Σάββατο, 07 Μαρτίου 2015 09:34

"Κάρμεν" από την Λυρική και την "Οπερα της βαλίτσας"

Στην Καλαμάτα και τη Σπάρτη φτάνει αυτές τις μέρες το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού - Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με την «Κάρμεν» του Μπιζέ από την «Οπερα της βαλίτσας» και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Το πρόγραμμα ανά πόλη έχει ως εξής: Καλαμάτα: "Οπερα της βαλίτσας" – «Κάρμεν»: σήμερα Σάββατο 7 Μαρτίου 8 μ.μ. στο Μέγαρο Χορού (οδός Αρτέμιδος, Καλαμάτα). Σεμινάριο λυρικής τέχνης: μέχρι και σήμερα Σάββατο 7 Μαρτίου 10 π.μ. – 2 μ.μ. στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας (Αριστομένους 33). Παράλληλα υλοποιείται και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συλλέγω εμπειρίες» στο Γραφείο Υποψηφιότητας "KALAMATA:21", Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, υποψήφια πόλη, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (Αριστομένους 33, 27211 81034).

Στη Σπάρτη: "Οπερα της βαλίτσας" – «Κάρμεν»: την Τρίτη 10 Μαρτίου 8 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο «Ευάγγελος Φιλιππόπουλος» (Λυκούργου 135, Σπάρτη). Σεμινάριο λυρικής τέχνης: Δευτέρα και Τρίτη 9 και 10 Μαρτίου 10 - 2 μ.μ. στην Πνευματική Εστία Σπάρτης (Λυκούργου 82). Τις μέρες αυτές θα γίνεται και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συλλέγω εμπειρίες» στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης (Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης) (Κων/νου Παλαιολόγου 123 και Θερμοπυλών, 27310 81822, 27310 81557).

- Η ώρα έναρξης των παραστάσεων της ΕΛΣ είναι στις 8 μ.μ. ενώ για τη διευκόλυνση του κοινού, δύο ώρες πριν την έναρξη της παράστασης θα δίνονται δελτία προτεραιότητας. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Προγράμματος είναι ελεύθερη.

Οσον αφορά τις παραστάσεις της «Οπερας της Βαλίτσας» από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) με το έργο «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ, αυτή είναι μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως. Παρουσιάζεται με τους εξαιρετικούς μονωδούς της ΕΛΣ, σε συντετμημένη μορφή με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά … μέσα σε μια βαλίτσα. Η σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης είναι της σκηνοθέτριας της όπερας Αγγέλας - Κλεοπάτρας Σαρόγλου, η οποία μεταφέρει την υπόθεση του παράφορου έρωτα του δεκανέα Nτον Ζοσέ για την τσιγγάνα Κάρμεν, στην Ισπανία του σήμερα, και μέσα από την αισθητική του σινεμά του Πέδρο Αλμοδοβάρ, διηγείται την τραγική ιστορία που οδηγεί στο θάνατο της Κάρμεν. Πρόκειται για μια εμβληματική όπερα, όπου οι συγκλονιστικές μελωδίες του Μπιζέ, οι υπέροχες άριες και τα ντουέτα, σκιαγραφούν με μαγικό τρόπο τη δραματική ιστορία και τα συναισθήματα των χαρακτήρων. Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιώργος Κολιός, τα κοστούμια η Αλεξία Θεοδωράκη, του φωτισμούς ο Σπύρος Τζώρας, ενώ το έργο θα παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στα Ελληνικά.

Οσον αφορά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά «Συλλέγω εμπειρίες», πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, που γίνεται στις δημόσιες, δημοτικές βιβλιοθήκες και τους συνεργαζόμενους φορείς που συμμετέχουν στο «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ». Το πρόγραμμα προτρέπει τα παιδιά να ανακαλύψουν με διαφορετικό τρόπο τη διοργάνωση στην πόλη τους ενός σύνθετου καλλιτεχνικού γεγονότος που καλύπτει τη μουσική, το θέατρο, την ανάγνωση αλλά και το περιβάλλον, ενώ μέσα από έναν πρωτότυπο, βιωματικό τρόπο ενημέρωσης, οδηγεί τους μικρούς επισκέπτες σε συνεχείς ανακαλύψεις για το ΚΠΙΣΝ.

Το Πρόγραμμα «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» γίνεται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το ΚΠΙΣΝ σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (www.nationalopera.gr) και το Future Library (www.futurelibrary.gr) και με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος ("www.nlg.gr).