Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024 19:55

Ευρωπαϊκοί χοροί στο Φεστιβάλ Κορώνης

Ευρωπαϊκοί χοροί στο Φεστιβάλ Κορώνης

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Κορώνης απόψε στις 8 μ.μ. στην Ελεήστρια με χορούς από την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα, με τη δεκαμελή ορχήστρα Cappella Atenea, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Λεόντιου-Νικόλαου Τσόκα.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ σε περίπτωση κακοκαιρίας θα μεταφερθεί στην αίθουσα Μπόγρη 1 στην Κορώνη.
Η είσοδος κοστίζει 12, 10 και 8 ευρώ, ενώ για άτομα κάτω των 18 ετών είναι ελεύθερη. Τα προπληρωμένα εισιτήρια θα έχουν έκπτωση. Εισιτήρια προπωλούνται στο ticketservices.gr και στο κατάστημα “Αλντεμπαράν” στην Κορώνη.
Το μουσικό σύνολο Cappella Atenea δημιουργήθηκε το 2023, με βασικό πυρήνα φοιτητές και αποφοίτους του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με στόχο την παρουσίαση και ερμηνεία μουσικών έργων υπό το πρίσμα μιας ιστορικά ενημερωμένης προσέγγισης. Το σύνολο έχει εμφανιστεί σε συναυλιακούς χώρους της Αθήνας, όπως το Μουσείο Γουλανδρή, η Α΄ Ευαγγελική Εκκλησία Πειραιά, καθώς και σε χώρους του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζοντας έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Παράλληλα, το σύνολο Cappella Atenea έχει παρουσιάσει και ηχογραφήσει πρώτες εκτελέσεις έργων νέων Ελλήνων και ξένων συνθετών, στηρίζοντας έτσι τη νέα δημιουργία και μουσική.
Μουσική και κίνηση, κίνηση και μουσική. Δύο βασικά στοιχεία που από τις απαρχές της ανθρώπινης φύσης χρησιμοποιήθηκαν για να έρθει ο άνθρωπος πιο κοντά σε αυτό που δεν μπορούσε να κατανοήσει: το Θείο. Η ένωση αυτών των δύο στοιχείων επιτυγχάνεται μόνο μέσω του ρυθμού, ο οποίος ενυπάρχει τόσο στην ανθρώπινη κίνηση όσο και στη μουσική, εξ ορισμού. Αποτέλεσμα αυτής της ένωσης είναι ο χορός. Αυτή η τέχνη καθόρισε και διαφοροποίησε τους λαούς του κόσμου, δημιουργώντας ξεχωριστά πολιτισμικά στοιχεία που φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Αυτή η ιδιαίτερη και πολυεπίπεδη φυσιογνωμία του χορού αποτέλεσε για εμάς το εφαλτήριο για μια περαιτέρω αναζήτηση, με απώτερο στόχο την εξέταση των ευρωπαϊκών χορών διαφόρων περιοχών, όπως της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας.
Συμμετέχουν: Νεκτάριος Λανάρας (βιολί), Φανή Κάρη (βιολί), Λήδα Οικονομόπουλου (βιολί Α), Ελένιος Ισηδώρου (βιολί Β), Στέλλα-Σοφία Χοϊδά (βιολί Β), Βασίλης Παπαπαναγιώτου και Ελένη Φουρλάνου (βιόλα), Ορφέας Κωνσταντόπουλος (κοντραμπάσο), Λεόντιος-Νικόλαος Τσόκας (μαέστρος).
«Για αυτούς τους λόγους αντιμετωπίζουμε τη συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ Κορώνης ως ένα εγχείρημα (project) με αφετηρία την αναζήτηση, την κατανόηση και, τελικά, την αποτύπωση της διαχρονικής εξελικτικής πορείας του είδους του χορού. Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε στο κοινό μια ιστορικά ενημερωμένη, αλλά και τεκμηριωμένη ερμηνεία των μουσικών έργων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που σας προτείνουμε», αναφέρεται.