Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011 20:44

Η ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΕΑ ΣΤΗΝ "Ε" "Μόνος τρόπος προώθησης της δουλειάς μας είναι το Διαδίκτυο"

Γράφτηκε από την
Η ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΕΑ ΣΤΗΝ "Ε"   "Μόνος τρόπος προώθησης της  δουλειάς μας είναι το Διαδίκτυο"

Συνέντευξη στη

Γιούλα Σαρδέλη

 

Την τρίτη θέση στον πανελλαδικό διαγωνισμό νέων συγκροτημάτων που διοργάνωσε πρόσφατα το κλαμπ "Ghosthouse live" στην Αθήνα, στην περιοχή του Ψυρρή, κέρδισε το γκρουπ "Πυξοίδα" - η τραγουδίστρια του οποίου, Αθηνά Γιαννακέα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα.

Η Αθηνά μίλησε στην "Ε" για αυτή την επιτυχία, αλλά και για τα πρώτα βήματα της μπάντας.

 

- Πότε και πώς δημιουργήθηκε η μπάντα σας; Πώς προέκυψε το όνομα - λογοπαίγνιο "Πυξοίδα";

«Το μουσικό σχήμα "Πυξοίδα" δημιουργήθηκε το 2010 και αποτελείται επί της ουσίας από 4 άτομα, τα οποία διαμορφώνουν τον πυρήνα του συγκροτήματος: Αντώνης Κατσαμάς, Αλεξάνδρα Κελέκου, Γιώργος Φοβάκης και... Αθηνά Γιαννακέα. Ωστόσο υπάρχουν εξωτερικοί συνεργάτες οι οποίοι βοηθούν στις ζωντανές εμφανίσεις του σχήματος.

Το όνομα του συγκροτήματος ήταν μια έμπνευση αρχικά δική μου. Προέρχεται φυσικά από τη λέξη "πυξίδα", την οποία πήρε ο δημιουργός του σχήματος Αντώνης Κατσαμάς και την εμπλούτισε προσθέτοντάς της την έννοια της γνώσης, μέσω του αρχαίου ελληνικού ρήματος ''οίδα'' που σημαίνει γνωρίζω. Ετσι δημιουργήθηκε η "Πυξοίδα" που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα τρίπτυχο που συνδυάζει τον προσανατολισμό (η σημασία της πυξίδας), τη γνώση (οίδα) και τη δράση (πυξ) ως ακρογωνιαίο λίθο μιας ανάγκης της ζωής».

 

- Ποιο θα έλεγες ότι είναι το δικό σας μουσικό στυλ, οι χώροι στους οποίους κινείστε ερμηνευτικά;

«Το ύφος που έχει επιλέξει να βαδίσει το συγκρότημα είναι έντεχνο ελληνικό ροκ με εναλλακτικά στοιχεία, που γίνονται άμεσα αντιληπτά στις μουσικές συνθέσεις του».

 

- Ξεκινήσατε με διασκευές ή με δικές σας συνθέσεις;

«Η "Πυξοίδα" ξεκίνησε έχοντας δικό της υλικό, το οποίο δεν κινείται αυστηρά σε ένα συγκεκριμένο δρόμο, αλλά καταλαμβάνει ένα ευρύ μουσικό φάσμα. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τις δικές μας μουσικές συνθέσεις - τις οποίες πλαισιώνουν στις ζωντανές εμφανίσεις μας προσεκτικά επιλεγμένες διασκευές γνωστών και αγαπημένων τραγουδιών».

 

- Ποια είναι τα θέματα για τα οποία θα ήθελες να τραγουδήσεις στα κομμάτια σας; Τι σε εμπνέει;

«Οσον αφορά εμένα, με εμπνέει ό,τι έχει άμεση σχέση με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που βιώνουμε. Στίχος με πολιτικό μήνυμα, με καυστικό περιεχόμενο προς όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένους σε αυτή την κατάσταση. Μουσική που να είναι γροθιά στο στομάχι όλων αυτών που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο. Η "Πυξοίδα" πληροί αυτές τις προϋποθέσεις για μένα - βασικός λόγος για να είμαι μέρος όλου αυτού. Κοινός παρονομαστής όλης αυτής της προσπάθειας είναι η αγάπη μας για τη μουσική. Στις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουμε, συνεχίζουμε να προχωράμε και να κάνουμε όνειρα για ένα πιο αισιόδοξο παρόν κι ένα ακόμη πιο ελπιδοφόρο μέλλον».

 

- Το πιστεύατε ότι θα κατακτήσετε την τρίτη θέση στο διαγωνισμό νέων συγκροτημάτων; Πόσες μπάντες έλαβαν μέρος εκεί;

«Ο διαγωνισμός νέων συγκροτημάτων που διοργάνωσε το "Ghosthouse live", όπου και καταλάβαμε επάξια την τρίτη θέση, ήταν ουσιαστικά η πρώτη μας επαφή με τη σκηνή ως συγκρότημα, αλλά και το βήμα για να δείξουμε τη δουλειά που έχουμε κάνει τον τελευταίο χρόνο. Hταν πολύ τιμητικό για εμάς να ανέβουμε στην τρίτη θέση της προτίμησης του κόσμου, αναφορικά πάντα με τα 32 συγκροτήματα που συμμετείχαν στο σύνολο του διαγωνισμού. Και σε αυτό το σημείο βέβαια θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλο τον κόσμο που μας υποστήριξε στην ψηφοφορία που διεξαγόταν στο Διαδίκτυο όλες τις μέρες του διαγωνισμού, καθώς επίσης όλους όσοι μας ψήφισαν το βράδυ του τελικού. Να ευχαριστήσω επίσης προσωπικά το "Ghosthouse" για τη φιλοξενία και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε, καθώς και την πόλη μου την Καλαμάτα... για όλη τη θετική ενέργεια και τη στήριξη που πήρα τις μέρες του διαγωνισμού».

 

- Επόμενα βήματα; Τι έχετε σχεδιάσει; Θα έρθετε καθόλου Καλαμάτα;

«Από τη στιγμή που κάναμε μια τόσο καλή αρχή, τα επόμενα βήματά μας είναι ευοίωνα και ελπιδοφόρα. Υπάρχουν αρκετές προτάσεις για συνεργασία από διάφορες μουσικές σκηνές της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας. Η Καλαμάτα είναι σίγουρα από τους πρώτους σταθμούς που θα επισκεφτούμε, αφενός λόγω δικής μου καταγωγής, αφετέρου λόγω της στήριξης που μας έδωσε στο ξεκίνημά μας».

 

- Πού μπορεί κανείς να ακούσει τραγούδια σας;

«Δυστυχώς λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική δισκογραφία, ο μόνος τρόπος προώθησης της δουλειάς μας είναι πλέον το Διαδίκτυο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο ΥouΤube ηχογραφημένα 2 τραγούδια μας: "Κρυφή Πληγή" και "Ζάρια" σε μουσική και στίχους του Αντώνη Κατσαμά. Το τραγούδι μας με τίτλο "Ζάρια" υπάρχει στο YouΤube και οπτικοποιημένο από τη νέα εταιρεία παραγωγής "Cinenoisis" - και με την ευκαιρία ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν.

Τέλος, μπορούμε επίσημα να ανακοινώσουμε τον ερχομό του τρίτου κατά σειρά τραγουδιού μας, καθώς είμαστε ήδη στο στούντιο και ηχογραφούμε».

 

Η Αθηνά γεννήθηκε το 1988 στην Καλαμάτα όπου και μεγάλωσε. Τελείωσε το 4ο Λύκειο Καλαμάτας. Σπούδασε στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το τραγούδι μπήκε στη ζωή της σε πολύ μικρή ηλικία και ξεκίνησε σπουδές Φωνητικής Τέχνης στον τομέα του Μοντέρνου Τραγουδιού, στο Σύγχρονο Μεσσηνιακό Ωδείο (4 χρόνια φοίτησης), τις οποίες ολοκληρώνει στο Ωδείο "Φίλιππος Νάκας" (6 χρόνια φοίτησης).


NEWSLETTER