Κυριακή, 11 Αυγούστου 2024 09:50

H Ευαγγελία Μηλίτση για την ανασκαφή στην Υπαπαντή: Ανάδειξη των αρχαίων μέχρι και τον Μάρτιο

H Ευαγγελία Μηλίτση για την ανασκαφή στην Υπαπαντή: Ανάδειξη των αρχαίων μέχρι και τον Μάρτιο

 

Τα αρχαία στη ΝΑ γωνία της πλατείας Υπαπαντής θα μείνουν ορατά και θα αναδειχθούν, με στόχο αυτό να έχει γίνει μέχρι και τον Μάρτιο του 2025.

Στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη που η ανασκαφή ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, εμφανίστηκαν ήδη τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που είχαν βρεθεί τη δεκαετία του 1960. Αυτά θα καταχωθούν ξανά, όμως, θα γίνει πιο σωστή επιστημονική τεκμηρίωσή τους, με σύγχρονες μεθόδους.

Αυτά τόνισε στην “Ε” η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση. Επεσήμανε ότι οι ανακοινώσεις και η παρουσίαση για τα ευρήματα θα γίνουν με την ολοκλήρωση της αρχαιολογικής έρευνας και σημείωσε πως πρόκειται για δημόσιο τεχνικό έργο μνημειακό που σχετίζεται με τη λειτουργία της αρχαίας πόλης.

Αρχικά, η κ. Μηλίτση ανέφερε ότι “ξεκινήσαμε την Τετάρτη, έπρεπε να γίνουν πρώτα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις” και μας ενημέρωσε πως “σκάβουμε στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη, στα κομμάτια εκείνα που έχουμε εντοπίσει ότι ήταν τα κατάλοιπα που σκάφτηκαν τη δεκαετία του 1960”.

Για τον χρόνο που θα διαρκέσει η ανασκαφή και για την έρευνα που θα γίνει με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, παρατήρησε: “Εχουμε 3 μήνες χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα και με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θεωρούμε ότι μας αρκεί και ίσως να τελειώσουμε και νωρίτερα. Γιατί ξέρουμε πού ακριβώς θα κάνουμε έρευνα και τι θα βρούμε. Ωστόσο, θα γίνει έρευνα με νέο τρόπο, με σύγχρονες μεθόδους, με σύγχρονη επιστημονική αντίληψη, με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, προκειμένου τα ευρήματα να χρονολογηθούν, να τεκμηριωθούν και να ερμηνευθούν σωστά. Πράγμα που δεν ήταν δυνατό να γίνει ολοκληρωμένα εκείνη την εποχή, με τα μέσα που διέθετε η εποχή. Αυτό είναι το ένα τμήμα”.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας διευκρίνισε ότι “η επέμβαση γίνεται μέσα στον Αύγουστο, γιατί δεν είχαμε δυνατότητα τον χειμώνα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, των δεσμεύσεων για τη γιορτή της Υπαπαντής και η διοικητική διαδικασία για την προγραμματική σύμβαση μας έφερε εδώ που μας έφερε”.

Επεσήμανε πως “έχουμε, δηλαδή, ένα πολύ μικρό χρονικό περιθώριο να τελειώσουμε την έρευνα και την ανάδειξη της ΝΑ γωνίας, γιατί η προγραμματική λήγει τον Μάρτιο του 2025”.

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑ ΓΩΝΙΑ

Για τη ΝΑ γωνία που είναι το άλλο τμήμα, ενημέρωσε ότι “έχουμε ήδη αναθέσει τις μελέτες, την αρχιτεκτονική, τη στατική και την ηλεκτρομηχανολογική σε ειδικούς επιστήμονες, προκειμένου να τις προχωρήσουμε για έγκριση και να προλάβουμε να τις υλοποιήσουμε μέχρι τον Μάρτιο του 2025” και σημείωσε: “Εκεί, δηλαδή, τα κατάλοιπα θα μείνουν ορατά. Ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός και συζήτηση είναι να γίνει ένα κιγκλίδωμα, που θα επιτρέπει στον περαστικό να δει και τα αρχαία από πάνω, από την οδό Χρυσοστόμου Θέμελη. Αλλά θα υπάρχει και πρόσβαση από τη βόρεια πλευρά και διαμόρφωση τέτοια, ώστε κατεβαίνοντας πολύ κοντά στο μνημείο, να μπορεί κάποιος και να σταθεί και να δει, αλλά και να ενημερωθεί, να πάρει την αρχαιολογική πληροφορία, για το τι έχει βρεθεί σε εκείνο το σημείο. Θα είναι μια στάση θέασης κι ενημέρωσης δίπλα στο μνημείο και διαμόρφωσης γύρω από το μνημείο”.

Η κ. Μηλίτση υπογράμμισε ότι “αυτό που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, είναι να αντέξει το μνημείο στις καιρικές συνθήκες” κι εξήγησε: “Γιατί τώρα ότι ήταν προστατευμένο μέσα στο έδαφος, εμείς το αποκαλύψαμε. Και βγάζοντάς το στο φως γίνεται πιο ευαίσθητο. Οπότε θα ληφθούν μέτρα για τη συντήρηση του ίδιου του μνημείου και για την προστασία του, καθώς και του χώρου από τη συσσώρευση των ομβρίων υδάτων. Εκεί καταλήγουν τα νερά της γύρω περιοχής, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με την απορροή. Ολα αυτά τα ζητήματα τα δουλεύουμε τώρα, έχουμε ήδη κάνει τις αναθέσεις και οι μελέτες παραδίδονται το επόμενο διάστημα. Επομένως με πάρα πάρα πολύ πίεση και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα προσπαθούμε να τελειώσουμε και την ανασκαφή και την ανάδειξη εντός των πλαισίων των χρονικών ορίων της προγραμματικής σύμβασης που είναι σε εξέλιξη”.

Συνεχίζοντας, για την ανασκαφή στην Χρ. Θέμελη υπενθύμισε πως “αυτά εδώ εκτός απροόπτου θα ξανακαταχωθούν” και διευκρίνισε: “Ουσιαστικά θέλουμε να κάνουμε την πιο σωστή επιστημονική τεκμηρίωση των ευρημάτων και την πιθανή λήψη στοιχείων που είχαν διαφύγει της προσοχής των ανασκαφέων εκείνης της εποχής και στη συνέχεια, εάν δεν συμβεί κάτι που να μας αλλάξει τελείως τα δεδομένα - πράγμα που το θεωρούμε απίθανο -, θα καταχωθεί εκ νέου ο δρόμος και θα δοθεί στην κυκλοφορία. Ηδη βρήκαμε ένα κομμάτι των καταλοίπων που είχε εντοπιστεί στην πρώτη ανασκαφή. Ξέρουμε, πάμε στοχευμένα, είναι η ανασκαφή που ξέρουμε τι θα βρούμε. Είναι από τις λίγες ανασκαφές που ξέρουμε τι θα μας αποκαλύψει το έδαφος”.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Για την ανακοίνωση και την παρουσίαση της ταυτότητας και της σημασίας των αρχαιολογικών ευρημάτων στην πλατεία Υπαπαντής, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων σημείωσε: “Η εκτίμηση θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του συνόλου της έρευνας και τότε θα γίνει και η επίσημη ανακοίνωση. Εχει συζητηθεί αυτό και αναρωτιούνται, γιατί δεν βγαίνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία να παρουσιάσει τι βρήκε. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη μέση της έρευνας, δεν έχει ολοκληρωθεί. Θέλουμε να συνδυάσουμε τα δεδομένα, ώστε να κάνουμε μια τεκμηριωμένη επιστημονικά ερμηνεία και παρουσίαση των δεδομένων και των συμπερασμάτων της έρευνας”.

Στην επιμονή μας απάντησε ότι “μέχρι στιγμής αυτό που έχουμε ως στοιχείο, είναι ότι έχουμε ένα τεχνικό έργο μνημειακής φύσεως. Δεν είναι ένα απλό τεχνικό έργο της αρχαιότητας, που σχετίζεται με μία δημόσια κατασκευή της πόλης είτε αυτή αφορά διαμόρφωση πρανών είτε διαμόρφωση ανδήρων και κατασκευή άλλων κτηριακών είτε παροχέτευση ομβρίων. Είναι τεχνικό έργο που σχετίζεται με τη λειτουργία της αρχαίας πόλης. Δημόσιο τεχνικό έργο μνημειακό και αυτό είναι το σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε. Δεν έχουμε εδώ ένα ιδιωτικό έργο της αρχαιότητας, έχουμε ένα δημόσιο έργο”.

Τέλος, η κ. Μηλίτση παρατήρησε πως η παρουσίαση θα γίνει από την τοπική Εφορεία: “Οταν τελειώσουμε όλη την ανασκαφή, θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένα. Γιατί  εμείς θα παρουσιάσουμε, δεν χρειαζόμαστε καμία επιτροπή ειδικών επιστημόνων από κάπου αλλού, γιατί εμείς είμαστε ειδικοί επιστήμονες. Η Εφορεία είναι εξαιρετικά στελεχωμένη, για να παρουσιάσουμε τα συμπεράσματα της έρευνας”.