Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015 13:44

Ο κατάλογος της έκθεσης “Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας”

Γράφτηκε από την

Τον κατάλογο της έκθεσης «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», η οποία φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στην Καλαμάτα, εξέδωσε πρόσφατα η Εφορεία Αρχαιοτήτων του νομού. 

Πρόκειται για έναν μικρό καλαίσθητο τόμο, την επιμέλεια του οποίου είχε η δρ. αρχαιολόγος Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, προϊσταμένη της ΕΦΑ Μεσσηνίας. Τα κείμενα συνέταξαν οι αρχαιολόγοι Πένυ Τσακανίκου, Μαρία Τσουλάκου και Σοφία Γερμανίδου. Οι φωτογραφίες είναι του Νίκου Ηιόπουλου, του Γιάννη Πορφυρόπουλου και της Μαριφίλης Βαλάκα - ενώ μέρος τους προέρχεται επίσης από τα αρχεία του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, του Κοραή Δαμάτη, του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας, του τοπικού Λυκείου των Ελληνίδων, αλλά και της ίδιας της Εφορείας.

 

Η ΕΚΘΕΣΗ

Η περιοδική έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας» εγκαινιάστηκε στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας το καλοκαίρι του 2014 και γνώρισε μεγάλη αποδοχή από το κοινό. Ως αποτέλεσμα, αποφασίστηκε η παράτασή της μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2016. 

Μάλιστα, πρόσφατα εμπλουτίστηκε με την προσθήκη ενός τμήματος για το χορό και τους συμβολισμούς του κατά τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή περίοδο. 

Οπως αναφέρει η κ. Μηλίτση-Κεχαγιά στο εισαγωγικό της σημείωμα, η έκδοση του καταλόγου «έρχεται να συμπληρώσει και να αποτυπώσει το σπουδαίο αυτό εγχείρημα, που υλοποιήθηκε από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της τέως ΛΗ' ΕΠΚΑ Αννα Βασιλική Καραπαναγιώτη, την πολιτικό μηχανικό Δήμητρα Πίκουλα, την αρχιτέκτονα Χρυσαυγή Ιορδανίδου, και τις αρχαιολόγους Μαρία Τσουλάκου και Πένυ Τσακανίκου».

 

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ - ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Η έκθεση είναι διαρθρωμένη σε 3 ενότητες: Α) Οι αρχαιότερες μαρτυρίες, Β) Μια νέα εποχή με νέα μουσική, Γ) Σαν πας στην Καλαμάτα.

Στον κατάλογο τα θέματα αυτά (τα οποία συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό - εκθέματα, απεικονίσεις, στιγμιότυπα παραστάσεων) αναλύονται σε υποενότητες όπως: «Στα βήματα των μυθικών χορών της Μεσσηνίας», «Μελωδίες ειρήνης και τύμπανα πολέμου», «Ο μύθος των Κουρήτων», «Αρχαίες "παρτιτούρες"», «Χορός Μαινάδων», «Τα μυστήρια της Ανδανίας», «Ο χορός στους Αίνους» κ.ά.