Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016 08:13

Χορεύοντας Bachata στην Καλαμάτα για το ρεκόρ Guinness

Χορεύοντας Bachata στην Καλαμάτα για το ρεκόρ Guinness

Το βιβλίο καταγραφής παγκόσμιων ρεκόρ "Γκίνες" (Guinness World Records), είναι ένα βιβλίο που εκδίδεται σε ετήσια βάση και καταγράφει πρωτότυπα ανθρώπινα κατορθώματα, αξιοπερίεργα γεγονότα αλλά και μοναδικά φαινόμενα που παρουσιάζονται στο φυσικό περιβάλλον (Βικιπαίδεια).

Οι άνθρωποι για να επιδείξουν ένα ταλέντο με το οποίο έχουν προικιστεί, ή για να κερδίσουν φήμη, ή αναγνωρισιμότητα, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, ξεκινούν την κοπιαστική και επίπονη προσπάθεια να δημιουργήσουν ή να καταρρίψουν ένα ρεκόρ Guinness. Ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας για το εκάστοτε ρεκόρ χρειάζονται και οι ανάλογες εργατοώρες. Οικονομικές απολαβές σε περίπτωση δημιουργίας ή κατάρριψης ρεκόρ, όπως πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να διαπιστώσει με μια μικρή αναζήτηση, δεν υπάρχουν από την Guiness World Records Ltd. Μπορούν, όμως, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έμμεσα οφέλη όταν κάποιος δημιουργήσει ή καταρρίψει ένα ρεκόρ, αλλά και χωρίς να συμβεί αυτό μόνο και μόνο από την όλη διαδικασία προετοιμασίας και προσπάθειας. Αναφέρω ενδεικτικά, ειδικά για όταν πρόκειται για ομαδικά ρεκόρ Guinness που συμμετέχουν εκατοντάδες άνθρωποι σε μία ομαδική προσπάθεια, την τεράστια διαφημιστική προβολή που κερδίζει η πόλη στην οποία διαδραματίζεται το εγχείρημα.
Εστιάζοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στην μεγάλη προσπάθεια της Καλαμάτας να καταρρίψει το ρεκόρ Guinness στον λάτιν χορό Bachata (μπατσάτα), που προγραμματίζεται για τις 12 Μαρτίου, με χώρο διεξαγωγής την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.
Αρχικά, σε πρώτη οπτική προσέγγιση και χωρίς ιδιαίτερη εμβάθυνση, φαίνεται ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι διοργανωτές (ασφαλώς κι αυτοί επωφελούνται και κερδίζουν). Αλλά, αν κάποιος ασχοληθεί πιο επισταμένα με την  διερεύνηση για τα οφέλη των «δεύτερων» και «τρίτων» εμπλεκομένων και αναζητήσει τις βαθύτερες αιτίες που κάνει κάποιον να εμπλακεί, διαπιστώνει ότι αυτοί που κυρίως επωμίζονται οφέλη είναι φορείς, θεσμοί, καλλιτέχνες (τραγουδιστές), τεχνικοί, τέχνες (χορός), εμπορικά καταστήματα και γενικά άνθρωποι που συμμετέχουν στον στρατηγικό σχεδιασμό της διοργάνωσης και στην υλοποίηση του πρακτικού μέρους της (υπεύθυνοι ΤΠΕ, Media, project manager, hotel, tourist offices κ.α.).
Κάποιοι επιβεβλημένα και με διαφάνεια, ευτυχώς πολλοί λίγοι, θα πρέπει να ανταμειφθούν για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που παρέχουν για το στήσιμο της διοργάνωσης, μιας και υπάρχουν αναλώσιμα που πρέπει να κοστολογηθούν (ηχητικά, εκτυπώσεις, μπλουζάκια κ.α.). Αλλοι κερδίζουν μόνο εμπειρίες, τεχνογνωσία (Know How) και διαφημιστική προβολή ως εθελοντές – υποστηρικτές. Το μεγαλύτερο όφελος όμως για όλους είναι η διαφημιστική προβολή της πόλης μας στον πανελλαδικό και παγκόσμιο χάρτη.
Ασφαλώς, η επιλογή του κατάλληλου χορού που θα επιλέξουμε για να διεκδικήσουμε ενός ρεκόρ Guinness, είναι πολύ σημαντική και ουσιαστική για την επίτευξη όλων των ανωτέρω. Η επιλογή του χορού Bachata για το σπάσιμο του ρεκόρ στην πόλη της Καλαμάτας είναι μία κατάλληλη επιλογή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξουν κι άλλες. Η bachata είναι χορός που χορεύεται και αναγνωρίζεται παγκοσμίως, έχει βηματολόγιο και βασικές δομικές κινήσεις που καθιστούν κάποιον που γνωρίζει να χορεύει bachata ένα παγκόσμιο χορευτή. Στο άκουσμα και μόνο της λέξεις bachata ολόκληρη η παγκόσμια χορευτική κοινότητα (και όχι μόνο) συντονίζεται και επικοινωνεί. Η «ανύπαρκτη», ίσως μέχρι τώρα, Καλαμάτα στο χώρο των λάτιν χορών γίνεται ξαφνικά πρωταγωνίστρια για τη διεκδίκηση της κατάρριψης ενός παγκόσμιου ρεκόρ guiness. Κάποιοι «ανησυχούν»… και δεν είναι άλλοι από αυτούς που κατέχουν το προηγούμενο ρεκόρ τις μεγαλύτερης Bachata στον κόσμο. Οι Ισπανοί είναι αυτοί που έσπασαν το ρεκόρ της Ρωσίας και η Καλαμάτα ευελπιστεί να το πάρει από την Ισπανία.
Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια επικοινωνιακή αλυσίδα πίσω απ' όλο  αυτό και όσο πιο γνωστός είναι ο χορός παγκοσμίως τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια καταβάλλεται για την απόκτηση του ρεκόρ. Εξάλλου το να διεκδικείς ένα ρεκόρ μεταξύ πολλών ενδιαφερομένων είναι από μόνο του επιτυχία!
Μην υποτιμάμε όμως και την πολυπολιτισμική διάσταση αυτής της επιλογής. Εννοώντας ότι η Ελλάδα επιλέγει ένα λάτιν χορό για να διαγωνισθεί.
Η Καλαμάτα, όχι και τόσο εύστοχα, έχει συνδεθεί με τον Καλαματιανό χορό, με την έννοια ότι αυτός ο χορός έχει την προέλευσή του από την Καλαμάτα. Ωστόσο πρόκειται για πανελλήνιο χορό. Αναφέρομαι σε παρερμηνείες πολλών που υποστηρίζουν ότι θα ήταν προτιμότερο να είχαμε επιλέξει τον Καλαματιανό χορό και όχι την Bachata. Σίγουρα η επιλογή του Καλαματιανού χορού θα ήταν κι αυτή ενδιαφέρουσα (άλλωστε υπήρξαν στο παρελθόν προτάσεις από τοπικούς παράγοντες για τη δημιουργία του μεγαλύτερου χορευτικού κύκλου χορεύοντας Καλαματιανό. Να ξεκινάει από την κεντρική πλατεία και να φτάνει μέχρι το Hotel "Filoxenia"). Κάτι ανάλογο έγινε και στο Βόλο με το συρτάκι.
Αλλά, πόσες χώρες θα ενδιαφερθούν να σπάσουν το ρεκόρ σε ένα ελληνικό χορό που τους είναι παντελώς άγνωστος χορευτικά; Επίσης, έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και η φήμη συνεχώς διαιωνίζεται με τη συμμετοχή και το σπάσιμο ενός ρεκόρ σε ένα παγκοσμίως γνωστό χορό.
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και θα αποτελούσε μεγάλο γεγονός στο μέλλον κάποιος άλλος να αναλάβει την πρωτοβουλία για την διοργάνωση τις δημιουργίας ενός νέου ρεκόρ στον Καλαματιανό χορό. Εχουμε υποχρέωση για την προβολή της πολιτιστική μας παράδοσης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Στις 12/03/2016, όμως, έχουμε να υπερασπιστούμε την προσπάθεια κατάρριψης του ρεκόρ Guinness στην Bachata. Καλό είναι οι καινοτόμες ιδέες να γίνονται πράξη και να συμμετέχουμε όλοι σε κοινωνικές εκδηλώσεις κοινωφελούς χαρακτήρα που προάγουν τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τα αξιοθέατα της πόλης μας, παραμερίζοντας προσωπικά συμφέροντα και κυρίως υπερνικώντας το «εγώ» μας.
Είμαστε όλοι μαζί σε αυτή τη προσπάθεια, χωρίς να αναρωτιόμαστε γιατί έτσι και γιατί αλλιώς. Η ιδέα για το ρεκόρ ήταν των Μάριου Ιωαννίδη - Γιάννη Δομάτζη. Σας ευχαριστούμε γι' αυτή την πρωτοβουλία σας που μόνο θετικά έχει για την πόλη μας. Ας ευελπιστούμε να υπάρξουν κι άλλοι που θα αναλάβουν ένα ανάλογο εγχείρημα!
Πάντως, το μόνο σίγουρο από την διοργάνωση τέτοιων μεγάλων εκδηλώσεων, είναι η άντληση θετικών στοιχείων και μόνο.

Θωμάς Παλάτζας
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Χοροδιδάσκαλος