Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2024 14:01

Αφιέρωμα στον Πέτρο Θέμελη στην Κυπαρισσία

Αφιέρωμα στον Πέτρο Θέμελη στην Κυπαρισσία

Στον αείμνηστο Πέτρο Θέμελη θα είναι αφιερωμένη μία από τις συνεδρίες του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στην Κυπαρισσία από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με τον Δήμο Τριφυλίας και τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ). Στο συνέδριο με αντικείμενο «Γλώσσα και ελευθερία» συμμετέχουν καθηγητές από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, το Ισραήλ, τη Σλοβακία, τη Λετονία και την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Dr. Gasan Gusejnov συνιδρυτής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου: «Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο πραγματοποίησε το πρώτο συνέδριο "Γλώσσα και ελευθερία" στην Ελλάδα το 2023. Μας στήριξαν το Δημαρχείο Τριφυλίας, ο οργανισμός ΜΕΣΚ στην Κυπαρισσία, καθώς και το ScienceatRisk. Στο πρώτο συνέδριο "Γλώσσα και ελευθερία" συμμετείχαν 35 επιστήμονες από 16 χώρες. Εκθέσεις και συζητήσεις του συνεδρίου δημοσιεύθηκαν από το περιοδικό "Παλλάδιον". Το 2023 δουλέψαμε στην Κυπαρισσία για μια εβδομάδα. Τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2024 έχουμε ήδη διπλάσιο αριθμό συμμετεχόντων. Δημαρχείο και ΜΕΣΚ παρείχε χώρους για ένα Θερινό Σχολείο δύο εβδομάδων, στο οποίο συμμετέχουν μαθητές από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Στο συνέδριο "Γλώσσα και ελευθερία" συμμετέχουν καθηγητές από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, το Ισραήλ, τη Σλοβακία, τη Λετονία και την Ελλάδα.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα του συνεδρίου είναι ανοιχτό για κατοίκους της Τριφυλίας. Προβάλλουμε ταινίες του διάσημου Βρετανού σκηνοθέτη KenMcMullen, ο οποίος επίσης ήρθε στην Κυπαρισσία και θα πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις με συμμετέχοντες στο συνέδριο και κατοίκους της πόλης που θα έρθουν στο φεστιβάλ (αίθουσα "Αλέκος Παπαδόπουλος") στην Κυπαρισσία.

Ένα από τα θέματα του συνεδρίου είναι η ελευθερία της γλώσσας, το δικαίωμα των ανθρώπων να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα. Αυτό το δικαίωμα έχει πολλές διαστάσεις. Όχι μόνο πολιτικό, αλλά και ανθρωπολογικό και φιλοσοφικό. Οι άνθρωποι συχνά δεν καταλαβαίνουν καλά ο ένας τον άλλον όταν μιλούν την ίδια γλώσσα. Ίσως είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον ότι μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Μετά από όλα, μόνο τότε γίνεται σαφές ότι είναι αδύνατο να γίνει χωρίς μεταφραστές. Ο αμοιβαίος σεβασμός σημαίνει επίσης σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που εκτιμά τη μητρική της γλώσσα και υποδέχεται φιλόξενα ανθρώπους που μιλούν άλλες γλώσσες και εκτιμά την εκπαίδευση. Κάποιοι από εμάς στο συνέδριο μελετήσαμε αρχαία ελληνικά στα νιάτα μας. Γνωρίζουμε την ιστορία της Ελλάδας ως ιστορία αγώνα και για την ελευθερία της γλώσσας. Για εμάς, τόσο το συνέδριό μας όσο και το πρώτο Θερινό Σχολείο είναι η πρακτική της ελευθερίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Αρχαία Μεσσηνία, που διοργανώθηκε από το Δημαρχείο Τριφυλίας, συναντήσαμε τον μεγάλο Έλληνα αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη. Συμφωνήσαμε μαζί του ότι σίγουρα θα τον προσκαλούσαμε να μιλήσει στους συμμετέχοντες του συνεδρίου φέτος. Όμως, δυστυχώς, ήδη τον Οκτώβριο του 2023 πέθανε ο Πέτρος Θέμελης. Μια από τις συνεδρίες του συνεδρίου μας την αφιερώνουμε στη μνήμη του αρχαιολόγου».

Κ.Μπ.