Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012 21:22

ΜΙΛΤΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΜΠΙΝΟΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ "Ε" Πάντρεψαν για Χατζιδάκι πιάνο και ακορντεόν

Γράφτηκε από την

Συνέντευξη στη Μαρία Τομαρά

 

 

Δύο γνωστοί συμφωνικοί καλλιτέχνες, ο Μίλτος Λογιάδης και ο Καλαματιανός Χρήστος Ζερμπίνος θα "ταξιδέψουν" με τα πλήκτρα τους το μουσικόφιλο κοινό της πόλης, αύριο στις 8 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο.

Ο Μίλτος Λογιάδης για πρώτη φορά ως πιανίστας στην Καλαμάτα και ο Χρήστος Ζερμπίνος, από τις ελάχιστες φορές που έχει εμφανιστεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, θα παρουσιάσουν κομμάτια από το cd τους με τίτλο "Από τα πλήκτρα στην καρδιά" που περιλαμβάνει διασκευές έργων του Χατζιδάκι, καθώς και έργα Πιατσόλα και κινηματογραφικές μελωδίες.

Οι δύο καλλιτέχνες έρχονται προσκεκλημένοι του "Κρυφού Σχολειού" του Συλλόγου προς Διάδοση της Μουσικής "Νεανές" και του Τάκη Λουκαρέα.

 

Μιλώντας για αυτή τη συνεργασία, ο Μίλτος Λογιάδης λέει πως κάποια στιγμή ο Χρήστος Ζερμπίνος τον βρήκε και του πρότεινε να παίξουν κάποια κομμάτια του Χατζιδάκι με ακορντεόν και πιάνο. Ο ίδιος είχε κάποιες αμφιβολίες, για το πώς θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα αυτής της ιδέας, αφού αυτά τα δύο όργανα είναι και τα δύο πληκτροφόρα. "Με το που κάναμε όμως το πρώτο κομμάτι, αμέσως πείστηκα" παραδέχεται και συνεχίζει λέγοντας πως κάθε φορά, στην ηχογράφηση του δίσκου τους, αποτελούσε έκπληξη το ποιο κομμάτι θα ηχογραφούσαν! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το τελικό άκουσμα να είναι και πιο αυθόρμητο. "Βγήκε κάτι πολύ ωραίο, μέσα από την αγάπη μας για αυτή τη μουσική" σχολιάζει ο κ. Λογιάδης.

Η συνέχεια ήρθε να τους δικαιώσει... Το cd που προέκυψε από αυτή τη συνεργασία, πάει πολύ καλά και έτσι το "Από τα πλήκτρα στην καρδιά" άγγιξε την καρδιά των ακροατών. Ενα μέρος από αυτή τη δουλειά, οι δύο συμφωνικοί καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν και στη συναυλία της Καλαμάτας. "Ο κόσμος διψάει για καλή ποιότητα, σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης" εξηγεί ο Μίλτος Λογιάδης. Αναγνωρίζει βέβαια ότι όσον αφορά την κλασική μουσική, υπάρχει ένα έλλειμμα παιδείας, όμως θεωρεί πως είναι καθήκον των ίδιων των μουσικών να μυήσουν τον κόσμο σε αυτό το χώρο.

"Με το Μίλτο έχω συνεργαστεί πολλές φορές με διάφορες ιδιότητες. Ως δημιουργός, αλλά και ως μουσικός στην "Ορχήστρα των Χρωμάτων" πάνω από 15 χρόνια, όπου ο Μίλτος ήταν μαέστρος. Και από την πλευρά των δυο μας υπήρχε πάντα μια πολύ ευαίσθητη ματιά, όσον αφορά το έργο του Χατζιδάκι" λέει με τη σειρά του ο Χρήστος Ζερμπίνος. Αρχικά, δεν είχε σκεφτεί πως η συνεργασία τους θα συνεχιζόταν και με ζωντανές εμφανίσεις, απλώς ξεκίνησαν να κάνουν αυτό το cd.

Οσον αφορά το μέλλον της μουσικής στη χώρα μας, ο Μίλτος Λογιάδης δηλώνει πως κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να το δει κανείς, γιατί επίσης υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι αναζητούν πλέον ευκαιρίες στο εξωτερικό. Αυτό το γεγονός ο ίδιος το βλέπει ως πλήγμα, ειδικά στο συμφωνικό χώρο, αφού κλείνουν και ορχήστρες. Δε θέλει όμως να χάνει το κουράγιο του, ούτε ο ίδιος, ούτε οι συνάνθρωποί του. Πεποίθησή του είναι πως πάντα ο καθένας από τους καλλιτέχνες πρέπει να προσπαθεί για το καλύτερο. "Διδάσκοντας τους νέους και δείχνοντάς τους ένα δρόμο καλύτερο από αυτόν που βαδίσαμε εμείς" καταλήγει.

"Δεν το θέλω να φύγω στο εξωτερικό, αλλά η αλήθεια είναι πως ειδικά αυτόν τον καιρό το σκέφτομαι. Δεν είναι εύκολο, γιατί εδώ έχω την οικογένειά μου και μια καριέρα 20 ετών πίσω μου. Ομως αν χρειαστεί, θα το κάνω. Επειδή υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολύ περιορισμένες θέσεις εργασίας, παροτρύνω τους φοιτητές μου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο να στραφούν στο εξωτερικό και ειδικά στις γερμανόφωνες χώρες. Εκεί κάθε πόλη έχει το δικό της θέατρο, τη δική της όπερα" λέει ο ίδιος.

Οσον αφορά τη συναυλία της Καλαμάτας, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Μίλτος Λογιάδης εμφανίζεται ως πιανίστας και όχι ως μαέστρος, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν. Ως "εξαιρετικό μουσικό και φίλο" χαρακτηρίζει το Χρήστο Ζερμπίνο και κλείνοντας αναφέρει πως τη συναυλία αυτή την περιμένει με πολλή χαρά.

Ο Χρήστος Ζερμπίνος επιστρέφει στην πατρίδα του την Καλαμάτα, γεγονός που όπως ο ίδιος δήλωσε, τον φορτίζει συναισθηματικά σε μεγάλο βαθμό. Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του θυμίζει πολλά πράγματα, αφού εκεί ξεκίνησε να παίζει ως νέος μουσικός. "Δεν έχω παίξει πολλές φορές στην Καλαμάτα, είναι 2 ή 3 όμως κάθε φορά είναι πολύ σημαντικό για μένα. Με το Μίλτο έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία και νομίζω αυτό γίνεται αντιληπτό και από το κοινό" παραδέχεται. Μάλιστα, λίγο πριν το τέλος της συνέντευξης επιβεβαιώνει τις πληροφορίες της "Ε" πως υπήρξε μέλος και της Φιλαρμονικής της Καλαμάτας, παίζοντας κλαρινέτο!

Τέλος, ο Χρήστος Ζερμπίνος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο "Κρυφό Σχολειό" και τον εμπνευστή του Τάκη Λουκαρέα. «Ο Τάκης με τιμά πολλά χρόνια με τη φιλία του και είναι αξιέπαινο όλο αυτό που κάνει στην Καλαμάτα».