Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011 20:57

Στις "Σπονδές" σήμερα ο Δημήτρης Ζερβουδάκης

Γράφτηκε από την
Στις "Σπονδές" σήμερα ο Δημήτρης Ζερβουδάκης

Για μία και μοναδική εμφάνιση θα βρεθεί σήμερα στην Καλαμάτα, στις "Σπονδές" στις 10.30 μ.μ. ο Δημήτρης Ζερβουδάκης! Ενας καλλιτέχνης που είναι κατ' εξοχήν συναυλιακός καθώς ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι η επικοινωνία του με το κοινό. Μαζί του θα είναι η νέα δημιουργός και ερμηνεύτρια Σοφία Γεωργαντζή για να ερμηνεύσουν τραγούδια από το "Γράμμα σ' έναν ποιητή" μέχρι "Τ' ανείπωτα" αλλά και ορισμένα από τον επόμενο δίσκο του που είναι ακόμη στο στάδιο της ηχογράφησης.
Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης εκτός από μια ξεχωριστή καλλιτεχνική περίπτωση είναι και ένας βαθιά πολιτικοποιημένος πολίτης, ενώ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές είχε κατέβει υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη με τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Ετσι εκτός από τα καλλιτεχνικά η κουβέντα μας περιστράφηκε και γύρω από την κρίση και την αντίδραση του κόσμου.

- Κάνετε εμφανίσεις εν μέσω κρίσης. Πώς βλέπετε τον κόσμο, είναι αισθητά αλλαγμένος;

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα να συνδέεται η δουλειά μου με την προσπάθεια του κόσμου να αντισταθεί και για το πρώτο πράγμα που προσπαθώ να παίξω είναι αυτό. Υπάρχει μια διάθεση απ' όλους να αντισταθούν αλλά τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα όσον αφορά την επιβίωση, που νιώθω τον κόσμο να έχει απομακρυνθεί ουσιαστικά από ό,τι συλλογικό, από ό,τι υγιώς πολιτικό. Υπάρχει μια σκέψη και μια παρηγοριά στην τέχνη αλλά αυτό από μόνο του δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.
Θεωρώ ότι ζούμε την εποχή που το καλλιτεχνικό έργο δεν μπορεί πλέον να είναι σε ασυλία. Δεν φτάνει δηλαδή μόνο το καλλιτεχνικό έργο για να χαρακτηριστεί ο δημιουργός ή η άποψη που λέει ότι εγώ σαν δημιουργός θα μιλήσω μόνο με το έργο μου. Τίποτα απ' αυτά πια δεν αρκεί και πρέπει ως μέλη της κοινωνίας μας να πάρουμε θέση απέναντι στα πράγματα και να μετουσιώσουμε όλη αυτή την αγωνία που κι εμείς περνάμε σαν άνθρωποι, σαν οικογενειάρχες στην τέχνη μας. Πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα για την αναζήτηση μιας άλλης αισθητικής λίγο πιο υψηλής σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν σε εμάς που μας θεωρούν ότι είμαστε ανώριμοι σαν λαός. Εγώ αντίθετα πιστεύω πάρα πολύ στο πολιτικό κριτήριο του ελληνικού λαού και στο φινάλε έχει και μια ιστορία ιδιαίτερα ταραγμένη πολιτικά και κουβαλάει στα γονίδια αυτή την εμπειρία».

- Τότε γιατί δεν ξεσηκώνεται;

«Δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια γιατί δεν κινητοποιείται αυτή η παράδοση στο DNA μας ακόμα... Προφανώς γιατί όποτε γίνεται έχουμε απώλειες, χύνεται αίμα και παθαίνουμε καταστροφές. Οπότε γι' αυτό το λόγο ίσως ακόμα ο κόσμος να δείχνει αυτή την ανοχή».

- Είστε αισιόδοξος ότι μετά τον πάτο, θα ξεκινήσει η ανόρθωση;
«Ας πούμε ότι ισχύει νομοτελειακά αυτό, αλλά αυτό που με προβληματίζει είναι προς ποια κατεύθυνση και για ποιον θα είναι η ανόρθωση; Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα γιατί βλέπουμε αυτή τη στιγμή να παραχωρούνται όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα του τόπου μας, δεν ξέρω κι εγώ για πόσα χρόνια, τόσο αβίαστα, τόσο ωμά, με τη δικαιολογία να καλυφθούν τα πανωτόκια των δανειστών. Αυτό το πράγμα ιστορικά, φαντάζομαι ότι δεν είναι εύκολο να το συναντήσει κανείς. Τόση μειοδοσία δηλαδή; Και μάλιστα με την επίφαση της σωτηρίας. Ακουσα έναν συνταγματολόγο να λέει ότι δεν απέμεινε τίποτα πια, εκτός από το άρθρο 120 του Συντάγματος που επιβάλλει τη συλλογική αντίσταση σε ό,τι καταστρατηγεί το Σύνταγμα και το πολίτευμα. Γιατί αυτή τη στιγμή ζούμε μια οιονεί κοινοβουλευτική δικτατορία».

- Καλλιτεχνικά τι θα μας παρουσιάσετε στην Καλαμάτα;
«Χαίρομαι κατ' αρχήν γιατί ερχόμαστε στην Καλαμάτα γιατί είναι και ένας τόπος που εμάς ως Βορειοελλαδίτες μας πάει! Θα πούμε όλα τα γνωστά τραγούδια αλλά και κάποια πολύ καινούργια από το δίσκο που τον ηχογραφώ αυτή την εποχή. Μαζί μου βέβαια θα είναι η σταθερή συνεργάτιδά μου τα τελευταία χρόνια, η Σοφία Γεωργαντζή που κι αυτή έχει τη δική της προσέγγιση σ' αυτό που μ' αρέσει να λέω εγώ "βιωματική τραγουδοποιία" που συμπληρώνει τα πράγματα, έτσι όπως τα βλέπω εγώ».

- Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του νέου δίσκου; Θα είναι πιο λαϊκός;
«Δεν έχει τη μορφή του δίσκου που γνωρίζουμε ως τώρα, θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Κυρίως είναι μια σοβαρή απόπειρα ν' ανοίξουμε μια κουβέντα για όλα αυτά που πολλές φορές δεν τολμάμε να μιλήσουμε από την παιδική μας ηλικία, μέχρι τις σχέσεις μας με τις αγάπες μας, με τους φίλους, τους γονείς, την κοινωνία, σε μια εποχή που πραγματικά είναι απαραίτητο να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας με τον κόσμο γύρω μας».


 

• Οι "Σπονδές" βρίσκονται στην οδό Υπαπαντής 18 στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας (τηλ. επικοινωνίας: 27210 88422 & 6944-252619).

 


NEWSLETTER