια της ζωής, προσπαθώντας να επιτύχουν την ελευθερία τους μέσα από το χιούμορ», είπε ο κ. Τσαμπαλίκας.

Τέλος, ο Σωτήρης Κριτσωτάκης, πρόεδρος της Κ.Ε. Φάρις,  εξέφρασε την πεποίθηση ότι η παράσταση θα απολαύσει θερμής υποδοχής από το κοινό, τόσο από τους Καλαματιανούς όσο και από τους επισκέπτες. Ανέφερε ότι θα παρουσιαστεί και σε άλλες πόλεις μετά την Καλαμάτα, προσθέτοντας ότι εξετάζεται η δυνατότητα επίσκεψης σε κοινότητες ώστε να φέρουν το θέατρο πιο κοντά στους ανθρώπους. Ο κύριος Κριτσωτάκης ευχαρίστησε επίσης τον Γιάννη Μαργαρίτη για την εξαιρετική συνεργασία και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλες τις επερχόμενες δραστηριότητες του θεάτρου. Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες του Δήμου Καλαμάτας για τη στήριξη του θεάτρου και ανακοίνωσε τη σχεδόν ολοκλήρωση του Ανοιχτού Θεάτρου, το οποίο θα προσφέρει νέο χώρο για παραστάσεις και εκδηλώσεις.

Έγινε αναφορά στις μειωμένες τιμές για παιδιά και στην ελεύθερη είσοδο για τα παιδιά από πολύτεκνες οικογένειες, κάνοντας την παράσταση πιο προσιτή για όλες τις οικογένειες.

 

 

ΤΟ ΕΡΓΟ

Εκείνος κι Εκείνος ή ο Σόλων και ο Λουκάς, δύο αιώνιοι κοινωνικά απροσάρμοστοι ή τοποθετημένοι στο περιθώριο της κοινωνίας που τα κουρέλια τους εκφράζουν την ηθική ένδεια του πολιτισμού μας. Παραμένουν μονίμως εκτός των τειχών, εκτός των αγαθών που προσφέρει η καταναλωτική κοινωνία σαν τους κλοσάρ που συναντάμε ακόμα σε σταθμούς του Παρισινού Μετρό. Διατηρούν με αυτό το τρόπο την προσωπική τους ελευθερία δηλώνοντας συνέχεια την καταγωγή τους από το τσίρκο, τους κλόουν, τους μεγάλους κωμικούς του βωβού ή των αρχών του ομιλούντος κινηματογράφου. Παραμένουν όμως πάντα κοντά στα ελληνικά δεδομένα. Δύο γνήσιοι Ρωμιοί  με καθαρές αναφορές σε οικεία δεδομένα.

Αποτυχημένοι της ζωής; Φιλόσοφοι; Πολίτες μόνο; Το βέβαιο είναι ότι οι συμπαθέστατοι ήρωες του Μουρσελά εκφράζουν μέσα από την αφέλεια τους και μέσα από τις κωμικές καταστάσεις στις οποίες μπλέκουν, βαθύτερες σκέψεις μας, προσδοκίες και όνειρα. Το Εκείνος κι Εκείνος σε μία λίγο διαφορετική μορφή υπήρξε το πρώτο καλτ δείγμα τηλεοπτικής αντίστασης στη δικτατορία. Με κείμενα που υπαινίσσονταν και ποτέ δεν πολιτικολογούσαν ευθέως κατόρθωναν και πέρναγαν κάτω από την μύτη της λογοκρισίας

Το Εκείνος κι Εκείνος άρχισε να παρουσιάζεται με την μορφή αυτοτελών επεισοδίων στην τηλεόραση, το 1972. Έγινε μεγάλη επιτυχία με τον Λουκά και τον Σόλωνα να αποκτούν εμβληματική θέση και να συμβολίζουν με τον δικό τους τρόπο τον πόθο για δημοκρατία και ελευθερία. Ο Σόλων και ο Λουκάς διασχίζουν τις παρυφές της πόλης, σατιρίζουν, ψυχογραφούν, σαρκάζουν και αυτοσαρκάζονται. Με φιλοσοφικές συζητήσεις που τις διαπερνά ένα καυστικό χιούμορ, προσπαθούν να κατανοήσουν την ίδια την κοινωνία και τους τρόπους της.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο σκηνικός χώρος και τα κοστούμια είναι του Δημήτρη Κακριδά και βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Ντίνος Ψυχογιός. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ελενα Αρβανίτη, Αρης Τσαμπαλίκας και Δημήτρης Φραγκιόγλου.

Η γενική είσοδος κοστίζει 12 ευρώ, ενώ το μειωμένο εισιτήριο είναι 8 ευρώ. Η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 27210 82616.

 

Κ.Δρ.