Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 14:19

Η Βερονίκη Αργέντζη στην "Ε": «Η πραγματικότητα δεν υπάρχει όπως την αντιλαμβανόμαστε»

Γράφτηκε από την
Η Βερονίκη Αργέντζη στην "Ε": «Η πραγματικότητα δεν υπάρχει όπως την αντιλαμβανόμαστε»

 Το εμβληματικό συμβολικό έργο του Γιάννη Ρίτσου «Ελένη» μας φέρνει απόψε στο ΔΗΠΕΘΕΚ ο δάσκαλος Δήμος Αβδελιώδης.

Η πρωταγωνίστριά του, Βερονίκη Αργέντζη, αναλαμβάνει να ενσαρκώσει το παρακμασμένο μεγαλείο της ηρωίδας - καθώς ο Ρίτσος, μέσα από έναν κόσμο κωμικοτραγικών εικόνων και αποτυχημένων ονείρων, ζωντανεύει αλληγορικά τη μετεμφυλιακή εικόνα της Ελλάδας. Εδώ η γνωστή ηθοποιός μιλά γι' αυτά που αξίζουν, πίσω από αυτά που φαίνονται.

- Μια γυναίκα με παμπάλαιες αναμνήσεις μιλά - και ο άντρας ακούει. Τι εξυπηρετεί το σχήμα αυτό στο έργο του Ρίτσου και στη δική σας παράσταση;

«Ναι, εδώ μιλάει μια γυναίκα, ώριμη πια. Και μιλάει σ’ έναν άντρα που αρνείται να ωριμάσει, αρνείται να καταλάβει το μάταιο του αγώνα για δόξα, πλούτη και νίκες».

- Ποιο είναι για εσάς το πιο συγκλονιστικό στοιχείο στην παρακμή της «Ελένης»;

«Η ματαιοδοξία. Βέβαια η σκηνοθετική προσέγγιση αφαίρεσε πολλές από τις σελίδες της παρακμής, κρατώντας τα ανώτερα στοιχεία του έργου: αυτά δηλαδή που το κάνουν οικουμενικό, διαχρονικό και ανθεκτικό στο χρόνο».  

- Τι αφήνει πίσω της ακόμα και η πιο θρυλική ομορφιά, όταν εγκαταλείπει κάποτε το γερασμένο σώμα;

«Το σώμα είναι πάντα ένα όχημα που μας μετακινεί και μας δοξάζει αλλά κάποια στιγμή μας εγκαταλείπει και αυτό δεν αντιστρέφεται. Η απάντηση λοιπόν στην ερώτηση "τι μένει από το ωραίο σώμα" είναι: Τίποτε άλλο, εκτός από την ανάμνηση του. 

Ας απαντήσουμε όμως πού πάει η ψυχή, η ιδέα και το πνεύμα, που είναι και η ουσία - γιατί το σώμα δεν είναι της ουσίας. Το σώμα ανήκει στο Μάτριξ. Η πραγματικότητα δεν υπάρχει όπως την αντιλαμβανόμαστε». 

- Τι θέλει να εκμυστηρευτεί αυτή η απόλυτη γυναίκα στις σημερινές γυναίκες, λίγο πριν φύγει οριστικά απ' τη σκηνή;

«Το μήνυμα είναι: Ζήστε με αγάπη και σύνεση, και μην πετάτε στα άχρηστα της ζωής το δώρο».

 

«ΕΛΕΝΗ» 

Του Γιάννη Ρίτσου

27 Απριλίου - 9 μ.μ.

ΔΗΠΕΘΕΚ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ

 

«Θεατρική Ανοιξη στην Καλαμάτα»

Διδασκαλία ερμηνείας - σκηνική όψη - σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης. Ερμηνεύει η Βερονίκη Αργέντζη. Ενδύματα: Αριστείδης Πατσόγλου. Μουσική: The Flower Duet (Lakmé), Λεό Ντελίμπ. Διεύθυνση Παραγωγής: Αθηνά Ζώτου. Παραγωγή: Anagnorisis - Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Θεάτρου Κινηματογράφου.

 


NEWSLETTER