Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2024 18:00

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες από σήμερα σε Καλαμάτα και Αρχαία Μεσσήνη

Διεθνείς Μουσικές Ημέρες από σήμερα  σε Καλαμάτα και Αρχαία Μεσσήνη

Ξεκινούν σήμερα οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας για 8η συνεχόμενη χρονιά, με κορυφαίους μουσικούς από όλον τον κόσμο.

Η εναρκτήρια συναυλία πραγματοποιείται με την Αλεξία Μουζά στο πιάνο και τον Felix Froschhammer στο βιολί, στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Ακολουθεί η θεατρική παράσταση “Χιονάτες” αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή στις 9 μ.μ. στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στο πλαίσιο του προγράμματος του ΥΠ.ΠΟ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024», που φέτος εστιάζει στην έννοια της Σύγκρουσης. Οι "Χιονάτες" είναι ένα έργο για δύο αφηγητές και ένα τετραμελές σύνολο με πρωτότυπη μουσική του Στάθη Γυφτάκη.

Πρόκειται για μία παραγωγή της Mission Art AMKE.  Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, στις 8 μ.μ., ο διεθνούς φήμης τσελίστας Jean-Guihen Queyras παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ σόλο βιολοντσέλου στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, ολοκληρώνοντας την πρώτη εβδομάδα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν.

Queyras SOLO

Έργα για τσέλο των Bach, Saygun, Barriere και Kodály

Περιέργεια, ποικιλομορφία και σταθερή αφοσίωση στην ίδια τη μουσική χαρακτηρίζουν το καλλιτεχνικό έργο του Jean-Guihen Queyras. Είτε επί σκηνής, είτε δισκογραφικά, βιώνει κανείς έναν καλλιτέχνη αφοσιωμένο πλήρως και με πάθος στη μουσική. Οι ερμηνευτικές προσεγγίσεις του στην παλαιά, αλλά και στη σύγχρονη μουσική είναι εξίσου διεξοδικές. Ο Jean-Guihen Queyras υπήρξε ιδρυτικό μέλος του κουαρτέτου Arcanto και είναι μέλος ενός περίφημου τρίο με την Isabelle Faust και τον Alexander Melnikov· ο τελευταίος είναι, μαζί με τον Alexandre Tharaud, τακτικός συνοδός του. Η ευελιξία της μουσικής του δημιουργίας έχει οδηγήσει πολλές αίθουσες συναυλιών, φεστιβάλ και ορχήστρες να τον προσκαλέσουν ως Artist in Residence. Ο Jean-Guihen Queyras εμφανίζεται συχνά με διάσημες ορχήστρες και μαέστρους και η δισκογραφία του είναι εντυπωσιακή. Είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Φράιμπουργκ και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ Rencontres Musicales de Haute-Provence στο Forcalquier της Γαλλίας.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, συμμετέχει στη σονάτα για δύο βιολοντσέλα του Jean-Baptiste Barrière η Indira Rahmatulla. Η Indira γεννήθηκε στο Ουζμπεκιστάν σε μια οικογένεια μουσικών. Οι κύριοι δάσκαλοι της στο τσέλο περιλαμβάνουν: τους γονείς της, τον Vagram Saradjian, τον Ronald Leonard, τον Jean-Guihen Queyras και τον Christophe Coin. Ανάμεσα στους μέντορές της στη μουσική δωματίου είναι εξέχοντες μουσικοί, όπως: οι Arnold Steinhardt, Ralf Gothoni, Eldar Nebolsin, Tabea Zimmerman και Ferenc Rados. Ως σολίστ, η Indira έχει εμφανιστεί σε διάφορες χώρες, όπως η Αρμενία, η Χιλή, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Ελβετία. Αυτήν τη στιγμή περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της στη Λωζάνη, παίζοντας στην Ορχήστρα Δωματίου της Λωζάνης, της οποίας αποτελεί μέλος από το 2015. Επιπλέον, συχνά παίζει ως σολίστ στην Kammerorchester Basel, στο Balthasar-Neumann Ensemble και εμφανίζεται τακτικά με την Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. Η Indira είναι ιδρυτικό μέλος και Καλλιτεχνική Διευθύντρια των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας. Επιπλέον, είναι καθηγήτρια στο ετήσιο masterclass βιολοντσέλου του φεστιβάλ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Johann Sebastian Bach (1685–1750): Σουίτα για βιολοντσέλο No.1 σε Σολ μείζονα, BWV 1007 (1717–23) – Prélude, Allemande, Courante, Sarabande, Menuett I & II, Gigue.

Ahmed Adnan Saygun (1907–1991): Παρτίτα για βιολοντσέλο σόλο, Op.31 (1955) – Lento, Vivo, Adagio, Allegretto, Allegro moderato.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Jean-Baptiste Barrière (1707–1747): Σονάτα για δύο βιολοντσέλα σε Σολ μείζονα (ca. 1737–40) – Andante, Adagio, Allegro prestissimo με την Indira Rahmatulla – βιολοντσέλο.

Zoltán Kodály (1882–1967): Σονάτα για βιολοντσέλο σόλο, Op.8 (1915) – Allegro maestoso ma appassionato, Adagio (con grand' espressione), Allegro molto vivace.

Η συναυλία συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Καλαμάτας, την Κοινωφελή Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας, το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών και Φίλων των Δημοτικών Καλλιτεχνικών Σχολών Καλαμάτας «ΤΕΡΨΙΣ» και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το kalamatamusicdays.com.