Δευτέρα, 09 Μαϊος 2016 14:55

Σήμερα στην Πύλο ο Δήμος Αβδελιώδης

Στην Πύλο θα βρίσκεται σήμερα το απόγευμα ο πολυβραβευμένος θεατρικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης, για να διδάξει στο βιωματικό σεμινάριο το οποίο διοργανώνεται 5 - 8 μ.μ. στο Ινστιτούτο «Νέστωρ» (Παλαιό Γυμνάσιο), με θέμα «O έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου, ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος».

Ο Δήμος Αβδελιώδης θα αναλύσει τη γνωστή μέθοδό του επάνω στην απόδοση και την ερμηνεία ενός κειμένου (θεατρικού ή λογοτεχνικού) όταν πρόκειται να παρουσιαστεί δημόσια με σκοπό να αξιοποιηθεί ως παιδαγωγικό εργαλείο - είτε στο πλαίσιο της προσέγγισης πεζών και έμμετρων κειμένων είτε στο πλαίσιο παραγωγής θεατρικών παραστάσεων.

Οι συμμετέχοντες στο σημερινό σεμινάριο μπορούν να προτείνουν ένα μικρό απόσπασμα ενός κειμένου (μια στροφή ποιήματος ή μια μικρή παράγραφο πεζογραφήματος) για να αποδοθεί η ερμηνεία του με την καθοδήγηση του Δήμου Αβδελιώδη.

Οπως επισημαίνει ο ίδιος ο δημιουργός, «κάθε τέτοιο κείμενο είναι σαν μια παρτιτούρα, που πρέπει να ερμηνευτεί σωστά για να μπορέσει να αναδείξει τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των εικόνων, των ιδεών και των αισθημάτων που εμπεριέχονται μέσα του. Η ακρίβεια μιας τέτοιας αισθητικής ερμηνείας αναδεικνύει την πραγματική αξία ενός έργου - ενώ μια παρερμηνεία μπορεί να καταστρέψει τις λογικές συνέχειές του και να παρουσιάσει ένα έργο εντελώς διαφορετικό από τις προθέσεις του ίδιου του δημιουργού του».                                                                                                                  

Η διοργάνωση του σεμιναρίου ανήκει στη σχολική σύμβουλο της 5ης Περιφέρειας Δημοτικής Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή του Δήμου Πύλου-Νέστορος.