Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017 10:51

«Μια παρέα μεσάνυχτα»: Ο Φίλιππος Περιστέρης στην "Ε" για τη νέα του δουλειά

Γράφτηκε από τον
«Μια παρέα μεσάνυχτα»: Ο Φίλιππος Περιστέρης στην "Ε" για τη νέα του δουλειά

 

Δεκαπέντε περίπου χρόνια κρατάει η γνωριμία μας και η συνεργασία μας. Μια γόνιμη αλληλεπίδραση σε βιβλία, θέατρα, δίσκους, ραδιόφωνο και άλλα πολλά. Αυτή την φορά ένιωσα την ανάγκη να συνομιλήσουμε μέσα από μια συνέντευξη επτά ερωτήσεων. Σαν μια περιπαικτική παραπομπή στους επτά ουρανούς, τις επτάφωτες λυχνίες, τα επτά θαύματα, τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα και πάει λέγοντας!

Στο ραδιόφωνο επί μεγάλο χρονικό διάστημα φιλοξενούσαμε τις περισσότερες θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας αναζητώντας το Ωραίο μέσα από το χιούμορ και την έρευνα. Την Δευτέρα παρουσιάζει τη νέα του δουλειά «Μια παρέα μεσάνυχτα», συμμαχώντας  με μια παρέα «παρανοϊκών» στιχουργών και την καθαγιασμένη φωνή που βγαίνει απ’ το λαρύγγι της Φωτεινής Σαββατιανού. Σύντομος και περιεκτικός ο λόγος του Φίλιππου Περιστέρη. Ας τον διαβάσουμε… 

Φίλιππε τι προσδοκάς με το νέο σου CD;

Θα ήταν ιδεατό αν αυτή η δουλειά μπορούσε να ταράξει τον τρόπο που γίνεται σήμερα το λαϊκό τραγούδι. Ο δίσκος αποτελεί μια πρόταση σε κάθε επίπεδο και ως τέτοια μπορεί να προκαλέσει ίσως μια ρωγμή στα παραδομένα ως τώρα, όχι με σκοπό να τα διαλύσει, αλλά να τα συμπληρώσει και να τα εμπλουτίσει. 

Η μουσική αποτελεί για σένα λύτρωση ή εκτονωτική διάθεση; 

Ακριβώς, αποτέλεσε και αποτελεί και τα δύο. Ήταν πάντα εκεί σαν ένας πολύτιμος φίλος. Ένας ζωντανός οργανισμός που οφείλεις να σέβεσαι αν θέλεις να σε σεβαστεί και να του αφιερώνεις χρόνο και ενέργεια, όπως κάθε καλός φίλος. 

Η Φωτεινή Σαββατιανού τι σημαίνει για τη νέα σου δουλειά; 

Η Φωτεινή είναι ένας σκεπτόμενος άνθρωπος με τεράστια δράση και έργο και στη μουσική επίσης. Η φωνή της αποτελεί ένα πραγματικά μουσικό όργανο με άπειρες δυνατότητες κάτι που πραγματικά απογειώνει την όποια σύνθεση ερμηνεύει.  

Οι πολλοί στιχουργοί βοηθούν ένα μουσικό έργο ή το αποδυναμώνουν με την διαφορετικότητα της γραφής τους; 

Θα έλεγα, γενικά, πώς όχι. Στο συγκεκριμένο CD όμως συμβαίνει κάτι διαφορετικό καθώς ο σκοπός είναι μια πολυχρωμία λόγου με τον ίδιο ωστόσο σκοπό και λόγο ύπαρξης. 

«Μια παρέα μεσάνυχτα» που παραπέμπει συμβολικά;

Σε μια παρέα που βρίσκεται ή έχει μεσάνυχτα. Η παρέα αυτή μπορεί να είμαστε εμείς, ή η πόλη μας ή η χώρα μας ολόκληρη. Ο τίτλος είναι ανοιχτός σε ερμηνείες όπως απαιτεί η σύγχρονη τέχνη αλλά συνάμα περιέχει τους κώδικες να επικοινωνήσει με αυτούς που θέλουν και που το αντέχουν. 

Τι βλέπεις με την τύχη της δισκογραφίας; 

Αν η κατάσταση συνεχίσει ως έχει, νομίζω ότι μια μέρα θα εξηγούμε στους επόμενους τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για δισκογραφία. Είναι ένα ζοφερό τοπίο για το οποίο ευθύνονται όλοι εκείνοι που δε θέλουν ούτε μια μέρα να ακούμε μουσική, παρά μόνο σε διαδικτυακές σελίδες...

Ποιο είδος μουσικής υπηρετείς;

Ελπίζω να γράφω μουσική που έχει κάτι να πει χωρίς να προσβάλλει, χωρίς να επαναλαμβάνει και να επαναλαμβάνεται και συνάμα μουσική που θα έφερνε κάποιον πιο κοντά στην ίδια τη Μουσική, όπως έγινε και με μένα όταν ήρθα σε επαφή με αξιόλογους συνθέτες. 

 

Για την εκδήλωση

H Zefxis Music, ο Φίλιππος Περιστέρης και η Φωτεινή Σαββατιανού οργανώνουν τη ζωντανή παρουσίαση του νέου τους δίσκου τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στις 21.00 στον Πολυχώρο «Άγκυρα». 
Θα παρουσιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του C.D από πλήρη ζωντανή ορχήστρα αποτελούμενη από τους: Φωτεινή Σαββατιανού στο τραγούδι, Φίλιππο Περιστέρη στο πιάνο, Χρήστο Βιδινιώτη στο μπουζούκι, Δημήτρη Λέκκα στη φλογέρα, Παντελή Ραβδά στα πλήκτρα, Νίκο Τζίμα στην κιθάρα, Πασχάλη Τσέρνα στα κρουστά, Λάκη Χαλκιόπουλο στη μπάσο και Γιάννη Χαραλαμπίδη στα τύμπανα.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι στιχουργοί του C.D. Άρις Κουτούγκος, Κώστας Λάζαρης, Αγνή Παλάντζα, Γεωργία Τζαβάρα, Πασχάλης Τσέρνας και Γρηγόρης Χαλιακόπουλος.

 

Συνέντευξη στον Γρηγόρη Χαλιακόπουλο

 

 


NEWSLETTER